2/3 :Viva Voce!

Me-36 weeks-Viva

Pada catatan yang lalu telah aku khabarkan aku diberi kelonggaran untuk membuat pembentangan awal, sekiranya aku setuju. Ini disebabkan aku benar-benar sarat dan pihak fakulti juga khuatir aku terbersalin sebelum 27 Jun. Akulah pula rasa macam beban. Takkan semata-mata aku seorang.. Jadi aku beritahu aku akan cuba dapatkan beberapa rakan yang sanggup bentang awal, sekiranya pihak fakulti benar-benar mahu membantu aku menyelesaikan Viva awal.  Jadi aku berjaya tarik Fariq dan Farah untuk buat awal. Memang geng Spank yang asli!

Sehari sebelum Viva, aku dan Fariq ke fakulti untuk menjalani “pra-viva”. Ini dilakukan dengan bantuan supervisor kami yang kebetulan SV yang sama. Pendek cerita, boleh dikatakan apa point-point bahaya yang mungkin ditanya telah kami tangani dengan awal. Dalam masa yang sama, kami menyiapkan slide power point untuk memastikan pembentangan kami tidak meleweh, straight to the point dan mantap. Malam itu, memang aku tak lena tidur. Dalam mimpi pun seolah sedang membuat pembentangan. Pantang celik, nota kecil di meja sebelah aku capai dan cuba mengingati apa yang akan aku cakap esok – sampailah membawa ke alam mimpi. Proses itu berulang sampai pukul 5.30 pagi!

***

Pagi itu, 21 Jun 2013 Hadi menghantar aku ke Intekma Resort Shah Alam. Dia mahu bawa aku bersarapan terlebih dahulu. Dalam keadaan aku mulai cemas dan panik, memang aku langsung takde selera nak makan. Mujur aku sudah makan sebungkus biskut keju dan air kosong segelas untuk mengalas perut. Pembentangan aku dijadualkan jam 10.45 pagi. Tapi seawal 8.15 pagi aku sudah sampai kerana mahu melihat rakan-rakan lain membentang kajian mereka. Sedikit sebanyak surut juga kebimbangan bila sampai giliran aku nanti. Oh, aku adalah pembentang ke 4 dari 5 pelajar sarjana lain. Rupa-rupanya ada 2 pelajar Part 3 yang bentang awal atas urusan masalah masing-masing.

Side untuk pembentangan..Ringkas, padat dan tepat ke sasaran

Akhirnya giliran aku tiba juga. Memang aku gementar. Ayat sedikit huru-hara tapi yang nyata pembentangan kali ini aku tak sebut “harjadlanch” seperti pembentangan-pembentangan yang lalu. Menggigil tak payah cakap..Ini adalah topik berkaitan Human Security yang pertama dibentangkan untuk Viva. Jadi kadar kerisauan aku kalau tidak mencapai kehendak pemeriksa sangat maksima. Selepas 20 minit pembentangan dan 10 minit sessi soal-jawap, akhirnya aku lepas ujian ini 🙂 Hanya Allah sahaja yang tahu perasaan aku kala itu. Rasa nak menangis, nak sujud syukur dan nak terbang pun ada juga. Sambung belajar dalam keadaan sarat mengandung ini bukan mudah sebenarnya. Alhamdulillah ia dipermudahkan kali ini. Tapi setiap kali aku teringat kenangan mengandungkan arwah Cahaya Balqis semasa Part 2 dahulu, sebak juga dibuatnya.

Diperingkat ini aku hanya perlu memperbaiki beberapa bahagian yang diminta oleh pemeriksa. Minor aje pun..Itupun aku agak culas nak buat sebab faktor cuaca kini membuatkan badan aku sangat lesu. Oh, ya..selepas Viva berakhir, barulah aku sedar langit warnanya biru, daun hijau cemerlang dan baju kahwin aku dahulu warna oren. Kemarahan aku pada pejabat yang menyebabkan aku sambung belajar luput sama sekali.

Alhamdulillah..tinggal 1/3 sahaja lagi, iaitu menghantar final tesis 🙂

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *