Qurnia Qornea Cordelia..

images (1)

Ia bermula dengan sembang kosong tentang ‘macam mana hari awak hari ini’ ketika kami dalam usaha mencari tong air. Maklum sahaja masalah air di Selangor yang memuncak berkemungkinan melarat catuannya dikawasan kediaman kami.

Hari itu biasa sahaja..mengendali proses ‘pitching’ yang kalau dinukilkan banyak warna-warni yang melatari kehidupan aku sejak berpindah ke unit baharu ini. Ada tajuk yang ‘catchy’ ya amat tapi jalan ceritanya tidak menarik dan mengikat. Ada tajuknya yang skema macam karangan darjah 5, tapi jalan ceritanya punyalah mencengkam dan memberi kesan.

Aku dan Hadi selalu bersembang pasal drama melayu. Tidaklah sangat bercerita perihal kerja aku kerana dia sendiri tidak gemar bercerita perihal kerja dia. Tapi setakat bercerita tentang drama melayu dengan props wajib jus oren, make-up macam nak pergi clubbing ketika dirumah/sawah/atas katil dan anak Datuk/Tan Sri super kaya tapi gagal dalam cinta – kami memang handal!

Jadi berceritalah kami tentang kecenderungan menggunakan abjad Q menggantikan K untuk mencantikkan tajuk sesuatu drama atau filem. Contohnya Qudrat, Qaseh, Qalbu dan qalqalah lain. Tiada pula dalam perbualan itu menjadikan drama barat menggantikan abjad F dengan P. Kebetulan kami baharu selesai menonton American Horror Story :Coven. Siapa yang pernah tengok pasti faham matlamat catatan ini yang lucu sebenarnya. Kalau fahamlah..Tak faham sila gugel.

Akhirnya Hadi mencadangkan satu tajuk drama tanpa sinopsis khusus iaitu ‘Kurnia Kornea’. Aku menerangkan kepada dia tentang kecenderungan K menjadi Q – maka tajuk itu menjadi ”Qurnia Qornea”. Kami berdekah-dekah gelak dalam kereta sambil meredah kesesakan jalanraya yang sedikit jahanam di kawasan Shah Alam. Belum reda ketawa, aku mencadangkan dibubuh nama pelaku yang menerima kornea itu agar ia lebih menarik. Maka jadilah ia “Qurnia Qornea Qordelia”.

Cordelia-Acid-Eyes-American-Horror-Story-Coven-

Oh, kami masih akan ketawa jiwa cerita Qurnia Qornea ini disembangkan sesama sendiri.. Ia boleh menjadi 3Q. Kalau mahu, juga boleh menjadi 4Q – Qurnia Qaseh Qornea Qordelia..

Qah…Qah..Qah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *