BENIH CILI DAN BENDI : LEPAS SEMINGGU…

 

Balik Melaka semalam, fikiran aku memikirkan beberapa hal. Pertama pastinya keberadaan suami dan anak-anak. Keduanya, benih-benih tanaman yang aku semai minggu lepas.

Tanam pokok ni tak semudah main Farmville. Aku ingat habis hebat di alam siber sampai beratus-ratus level, dalam realiti aku sehandal itu. Tidak pemirsa…banyak elemen yang perlu dititikberatkan sebelum terus masuk gear 5 nak agresif bertani.

Ada masa terluang, aku menonton video tutorial ringkas menamam cili di Youtube. Terus pucat lesi dan tepuk dahi Kak Benny kau. Ingatkan tanam dalam botol mineral kira save the earth la sangat. Aku buat rookie mistake. Aku tak tebuk lubang pada botol tu ???

Haih…10 kali haaaih sangat! Terus buat mental note supaya tak berulang kesilapan ni. Nak mudah pergi aje beli bekas tanaman kat Kedai RM2. Tak payah sakit-sakit kepala.

So pagi tadi aku mengintai tanaman dengan perasaan nervous. Jangan la tak jadi, jangan la tak jadi, jadi mantra aku. Alhamdulillah…benih bendi memang cantik bercambah. Cili yang disemai pada bekas tanaman pun mula berputik. Yang tanam dalam bekas air mineral, haram tak jadi apa. Jadi kaku dan membisu macam boifren yang kantoi ada skandal, terdiam tak boleh nak bela diri. Gagal di situ dengan markah kosong…seperti kertas pertama exam masa matrikulasi dulu sebelum dinasihatkan untuk berhenti dan ambil course lain. Zero telur hayam!

Tapi Kak Benny kau ni sejenis yang pantang menyerah. Macam mana kegagalan dari kosong itulah dia bangkit balik macam phoenix. Ganbatte kudasai ya Kak Benny…try again. Aku akan buktikan aku boleh menanam cili dari benih kosong yang rendah diri menjadi tinggi macam pokok kacang ajaib Jack.

Memandangkan benih bendi boleh dikatakan dalam 25 biji tu, 20 yang jadi, aku mula memikirkan untuk pindahkan ia pada rumah yang sendiri. Kang berebut kasih sayang dan nutrien, majuk bunuh diri pulak. Pantas aku tanyakan pada satu group yang suka berkebun-kebun ini sama ada pindahkan satu benih satu pasu atau 3 benih dalam satu pasu. Iyalah..kang sorang-sorang boring pulak benih tu. Kalau ada kawan-kawan boleh buat menyembang. Pada Mama pun aku layangkan pertanyaan yang sama.

Jawapan yang aku dapat solid dari semua – satu benih, satu pasu – non sharing – single is awesome! Jadi Kak Benny kau berulang ke kedai Eco membeli pasu comel, secomel adik viral yang nyanyi lagu mengantuk mengantuk nak tidur mana tu.

Hasilnya, tadaaaaa….
10 bekas bendi. Ada separuh lagi aku tak sempat pindahkan sebab tanah hitam dan pasir aku tak cukup. Esok-esoklah aku usahakan. Semoga minggu depan pokok-pokok ini selamat membesar dan serasi di rumah baharu.
#apabilakakbennymenulis
#kakbennyadakebun
#11of365

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *