Terima Kasih Atas Ingatan Anda…

Assalammualaikum dan salam sejahtera…

Aku baru balik dari Pulau Langkawi. Rasa hati membuak-buak nak menulis tentang pengalaman manis sepanjang 3 hari 2 malam di sana. Tetapi aku tangguhkan atas dasar mahu menulis mengenai hari kebesaran aku yang berlaku semalam. Jadi, tunggulah post seterusnya untuk membaca kisah di Langkawi 🙂

Alhamdulillah…Tuhan memanjangkan umur aku sehingga mencecah 28 tahun semalam. Aku masih dapat mengimbas secara pantas di kotak ingatan apa yang berlaku sepanjang 28 tahun aku bernafas. Yang manis, yang pahit, yang kejam, yang menyentuh jiwa dan segala macam rasa lain masih terakam kemas untuk aku jadikan sempadan dalam kehidupan.

Aku mulakan dengan cerita yang tak berapa best.
  1. Di hari itu, ada beberapa manusia yang aku harapkan mengingati hari kelahiran ini – tetapi tidak rupanya. Rasa sedih yang membuak-buak menghempas lubuk hati dan aku hampir goyah kernanya. Masa itu aku rasa, mungkin aku tak seistimewa mana di hati mereka, seperti mana aku menganggap mereka istimewa di hati aku.. Ingatan itu cuba aku buang tapi sebaliknya semakin kental pula bertandang saban masa. Tak apalah…aku move on dan mengukir senyum hampa!
  2. Abaikan saja sambutan hari jadi yang aku inginkan kerana aku tak akan berjaya mendapatkannya – noted!

Setiap kali 20 Januari datang, perkara-perkara ini pasti akan aku ingati. Walaupun nampak biasa, ia antara sejarah yang akan aku kenang sampai bila-bila…

  • Masa abah masih ada, arwah selalu sorok kad hari lahir untuk aku. Kadang-kadang ada dalam beg sekolah..peti pos (konon-kononnya orang hantar surat untuk aku. tapi kantoi sebab tulisan tangan abah aku kenal sangat..) dan lain-lain tempat. Setiap tahun, ada saja sajak untuk aku yang dicipta arwah..Sudah 5 tahun tiada kad istimewa untuk aku dan aku merindui kenangan itu
  • Aku, Saddiq dan arwah Reza Haris berkongsi tarikh lahir yang sama..Setiap kali tiba 20 Januari, aku akan ingat ada 2 lagi kawan yang berkongsi tarikh lahir yang sama..
  • Hari lahir aku sama dengan Seniwati Rosnani Jamil…

Seperti tahun-tahun yang lalu, setiap kali menjelang 20 Januari aku tak suka berkerja. Aku akan bercuti sama ada melepak kosong di rumah ataupun bercuti dengan sesiapa yang sudi. Tahun ini, aku ke Pulau Langkawi dengan Pengejar Masa untuk memperbaharui cinta kami dan menghabiskan masa berkualiti bersama. PM selalu outstation dan aku pula selalu kena tinggal. So, we really need this vacation….

Apapun, terima kasih kepada kawan-kawan yang menghantar SMS ucapan ataupun ucapan selamat menerusi Facebook. Ini antara kiriman kalian yang membuatkan aku sangat terharu dan gembira pada masa yang sama. Semoga ucapan dan kata-kata anda menjadi kenyataan untuk aku lalui kehidupan yang mencabar ini…

Menerusi SMS

  1. Zam Ali – Hepi Birthday!
  2. Zamri Halid – Happy birthday. Samoga di panjangkan umur dan dimurahkan razeki.
  3. Zafrina – Yang, Happy bday..semoga dipanjangkan umur & dimurahkan rezeki selalu. Bercuti ke mana? (dan disusuli sms lain he..he..)
  4. My Mummy – Baini, sorry lmbt wish slmt hari jadi smlm. Masa pagi tu dah ckp2 dgn adik2, tp lupa plak nak msg. Sorry ye Baini (takpe la mama…)
  5. Ollie Bukit Merah – hapy belated birthday..take care dan kim slm kat husband..

Menerusi Facebook

  1. Ezany Malek wrote at 12:13am
    eppi besday, baini!
  2. Erlin Adriansyah wrote at 8:44am
    Assalamu’alaikum my sister , HAPPY BRITHDAY…Wish you great and wonderful day, May Allah protects, bless and fulfill whatever du’a and whishes you’ve asked from Him. Insya Allah, Amiin…wasalam
  3. Zam Ali wrote at 3:21pm
    selamat hari jadi!!! as usual no hadiah…wish u goog luck in everything…muah muah
  4. Marrill Anak Chunggat wrote at 7:25pm
    Masih kat Langkawi ke?Have a duty free birthday then… buat Minah Quote of the Day!!..”We turn not older with years but newer every day.” – Emily Dickinson
  5. Jess Koh wrote at 8:11pm
    Happy b’day!!!!
  6. Eni Saad Ali wrote at 8:55pm
    hepi birthday~
  7. Juliyana Hussain wrote at 9:22pm
    Epi Bday Ebi… Moga terus KUAT dalam semua perkara. Amacam Langkawi? Honeymoon ke? Hehehehehe
  8. Ahmad Nasim Sidek wrote at 12:11am
    happy bufday
  9. Zafirah Najmi Bt Abd.Rahman wrote at 7:41am
    Kak Abby, happy birthday..be happy always k…take care!!
  10. Sahri Mohd Sarip wrote at 7:47am
    epi bday dear!!! semoga dipanjangkn umur & dmurahkn rezeki.. amin..
  11. Azizul Azwa wrote at 7:53am
    semoga setiap hari mengenang .. hari itu semakin sempit.
  12. Raduan Norudin wrote at 8:00am
    SELAMAT HARI JADI JUGA BUAT MU……
  13. Sayed Munawar wrote at 8:10am
    Selamat hari lahir. By the look of it, you have gained momentum in your life.. Hurdles? Of course there are. Only the tough gets going, and you are among the few. Cheers on your birthday!
  14. Arfahjulaizah Arifin wrote at 8:57am
    Ada orang sambut birthday kat Langkawi hari nie… Selamat Ulangtahun Kelahiran my dear!! dan… selamat honeymoon ya…..!!! ENJOYLAH…….
  15. Syazariah Majidi wrote at 9:08am
    selamat hari jadi.. moga murah rezeki selalu….
  16. Lydia Aziz wrote at 9:22am
    Happy birthday to you!
  17. Sani Kamarudzaman wrote at 9:48am
    Heii!! Selamat Ulang Tahun yaaa! semoga sehat-sehat, panjang umur, dan tambah sukses.
  18. Shahrul Zeffry wrote at 9:52am
    happy bday… ada open table?? 😉
  19. Mysara Meor Shapiei wrote at 10:01am
    Happy birthday, kak…
  20. Ida Uma wrote.
    kakak abby..selamat berhari lahir. moga kamu sihat2 sahaja dan gembira sentiasa. (ida menyertakan sebiji kek bersama ucapan itu..)
  21. Juliza Adzlizan wrote at 10:33am
    Happy Birthday Nurbaini!!! May ALLAH blessed u with Great Health, Wealth & Success Dunia & Akhirat..AMIN..Keep in touch..LUVJuliza
  22. Farhanah Azmi wrote at 10:37am
    Happy Besday Sis!!! Semoga dimurahkan rezeki dan diberkati segala apa yang dilakukan..Amin!!!!
  23. Ain Sabrina wrote at 10:41am
    selamat hari jadi baini…semoga dgn pertambahan umur ini membuatkan awak lebih ceria dan kuat menempuh dugaan yang mendatang…
  24. Muhd Shahzil Abu Bakar wrote at 10:48am
    Fuhhh, ramai bg ucapan kat ko.. kira aku termasuk sekali dlm golongan yg mendoakan kebahgiaan dan keceriaan ko sepanjang masa… yg penting ole2 utk aku dr Langkawi… huwahahaha”Happy Birthday my Prendzz….”
  25. Noraini Ibnu wrote at 11:09am
    Slmt pjg umur my dear..mudah2an menjadi muslimah sejati, bhg dunia dan akhirat..(kak nor menyertakan sekuntum ros kuning..tqs kak!)
  26. Norliana Nelina Nazir wrote at 11:25am
    happy birthday sis..;D
  27. Farha Nadia Najwa wrote at 11:29am
    P Bday to you 🙂 Smoga dikurnia rahmat+kesihatan yg baik dan dlm lindungan NYA slalu… Best wishes in ur career+life.tc
  28. Nunni Zainal Abidin wrote at 11:35am
    Happy Birthday babe! 🙂
  29. Syidah Quek wrote at 11:52am
    Happy bday.. 🙂
  30. Rafidah White Abu Samah wrote at 12:34pm
    ….happy birthday dude!
  31. Junn Aziz wrote at 12:36pm
    Baini, Happy Birthday! Have a great day today.
  32. Marinamirana Mohd Samsuri wrote at 12:39pm
    happy bday kak baini…. esk jemput dtg official screening short film saya kak
  33. Fatihatul Zuriati wrote at 1:24pm
    Happy birthday!!
  34. Norazlinah Nordin wrote at 2:07pm
    hepi besday! enjoys!
  35. Sazleen Maya wrote at 2:30pm
    HEPI BESDAY AKAK…A SAME DAY 2 REMEMBER KN AKAK…MAY ALLAH BLESS U!
  36. Fara Ishak wrote at 2:33pm
    Happy Birthday dear Baini. May all ur hopes, wishes and dreams come true. Best wishes from Me =)
  37. Flayin Ayen wrote at 3:05pm
    selamat harijadi kwn ku….yg ke 18 thn..hahahahahaha…….
  38. Zairulliati Mali wrote at 3:19pm
    slamat ari jadi semoga dipanjangkan umur dimurahkan rezki 🙂
  39. Taty Tahir wrote at 5:57pm
    Abby.. Happy Birthday!!
  40. Za Li Za wrote at 6:11pm
    happy b’day sista!
  41. Samirah Isa wrote at 6:45pm
    Akak!!! Happy birthday.. muaah kiri & kanan hehe….
  42. Shahriza Mahmud sent a HAPPY BIRTHDAY! to you using Roses.
  43. Karthiga Raman wrote at 7:22pm
    HAPPY BIRTHDAY!!! Hv a splendid one! =)
  44. Kesang Dorjee wrote at 7:24pm
    Happy Birthday dear. Lots of love
  45. Ej Fullerene wrote at 7:41pm
    baini!!! sonyap yo ekau niii.. =D ho ho ho… Happy birthday…ehhehe.. bape thn dah ni ekk?? muda lagi kann… heeeeee
  46. Aryati Bt Zyainal wrote at 8:01pm
    ~Happy Birthday my fren… Happy2 always… n sucsess in ur life…….muaaaahhhh….
  47. Rozita Rohaizad wrote at 8:08pm
    hi….happy birthday…..May u have many more to come……
  48. Syarrizuan Abdul Rashid wrote at 8:13pm
    darling, hepi very very birthday more happines to come, dan kamu melangkahlah dengan semua kekuatan yang ada kerana kau satu antaranya yang aku kenali punya semangat kuat dan hebat!
  49. Nurul Aini wrote at 9:15pm
    happy birthday to you…
  50. Ismawardi Ismail wrote at 9:28pm
    hapy birthday dear…
  51. Wan Kamarul wrote at 10:03pm
    Happy birthday friend..
  52. Keon Omar wrote at 11:04pm
    Selamat Hari Lahir Baini. Semoga sihat dan dimurahkan rezeki senantiasa.
  53. Jennifer Ismail wrote at 10:30am
    Happy Birthday Abby…
  54. Catherin Gindar wrote at 3:50pm
    Happy Birthday to you…Happy Birthday to you…Happy Birthday to Abby…Happy Birthday to you
  55. Shah Saad wrote at 4:06pm
    Happy Birthday…..God Bless You…wah ckp omputih lak… hehehe

Tqs guys…love you all!

Syukur alhamdulillah, syukur…..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “Terima Kasih Atas Ingatan Anda…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *