Ohai, Kursus Lagi!

Masuk kursus yang aku hadiri ini, makanya aku sudah selamat 15 hari berkursus, melebihi tempoh 7 hari yang diwajibkan untuk kakitangan kerajaan. Tahun ini, seperti tahun lepas juga. Kami tidak disyaratkan menghadiri kursus 7 hari. Satu untungnya post aku sekarang ini ialah aku tidak pernah kurang kursus. Ada sahaja jemputan dan arahan. Sebagai kakitangan yang menurut perintah, aku hadir.

Sebenarnya aku hadir sebagai wakil. Risau juga kalau ada pertukaran peserta kena mengikut jantina. Ini kita kena faham masalah orang sebab aturan bilik ni kadang-kadang boleh sawan kalau jadi urus setia. Aku nak elakkan masalah-masalah duniawi ini aje. Mujurlah semuanya okay…

Kursus ini diadakan pada 18 – 21 Mei 2017 bertempat di INTURA. Satu masalah aku kalau berkursus di luar kawasan ialah mana nak letak anak. Kebetulan pula Hadi kena ke Terengganu pada 17 – 20 Mei 2017. Kalau tak, dia aje boleh uruskan anak-anak. Mahu tak mahu, kami terpaksa letak anak-anak dirumah mama. Kami hantar anak malam Selasa. Sengaja hantar lambat dengan harapan budak-budak ni terus tidur dan kami boleh balik tanpa mereka sedar. Aduhai, Eskandar boleh tabah tahan mata dia sampai pukul 11.00 malam! Ezzudin pula dah lama lelap. Yang itu disiplin tidur dia memang aku sanjung tinggi.

Kursus yang aku hadiri ini bertajuk “Bengkel Strategi Promosi dan Penjenamaan Saluran TV”. Sebenarnya tajuk tu panjang lagi…hahaha.

Kami bertolak dengan menaiki bas, bas itu pulak dua tingkat. Aku memanglah gayat tinggi-tinggi ni. Aku duduk bawah aje dengan rakan-rakan kursus lain. Sepanjang perjalanan aku sibuk main BingoBlitz. Lama tak main…jauh dah aku tertinggal.

Takde siapa kata aku ni kelakar
Penceramah tanya, siapa aku berdasarkan slide ini. Aku cakap bercita-cita tinggi

 

Aktiviti kursus agak padat. Tidaklah padat sampai takde masa langsung nak rehat. Kalau ada masa senggang tu memang aku sentiasa dalam bilik aje. Aku memang tidak ada posting apa-apa langsung berkenaan kursus ini sepanjang aku di sana. Memang aku jenis yang tidak bergambar. Yang mana kebetulan ada tu sebab kebetulan aku di sana aje..kecuali gambar-gambar dalam kelas.

Setiap kali kursus, aku selalu berdoa tidak ada aktiviti menjaga telur. Jaga telur..ala, jaga jangan kasik pecah. Lagi satu, janganlah ada aktiviti melukis. Kali ini jaga telur takde, tapi kena lukis muka sendiri dan kemudiannya orang akan cari kita berdasarkan gambar yang kita lukis. Lukisan memanglah aku gagal… Walaupun lukisan muka yang aku lakar tu tak semenggah, ada juga yang berjaya teka itu aku. Aku pun berjaya mencari pemilik wajah lukisan yang diberikan kepada aku. Biasalah tu, manusia telus mata hehehe…

Aku dapat hadiah 2 hadiah – ย satu sebab jawab soalan dari penceramah. Penceramah pun bukanlah orang yang asing…Terima kasih En. Zainal ๐Ÿ™‚

Aku juga dapat cenderamata “Peserta Paling Dinamik”. Terima kasih kepada yang mencadangkan dan bersetuju.

Banyak ilmu yang aku dapat melalui kursus ini. Encik Hafiz Mustapha dan Puan Azie dari Cutecarry Sdn Bhd berkongsi ilmu berkenaan imej dan penjenamaan. Aku tidak mahu mengulas kandungan ceramah. Bukan tak mahu berkongsi, tapi ada beberapa perkara baik kita simpan sesama sendiri sahaja..

Bosses yang menyertai kursus ini juga sangat sporting dan happening. Memang skema gaban tak wujud di sini.

Kumpulan 4 Fun yang paling confident dengan keputusan yang dibuat, walaupuuuun….

Selain itu, aku rasa seronok berkenalan dengan kawan-kawan dari unit lain dan terhibur dengan perangai yang masing-masing tonjolkan. Boleh nampak siapa yang jovial, siapa yang tegas, siapa yang gila-gila dan siapa sebenarnya yang ada isi.

Seperti biasa, setiap kali ada kursus atau majlis yang bertema aku pasti serabut. Tema kali ini ialah hijau dan kuning. Dengar macam tak kronik. Tapi bila masa untuk mencari apa yang kita nak, dan-dan itu semuanya serba takde! Selalu kalau aku ke pasar malam, melonggok kasut warna hijau dan kuning. Bila aku ada hajat nak beli, satu pun takde hatta kasut budak. Itu belum masuk aku pinjam baju Rio kabadhak Intan dengan konfiden saiznya kenalah dengan susuk badan perkasa ini. Zahanam, saiz S! Sebakul aku kena gelak petang tu…mujurlah aku jumpa saiz L dalam almari baju Hadi. Aku ingatkan takde dah baju tu aku sedekah kat orang.

Terima kasih Aie Tailor

Terima kasih urus setia kerana menganjurkan kursus ini, menyediakan tempat penginapan yang super selesa dan mendapatkan katering yang bagus itu. Tak pernah sejarah aku berkursus menu dari pagi membawa ke malam semuanya sedap-sedap belaka. Buat air panas pun sedap…rasa macam nak suruh dia meniaga dekat kantin RTM aje.

Begitulah aku menghabiskan hari minggu yang lalu…

p/s : Mohon maaf kepada sesiapa yang aku lupa ucapkan Selamat Hari Lahir pada hari Jumaat – Ahad. Aku tiada masa berlama-lama bermain Facebook..Juga kepada kawan-kawan yang aku tagged nanti di Facebook. Kalau tak suka, untagged aje…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Replies to “Ohai, Kursus Lagi!”

  1. bila baca posting ni baru nampak akak ni klakar…
    ke saya yg baca dlm nada yg kelakar..apa2lahh kak
    anyway slamat berkenalan kawan baru ๐Ÿ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *