Kakitangan Kerajaan Wajib Hisap Rokok?


Membaca Kosmo hari ini mengitu mengujakan. Keratan ini antara lain mengarah kakitangan kerajaan di sebuah daerah di tengah China, Hong’an, Hubei menghisap rokok bagi melariskan jualan hampir suku juta kotak rokok buatan tempatan. Jika tidak mereka akan di denda!

Antara sebab lain kakitangannya di arah menghisap rokok adalah untuk meningkatkan ekonomi negara. Selain itu, ia bertujuan melariskan jenama rokok tempatan, Huanghelou yang menghadapi persaingan daripada rokok keluaran wilayah Hunan.

Info yang sama juga mengatakan China mempunyai 350 juta perokok dan sejuta orang meninggal kerana pelakuan ini.

Bayangkan kalau arahan yang sama dikenakan kepada kakitangan awam di Malaysia. Bertepuk-tangan perokok tegar seluruh Malaysia. Di sambut dengan senyuman menguntum pemilik hospital-hospital swasta yang bakal meriah dengan pesakit jantung, kerongkong, keguguran dan kaki. (Kaki? Aku tengok kat kotak rokok…)

Maka doktor-doktor hospital kerajaan pula menyumpah-seranah kerana asyik kerja 2 syif sehari melayan pesakit yang datang. Kalau take-5 sekejap di kata culas pula. Jangan ingat doktor pun mengamalkan gaya hidup sihat sebab kalau dah tahi rokok tu mengaku ajelah.

Dan jenama rokok tempatan yang cuba dipromosikan mungkin rokok daun dengan tajuk DAUNBORO, DAUNHILL, DAUNSTON, DAUNKENT ataupun BENDAUN. Maka penuh kesyukuran makcik-makcik di Pasar Payang yang menjual tembakau kerana mereka telah berjaya menembusi pasaran dunia – akhirnya!

Aku & Kura-Kura

Aku memang suka kura-kura. Baik yang hidup ataupun yang mainan kura-kura memang menjadi pilihan aku sejak kecik ribena lagi. Menurut kepercayaan orang Cina, siapa yang ada kura-kura umurnya akan panjang. Betul atau tidak kata-kata itu aku tak pasti sebab kalau nak mati tu bela unicorn pun kalau dah ajal mati jugak.

Dulu aku bela kura-kura, 11 ekor semuanya. Paling besar, saiz sebesar pinggan makan. Sampai akuarium yang paling besar pun tak mampu nak menampung kura-kura aku itu sampaikan aku terpaksa beli kolam mainan. Antara nama kura-kura itu ialah Miranda, Andy, Marco dan lain-lain.Aku tak ingat tapi banyaknya nama Sepanyol sebab masa tu aku suka tengok telenovela. Masa arwah abah sakit, seseorang menasihatkan mama supaya melepaskan kura-kura itu. Dengan perasaan sedih hiba, aku lepaskan juga di Tasik Titiwangsa.

Di satu minggu yang lesu di pejabat, aku mengemas meja kerja yang begitu sakit hati memandang.. Aku membuang post-it yang dah tak relevan dan menyusun semula key-chain pemberian orang-ramai yang bersepah-sepah jua adanya. Lantas kura-kura itu aku susun kedudukannya dan gambar 2 manusia ini tetap mendapat tempat di jajahan itu.
p/s : tekalah gambar siapa he..he…he..

Meja yang dah kemas

Antara kura-kura yang ada..

Side kanan…

Paul Blart Yang Hanjeng..


Dalam sejarah aku menonton wayang, sekali saja aku terus keluar panggung biler citer tu memang tahap bosan giler babas. Citer yang tak semenggah itu ialah The Number 23 lakonan hampeh Jim Carrey. Walaupun dia berjaya membuatkan aku ketawa terbahak-bahak dalam filem Ace Ventura dan Bruce Almighty, dalam filem di atas dia kategori hampeh geduak jua adanya.

Semalam, semasa menonton Paul Blart : Mall Cop, aku hampir-hampir mengeluarkan diri aku – sekali lagi. Tapi kerana adanya jagus rebus dan air coke sebagai bekalan, aku tahankan juga niat nak berambus dari panggung 4, GSC Summit USJ. Tapi kerana filem ini diterbitkan oleh Adam Sandler, aku tunggu la jugak.

Paul Blart : Mall Cop mengisahkan Paul Blart, seorang pengawal keselamatan yang bekerja di sebuah pusat membeli-belah. Paul tinggal bersama seorang anak separa sihat dan seorang ibu separa tua tanpa isteri. Isteri Paul meninggalkannya setelah berjaya mendapat Kad Hijau (haram jadah betul pendatang itu 🙂 Paul mengidap ‘hypoglecimia’ – kurang gula dalam badan yang akan menyebabkan dia pengsan setiap kali kadar gula dalam badan berkurangan. Sudahlah begitu, keadaan fizikalnya yang begitu membesar bagai johan menyukarkan beliau mencari kekasih. Tetapi kehadiran Amy yang bekerja sebagai penjual rambut palsu di salah sebuah kiosk di pusat membeli-belah itu membuatkan Paul terasa ingin dicintai semula. Berlaku satu rompakan di situ yang menyebabkan keadaan menjadi kalut dan Paul berusaha menyelamatkan Amy dan anaknya yang menjadi tawanan perompak.

Watak Paul Blart dilakonkan oleh Kevin James dan Amy oleh Jayma Mays. Setelah membuang masa sejam lebih di panggung, aku rasa cerita ini tahap lawak kejap-kejap la


Tak berbaloi untuk ditonton di pawagam apatah lagi membeli DVD haram. Kalau ada yang best pun hanyalah watak Pahud yang muncul sekejap-sekejap dengan loghat Indianya yang lucu.

Jayma Mays, gadis separa aneroxia ini yang jadi pilihan Adam Sandler memegang watak Amy. Apa dah tak ada muka lain ke yang lebih inesen dan lucu? Jayma Mays banyak berlakon dalam drama hebat sebagai pelakon pembantu seperti Ugly Betty, How I Met Your Mother etc dan filem Epic Movie. Lakonannya ok la… Tapi kalau bagi Anna Faris, perempuan yang berlakon Scary Movie tu lagi kena..

So, jangan tengok. Buang masa dan wang ringgit aje.

Jangan Peluk, Jangan Cium

Babi terbang…


Tiba-tiba minggu nie binatang bernama BABI begitu popular. Kalau ada Anugerah Binatang Popular mungkin babi akan mengungguli kategori Binatang Paling Popular..

Ni semua gara-gara virus selesema babi yang telah meragut beberapa nyawa di seluruh dunia. Selesema babi ini dikatakan sangat mudah berjangkit dengan simptom demam, batuk sakit badan dan sudah bernafas.

Di Mexico 103 telah menjadi arwah disebabkan wabak ini, itu belum masuk lagi 400 lain yang masih dirawat. Angka ini berpotensi meningkat dan aku tak pasti kenapa kerajaan belum bercadang mahu menyekat rakyat kita pergi ke Amerika Syarikat ataupun Mexico.

Selesema babi kini sudahpun merebak hampir keseluruh dunia. Harapnya wabak ini tidak sampai ke Malaysia. Di Indonesia, pihak berkuasanya menggantung semua import babi dan produk daging berkenaan manakala di Thailand turut mengadakan langkah berjaga-jaga agar tiada produk babi yang terlepas masuk ke Thailand. Walaupun babi adalah sumber protein, buat masa ini babi bukanlah pilihan terbaik. Maka itu carilah sumber protein lain seperti ikan, daging lembu, daging kambing dll.

Di Filipina, penguasa mereka meminta warganya untuk tidak berpeluk atau bercium di tempat awam bagi mengelakkan penularan virus selesema babi – walaupun belum ada kes yang dicatatkan di sama. Secomel manapun babi di mata anda, buat masa ini hentikan dulu bersentuhan dengan mahkluk yang satu ini. Bukan untuk orang lain..Untuk kesejahteraan sejagat jua adanya…

Kena Selesema Babi Kang Baru Tau..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...