Subarashii! – Kuasa Komunikasi

Semalam, kumpulan kami mendapat pelepasan dan kepercayaan untuk berjalan-jalan di Osaka. Selalunya koordinator akan menghantar kami balik sampai Stesen Sannomiya. Tetapi kerana ramai yang mahu melawat Osaka selepas kelas berakhir, maka pelepasan yang kepercayaan itu berjaya kami dapat dengan 3 syarat. 1) Jangan balik lambat sangat sampai hotel 2) Kalau sesat, pergi jumpa mana-mana orang Jepun dan minta mereka telefon koordinator (rata-rata kami ada aja simkad sini) dan 3) Esok datang kelas jangan lambat sebab mengkomer dah penat berjimba-jimba. Itupun kami bernasib baik sebab papa angkatku (hahahaha 8km) turut ikut sama dan memastikan kami sampai betul-betul depan pintu Hard Rock Osaka.

Semua di atas terjadi kerana komunikasi yang baik dan tidak mensia-siakan kepercayaan yang diberi. Pagi tadi, walaupun Teddy lambat menyertai kami bersemut-semut ke Stesen Sannomiya kerana dia tidak berapa sihat, tapi dia berjaya naik tren yang sama dengan kami. Jadi kami semua sampai serentak di pejabat JICA. Sepanjang seharian kelas sampailah ke malam, kami tetap bersemangat dan participate dengan aktif dalam semua aktiviti. Cuma Nakatani-san tu nampak penat sikit. Bila Leza mula bersembang riang ria dengan dia, baharulah dia nampak ceria sikit. Hep, jangan curi hak orang, k…

Semalam aku beritahu Nakatani-san yang akan beri ceramah. Typo aje tu…sebenarnya penceramah kami ialah Prof. Nakaya dari Universiti Kindai. Aku tulis semalam berdasarkan maklumat dalam buku teks yang mereka bekalkan. Ok, abaikan itu. Kecik hal aje.

Prof. Nakaya banyak bercakap pasal etika sebagai seorang pekerja – tidak kisahlah penjawat awam atau swasta. Dia memberikan senario suasana kerja yang tidak sihat di pejabat dan meminta kami memberikan persepsi individu untuk setiap komunikasi yang terjalin antara mereka. Sebelum kelas bermula, kami diminta memilih satu kertas untuk menentukan kumpulan bagi tugasan ini. Aku, Kak Dilla, Teddy dan Nina berada dalam satu kumpulan.

Kami kemudiannya harus membuat analisis persepsi itu secara individu sebelum berbincang sesama ahli kumpulan. Menariknya, dalam pada banyak jawapan kami yang hampir sama, aku ada banyak sisi lain menilai persepsi. Jawapan aku banyak yang positif, seolah-olah aku boleh consider kenapa setiap individu dalam kajian kes itu berperangai macam itu. Nina cakap, Kak Baini aje yang ada positive side. Kita semu banyak negatif aje. Entahlah, memang dah biasa pandang dua sudut. Itu belum asymmetrical lagi. Teddy bertindak sebagai pencatat manakala Kak Dilla membentangkan hasil perbincangan. Ini tak complicated sangat. Tunggulah kejap lagi….

Kami kemudiannya berhenti rehat dan makan tengah hari di kafe. Aku tak berapa lapar. Semalam aku sudah makan banyak. Disebabkan semalam balik lambat, aku tiada masa untuk masak nasi. Jadi aku hanya bawa 2 pek mini biskut Julie dan cicah dengan Nescafe panas. Wah, indahnya Syawal 🙂 Tapi Nina nie memang baik hati, dia sedekah sikit makanan dia pada aku. Aku makan jugalah. Oh, Nina ialah junior aku di Sekolah Kebangsaan Lembah Keramat. Kecilnya dunia…itupun kisah ini terbongkar masa kami duduk di dalam bas dalam perjalanan ke sekolah Okanmuri beberapa hari lalu.

Kelas kemudiannya bersambung lagi. Sekali lagi kami berpecah kumpulan. Kali ini, kami dipisahkan mengikut persamaan masalah dalam tugasan Problem Cycle Management. Kumpulan aku terdiri daripada AJ in the house, Aifa dan Radin. Dalam kelas inilah dahi masing-masing mula berkerut-kerut.

Setiap kali sesi soal jawab, soalan semua akan menjurus kepada cara bagaimana orang Jepun menangani sesuatu masalah khususnya di tempat kerja. Ia membiak-biak sampailah kepada isu punishment, mental health dan suicide rate pun keluar. Walaupun macam-macam soalan pop kuiz yang kami lontarkan, semuanya cuba dijawab oleh Prof. Nakaya. Kalau complicated sangat, koordinator kami akan terjemahkan  soalan itu dalam bahasa Jepun.


Secara peribadi, aku rasa situasi ini berlaku sebab semalam Prof. Emeritus Odano telah bersyarah dengan panjang lebar sejarah Jepun secara makro. Hari ini banyak soalan lebih mikro. Yang melarat suicide rate tu akulah puncanya. Aku hairan dalam pada mereka bercerita pasal teamwork yang kuat, gaji yang besar, masih ada masa bersosial tetapi Jepun adalah nombor 6 tertinggi bagi kes bunuh diri.

Kelas berakhir selepas Prof. Nakaya merumuskan matlamat pembentangan kami tadi. Apa juga yang dikongsikan pasti terdapat perbezaan atas faktor budaya dan praktis yang berbeza. Menurut beliau, mana-mana budaya dan etika orang Jepun yang baik boleh ambil dan amalkan. Jika tidak sesuai boleh abaikan. Dia juga mengamalkan konsep yang sama dalam menilai budaya dan etika kita. Apapun, dalam menyelesaikan masalah, komunikasi sangat penting.

Kelas kemudiannya bersambung dengan subjek bahasa Jepun. Ha, ini yang aku nervous ni. Sejak semalam aku sudah mula mengingat dan menghafal beberapa dialog. Macam mana nak minta kunci bilik, macam mana nak tanya harga barang dan macam mana mahu tunjuk arah. Yang aku lupa, hari ini kami akan dipecahkan kepada 2 kumpulan dan satu kumpulan akan mendapat cikgu baharu. Kalau dia minta sesiapa volunteer untuk masuk kelas Cikgu baharu itu, aku memang dah pasang hajat untuk tukar. Memang nasib aku sangat baik semalam. Aku dapat cikgu baru.

Cikgu itu memulakan kelas dengan sesi memperkenalkan diri. Ok ini semua sudah handal. Selepas itu, dia mulai recap beberapa soalan lain. Ini okay sangat sebab langsung kami tak terkejut. Ada masa untuk uuuuuu,aaaaaa,ooooooh…..aso bagai-bagai jeda yang lain tapi tetap gelak aje memanjang. Abih tu yang ada dalam ni semuanya gila-gila belaka dan ada masalah mini alzheimer.

Hari ini, 2 tempat di Malaysia menjadi sebutan. Haji dan Hajah Mashitah sudah tiada lagi, mungkin itu kesilapan kecil pada kumpulan lain. Memang seronok dan lazat gelakkan orang lain. Sepatutnya, sebutan yang betul ialah ‘kaite kudasai‘ tapi dah jadi ‘kaite kundasang’ manakala sebutan ‘shitsurei shimasu‘ dah jadi ‘shitsurei masai’! Kedua-dua sebutan ini AJ in the house yang cakap.

Shitsurei shimasu ni mula-mula macam liat juga nak ingat. Tapi Leza dah permudahkan…’ala,yg menyumpah tu’.

Untuk belajar bahasa, kita kena selalu bercakap untuk lebih cepat faham. Jadi bila cikgu suruh tanya sesuatu benda itu ada atau tidak, contoh- ‘Sumimasen, camera arimasu ka? (Excuse me, do you have camera?) jawapan yang kami bagi semuanya ‘Hai, arimasu-ya, ada’.

Kami diminta bertanya soalan seperti ini kepada rakan yang duduk di depan (meja bertentang). Tanyalah apa saja semuanya sama aje jawapannya. Paling kelakar, Sumimasen, shaitonnirrojim arimasu ka? Memang pecah gelak tak menahan 🙂

Selepas itu, kami dibawa ke supa yang berhampiran. Cikgu memberikan tugasan kepada kami iaitu membeli beberapa barang dengan menggunakan bahasa Jepun. Aku berpasangan dengan AJ. Kami diminta membeli Ooba. Apakah bendanya? Entahlah macam daun makan dengan sushi katanya. (Nanti aku google gambar).

Itu adalah kelas terakhir bahasa Jepun. Lepas ini aku tidak perlu berjaga malam lagi untuk mengulangkaji. Sayonara, cikgu…

Kelas habis dalam pukul 8.00 malam. Aku dah mula lapar, peko-peko desu kata orang sini. Justeru aku minta koordinator memberikan tiket sahaja dan tidak perlu menghantar kami ke Stesen Iwaya. Ada yang balik terus, ada yg merayap di mall dan ada yang makan di kafe dahulu sebelum balik. Malamnya kami berbincang di WA untuk aktiviti pada hari esok. Oh, ya…esok kami tiada kelas. Kami berjaya memindahkan kelas pada hari Ahad kepada hari Sabtu. Itu antara kuasa komunikasi juga jika diamalkan dengan baik dan berkesan….

So, ke mana kita?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Author: akusangpenerbit

I'm a TV producer and full-time dreamer..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *