Ohai, India – Asia Media Summit 2018

Tibalah masa untuk aku catatkan pengalaman tujuan utama aku ke India iaitu menghadiri persidangan Asia Media Summit 2018. Catatan lalu aku sudah bagitahu aku sempat tidur sekejap dalam satu jam. Lepas itu aku terus bersiap untuk ke kelas yang pertama.

HARI 1

Tajuk kelas ini ialah AIBD Regional Workshop on Augmented Reality and Virtual Reality. Wow sangat tajuknya. Apapun, aku bersetuju dengan pendapat panel jangan sesekali memandang rendah keupayaan VR untuk mendidik. Mungkin bukan untuk kita yang serba-serbi normal. Ia sangat berguna untuk mereka yang mempunyai kesukaran fizikal atau mental dalam kehidupan untuk memahami dan memudahkan hidup.

Fuh, mata rabak tak usah nak cakap. Mujur aku tidak tertidur lansung dalam kelas kerana topik pada hari itu sangat menarik dan membuat aku segar sepanjang masa. Disebabkan ini adalah hari pertama kursus bermula dan ramai peserta lain masib belum sampai kelas hari pertama ini habis awal. Sesi pagi dimulakan dengan pembentangan oleh Encik Gupta Naresh dari Samsung India.

Sesi petang pula dikendalikan oleh Encik Aale Raza dari Whiteways Systems Private Ltd. Kelas hari pertama ini habis awal dan aku terus naik bilik untuk tidur. Langsung tak keluar dan makan malam. Rasa penat mengharungi perjalanan ke sini tak habis lagi.

 

HARI 2

Hari ini aku bangun dengan penuh segar selepas badan mendapat rehat yang solid. Tapi punyalah lapar sebab dari petang semalam aku tak makan apa-apa. Selepas bersiap, aku terus ke kafe untuk bersarapan. Adapun aku terpaksa nobatkan di hotel inilah makanan untuk sarapan paling sedap, paling banyak pilihan dan paling sawan memilih makanan. Untuk minum air panas, tak payah susah-susah bancuh. Pelayan akan tanya kita hendak air apa dan mereka akan bawakan untuk kita. Aku tetap setia dengan coklat panas. Entah sejenis ketagihan apa yang berlaku kali ini.

Hari ini adalah hari kedua untuk kelas AR & VR. Seharian, penceramah kami ialah Puan Samantha Ramlu, Managing Director & Co-founder of Method and M Theory. Hari kedua ini aku duduk sebelah delegasi dari Fuji iaitu Ronyl Narayan dan Sivanesan Thangavel. Seorang boleh cakap hindi dan seorang boleh cakap tamil. Memang kami terus jadi rapat sebaik sahaja berkenalan.

Ketika waktu rehat, kami bertiga sudah jadi macam belangkas. Ke hulu hilir bersama-sama dan menggunakan peluang yang ada untuk bergambar sekitar kawasan hotel yang agak luas.

Hari ini semangatnya lain macam sikit sebab 4 delegasi dari Malaysia akan tiba iaitu Kaka dari Radio IM4U dan Kak Elly dan Nazie mewakili RTM. Mereka bertiga datang lewat sehari kerana kelas yang akan mereka masuk bermula hari ini. Insan-insan terpilih sahaja akan kena pre-summit dua hari hahaha…

 

HARI 3

Hari ini bermulanya pembukaan rasmi Asia Media Summit 2018. Hari ini juga beberapa delegasi dari Malaysia akan menyertai kami iaitu Encik Letchumanan Shanmugam (SUB Antarabangsa KKMM), Puan Salmah Ibrahim Melina (IPPTAR) dan Puan Munira Murad dari Seksyen Perhubungan Antarabangsa KKMM. Ketiga-tiga mereka akan membuat pembentangan dalam persidangan ini.

Satu yang menarik, dalam satu sesi pembentangan seorang pelakon wanita Bollywood turut hadir sebagai panel iaitu Twinkle Khanna. Maaf sangat…aku memang tak minat hindustan sebab aku lebih suka filem tamil. Kalau dia lalu sebelah memang aku tak tahupun yang dia itu artis. Disebabkan semua orang berbondong-bondong cuma bergambar dengan beliau, akak pun terpaksalah join the bandwagon dan seperti mereka semua – gagal teruk! Kawalan keselamatan sangat ketat.

Semua orang tak habis-habis bercerita pasal Twinkle Khanna. Sampailah bila Julie bagitahu suami dia Akshay Kumar baharulah kak Beni keluarkan ooooooo yang panjang. Biasalah…orang perempuan tak kenal, jantan ai kenal 🙂

Pada malamnya pula, diadakan Gala Dinner & Cultural Dance. Itulah cultural dance yang paling rumit untuk aku fahamkan jalan ceritanya pasal apa. Tiada penerangan langsung diberikan dalam bahasa Inggeris. Pandai-pandailah hadam sendiri. Yang aku tahu ada 2 putera yang suka memanah, seorang puteri, ada merak, ada buragas, ada manusia menggelepai-gelepai yang aku tak tahu dia tu manusia, burung, halimunan atau buluh?!? Macam itulah lebih kurang selama 20 minit menyulam rasa di dewan yang agak dingin suhunya.

Kami kemudiannya makan malam dan selepas itu aku segera naik bilik dan tidur. Letih sangat…

 

HARI 4

Hari ini ada dua dewan persidangan yang dibuka dan kami peserta boleh memilih untuk masuk dalam dewan mana yang kami suka. Aku dan Kaka masuk dalam dewan Media Business Model In The New Era.

 

Secara keseluruhan, aku memang rasa bertuah kerana terpilih untuk menghadiri persidangan ini. Lebih bertuah kerana ia berlangsung di India. Bukan lokasi yang menjadi soal tetapi pengisian yang aku dapat selama 7 hari berkampung di sini yang aku rebutkan.

Dalam catatan akan datang aku akan ceritakan tempat-tempat menarik di New Delhi yang aku  pergi, kepentingan penggunaan Rukun Kental Diri dan pemerhatian aku tentang aspek keselamatan di India.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *