Pattaya Tanpa Nasi Pattaya

IMG_20160119_120336

Boleh dikatakan semua posting aku berkenaan dengan Pattaya mesti ada yang komen ‘tak makan Nasi Pattaya ke?’ walaupun post itu bukan pasal makanan pun. Jawapan aku – aku tak cari Nasi Pattaya di sini. Aku sendiri bukanlah addict dengan Nasi Pattaya. Jujurnya aku mencari nasi padrik sotong di sini. Dalam bayangan rasanya haruslah legendary seperti di Koh Samui. Sayangnya misi itu gagal di Pattaya.

12487265_10153383190315687_7249152001179512688_o

Pagi hari ketiga ini kami mulakan dengan meronda-ronda di kawasan Jomtien. Sepatutnya kami tinggal di sini. Tetapi perancangan telah bertukar. Mujur juga tidak bermalam di sini. Tempat ini sangat laid back. Tenang, aman dan tidak padat dengan pelancong sangat. Kalau memang hendak bercuti dan bertenang, ha, di sini memang sesuai sangat.

IMG_20160119_115623

Apa pun, cari makan dahulu. Tidak tahulah kami yang terlalu awal, atau tempat ini memang lambat bermula. kami sampai sekitar 7.30 pagi. Kedai makan belum banyak yang buka. Yang buka pula tak nampak macam nak halal. Berkat pandangan aku yang detail ini agaknya ketika motor kami melintasi satu kawasan seolah rumah flat, aku ternampak logo halal! Serius gila…aku sendiri kagum dengan ketajaman mata aku mencari hahaha…

Kakak ini ada menjual lauk sotong dengan basil. Rasanya seolah-olah padrik, tapi pedas ya amat sebab cili padi potong bertabur di dalamnya. Jadilah…sedap pula tu. Ditambah dengan telur dadar masak depan mata dan seekor ikan masin. Tak bercakap masa makan dibuatnya. Aku tak sempat ambil gambar sebab dah lapar sangat.

12615723_10153392590865687_1774734509418934363_o

Selepas makan, kami meronda lagi. Pusing kawasan Jomtien sebelum balik ke Chon Buri. Tiada apa sangat aktiviti kami hari terakhir ini. Lebih pada mengambil sut yang ditempah, ronda dan terus meronda lagi. Aku tidak membeli-belah apa pun di sini. Fridge magnet pun aku tak beli. Percutian kali ini lebih kepada menghabiskan masa bersama-sama Hadi. Betapa kami benar-benar menikmati percutian bersama ini.

IMG_20160120_132940

Akhirnya di lapangan terbang U-tapao aku menemukan makanan yang sedap ini. Walaupun bukan padrik sotong, tapi bolehlah. Udang basil apa entah namanya.

Rasanya itu sahaja yang sempat aku kongsikan. Ada banyak yang aku simpan sendiri dan menjadi memori kami berdua sahaja. Kalau ada rezeki, aku mahu ke sini lagi 🙂

IMG_20160120_094744

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Author: akusangpenerbit

I'm a TV producer and full-time dreamer..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *