Peluang Kedua..

Sememangnya aku rasa bersyukur kami suami-isteri selamat dalam kemalangan yang lepas.  Ia adalah satu hari yang traumatik buat aku. Kereta itu berpusing 3x sebelum melanggar pembahagi jalan dan berkesudahan merentang longkang. Bila diingatkan kembali, ia memang ajaib kerana kami langsung tidak cedera. Mungkin ada sedikit terhentak yang sampai sekarang aku rasa pedihnya tapi ia tidaklah kronik. Cedera di hati Hadi itu mungkin lebih parah kerana dia memang sayangkan kereta itu. Jangan sangat rakan-rakan meracun dia dalam keadaan kewangan kami tidak stabil dan cadangan tanpa bantuan 10% untuk membeli kereta baru hanya menambah sakit hati sahaja.

Peluang kedua susah nak dapat. Kadang-kadang sekecil-kecil perkara kita perlu hargai, apatah lagi perkara besar yang bakal mengubah masa depan. Untuk berseronok sangat rasa takut, takut dengan trauma lama. Tapi secara peribadi tidak adil untuk aku berdiam diri untuk tempoh yang lama kerana aku berhak merasa teruja dengan peluang kedua ini.

Kami perlu waktu untuk mencerna apa yang baru terjadi dan apa yang bakal jadi. Doakanlah ia berkesudahan indah. Mana tahu ada rezeki lain yang lebih besar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *