Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah : Ikon Nasional

banner2

akusangpenerbit.com yang dikasihi,

Salam 1Malaysia.

Alhamdulillah, Sabtu lepas, saya telah merasmikan Jambatan Kedua Pulau Pinang, yang secara rasminya dinamakan Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah.

Jambatan ini adalah satu titik pencapaian yang penting untuk Malaysia atas banyak sebab. Idea pembinaannya diilhamkan oleh Tun Mahathir pada tahun 1995. Ini disusuli dengan cadangan Tun Abdullah bahawa jambatan ini haruslah dibina di bahagian selatan Pulau Pinang agar ia dapat merangsang pertumbuhan ekonomi di negeri-negeri utara, terutamanya di Wilayah Koridor Ekonomi Utara.

Menerusi peningkatan sistem pengangkutan melalui jambatan ini, saya percaya rakyat di utara tanah air mampu mengalihkan fokus ekonomi yang berasaskan pertanian kepada industri. Saya telah difahamkan sebanyak 65,000 peluang pekerjaan akan diwujudkan oleh projek-projek pembangunan di sekitar Jambatan Kedua ini.

Saya berharap rakyat di Semenanjung Malaysia dapat mengambil peluang dari pembangunan yang dijana oleh projek Jambatan Kedua ini. Ia dibina untuk kesejahteraan anda; manfaatkanlah sebaiknya.

Anda boleh membaca tulisan saya mengenai Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah dihttp://www.1malaysia.com.my/blog/jambatan-kedua-pulau-pinang/

Najib Razak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *