Semua Orang Ada Nilai

image

Bulan November adalah bulan yang sangat sibuk dan memenatkan. Banyak urusan kerja terutama bab-bab kewangan perlu diselesaikan. Hari berkerja sudahlah padat dengan tugasan wajib. Hujung minggu pula penuh dengan agenda kursus jabatan. Punyalah sibuk sampaikan bulan ini aku tidak sempat membaca dan mengulang kaji secara efektif. Mana tidaknya, tiga minggu berturut-turut aku perlu menghadiri kursus yang dibuat pada hujung minggu.

Apapun, tanggungjawab wajib dilaksanakan sebaik-baiknya. Minggu ini aku berkursus di Lumut, setepatnya di Marina Cove. Kursus ini dinamakan “Bengkel Pembangunan Minda Kreatif & Pemantapan Pasukan Kerja”. Ia dihadiri oleh kakitangan sepejabat dan beberapa peserta lain yang dijemput daripada bahagian saluran,kewangan dan BPR.

Boleh dikatakan semua peserta sudah saling kenal-mengenali kerana sering berhubung dalam urusan kerja. Jadi komunikasi dan ice breaking tidaklah renyah sangat.

Biasalah kursus…berkenal-kenalan, pembahagian kumpulan dan persembahan kumpulan. Kalau cemerlang sikit adalah sesi karoke dan makan malam istimewa. Tapi bukan itu yang mahu aku kongsikan.

Dalam satu aktiviti, pada tangan kami ditulis satu nombor yang melambangkan nilai kami secara individu. Nombor ditulis secara rawak. Ada yang bernilai serendah 5 sen dan setinggi 50 sen. Penceramah akan memaklumkan nilai saham di bursa saham dan kami perlu mengumpulkan peserta mengikut nilai saham yang diniagakan. Memang kecoh dan huru-hara, tapi menyeronokkan.
image

Apa yang penting selain keseronokan beraktiviti ialah nilai daripada aktiviti itu dan objektif kenapa ia dibuat. Secara tersirat, semua pekerja mempunyai nilai kekuatan sendiri. Walaupun sumbangan kita kecil tapi itulah yang melengkapkan satu proses kerja. Setiap individu tidak boleh dinafikan sumbangannya.

Ada banyak lagi aktiviti lain yang dibuat. Yang masuk dalam kolam memang aku mengelak sebab kepala pun sudah separa pening dan aku mengantuk kerana makan ubat. Aku sempat melelapkan mata di kafeteria dan tersedar bila tiba-tiba semua peserta yang berada dalam kolam menyanyikan lagu Isabella.. Haram jadu betul..
image

Yang penting masa kursus kita kena seronokkan hati. Kalau tidak, badan sahaja di situ tetapi jiwa sudah melayang.  Aku memang bernasib baik kerana dikelilingi manusi yang sentiasa cuba menceriakan suasana.
image

Posted from WordPress for Android

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *