Makam Sultan Alauddin Riayat Shah

Makam Sultan Alauddin Riayat Shah

Minta maaflah, papan tanda untuk ke tempat menarik sekitar Muar ini jatuh kategori gagal. Ia cuma ada barang satu atau dua, kemudian pandai-pandailah cari sendiri. Nak dikata Jabatan Warisan, Jabatan Pelancongan atau Majlis Daerah buat mendidih darah aje. Tempat terakhir yang dilawati sebelum petang semakin rembang ialah Makam Sultan Alauddin Riayat Shah. Baginda merupakan Sultan Melaka ke-7 yang mana makam beliau adalah satu-satunya yang masih wujud di Malaysia. Makam ini terletak di Kg. Raja, di dalam masjid. Kalau tak bertanya memang tak jumpa.

Menurut blog ini, Raja Hussain atau Sultan Alauddin Riayat Shah merupakan sultan Melaka yang ketujuh. Baginda menaiki takhta selepas kemangkatan ayahandanya, Sultan Mansur Shah pada tahun 1477. Baginda merupakan sultan yang paling mementingkan keamanan negeri Melaka. Baginda akan menyamar sebagai rakyat biasa dan meronda kota Melaka pada waktu malam. Akibatnya, Melaka menjadi negeri yang selamat untuk berdagang. Baginda juga adalah seorang sultan yang adil dan warak. Walau bagaimanapun, kedudukan baginda telah dicabar oleh kekandanya, iaitu Raja Ahmad (pemerintah negeri Pahang, sebuah wilayah di bawah pemerintahan Melaka), kerana Raja Ahmad mendakwa bahawa beliau berhak menduduki takhta kerajaan Melaka. Sultan Alauddin mempunyai banyak musuh, sama ada di dalam atau di luar negeri.. Baginda mempunyai empat anak iaitu dua anak daripada setiap isterinya dan ini telah menimbulkan perselisihan tentang siapa yang akan mewarisi takhtanya selepas kemangkatannya. Isteri kedua Sultan Alauddin berketurunan India-Muslim.

Kunjungan ke makam ini menutup agenda kunjungan ke Muar. Sebenarnya ada satu lagi lokasi yang mahu dikunjungi iaitu Kota Buruk. Malangnya kami gagal mendapatkan info yang tepat untuk ke sana. Sistem papan tanda memang jatuh kategori gagal teruk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *