Majlis Tahlil dan Syukur Ramadan

Semalam, Badan Kebajikan Program TV (BKTV) telah mengadakan satu lagi aktiviti sebelum tibanya bulan puasa. Program ini dinamakan Majlis Tahlil dan Syukur Ramadan yang disertai oleh unit-unit di bawah Bahagian Program TV. Perancangan mengadakan program ini adalah lebih kurang sebulan yang lepas. Ia diketuai oleh kabadhak Intan dan dibantu oleh AJK-AJK BKTV yang lain. Sebelum itu, terima kasih diucapkan kepada insan-insan yang sudi menyumbangkan duit dan kudrat bagi menjayakan majlis nan ringkas ini.

Majlis ini dimulakan dengan tazkirah oleh Ustaz Shukri dan kemudiannya diikuti dengan bacaan Yasin dan tahlil. Walaupun tak boleh baca, aku duduk tekun juga dibelakang. Bacaan Ustaz Shukri sangat indah. Aku sendiri hampir-hampir sebak juga sebab sebelum itu dia ada pesan, niatkanlah untuk ibu dan bapa sama ada masih hidup ataupun telah pergi. Aku teringat arwah abah…sedih sangat 🙁

Kali ini tiada makan secara berhidang. Bungkus pek sahaja senang. Usai majlis, semua AJK makan berjemaah bersama-sama dan kemudiannya mengemas kembali Balai Perdana yang kami gunakan.

Selepas itu, aktiviti bergambar. Hai, yang ini tak menahan gayanya. Baru sahaja Pengarah Program TV kami berikan ucapan ringkas berkenaan overhaul amalan, bacaan dan sikap. Berdasarkan semangat fotografi yang dipamerkan, rasanya 1 Ramadan nantilah mula tu 🙂

AJK diminta memakai jubah hitam. Itulah pertama kali aku berjubah hitam…bahu jatuh ke, kain senteng ke, stokin bola ke, kasut sukan ke – I don’t care. Baju itu adalah hadiah daripada mak mentua dan aku happy menggayakannya walaupun tak berapa nak reti bergaya. Sebelum ambil gambar siap ada yang touch up muka. 🙂

Terima kasih kepada Pengerusi BKTV, Puan Noriah Letuar, Naib Pengerusi, Encik Aie Sarkase dan ketua program Puan Intan kerana penganjuran majlis ini. Santai, ringkas dan tepat ke sasaran. Juga AJK-AJK lain yang berusaha membantu kelancaran program – Kak Ne, Kak Elly, Kak Gee Melan, Kak Siti Marina, Kak Simah, Kak Intan, Salwati, Shidah, Farah Syahnaz, Yang Faziatun, Abang Jin (Happy birthday lagi!) dan Aizat. Kehadiran bosses juga sangat kami hargai. Selain Puan Norliza, Pengarah Program TV, majlis turut dihadiri oleh Puan Che Rohana Che Omar, Puan Khairani Yasin, Puan Kalsom Semon, Puan Zauyah, Puan Zainab dan Puan Asiah. Mungkin ada lagi bosses lain yang hadir, tapi aku tak perasan. Maafkanlah DJ Dave.

Pada aku secara peribadi, kehadiran kakitangan dibawah bumbung Program TV itulah sebenarnya kejayaan majlis ini. Terima kasih kepada yang melapangkan masa. Ramai yang tidak dapat hadir atas faktor kerja. Tak apalah…mungkin boleh sertai aktiviti yang lain pula nanti. Kepada wakil-wakil unit yang hadir, terima kasih lagi sekali. Terima kasih ni, kalau ucap lapan juta kali pun tak akan cukup.

Maaf sangat tak berapa nak bantu sebab masa-masa inilah banyak benar kerja yang datang. Aku setakat sempat ketip kurma aje (bungkus orang lain).

Selepas ini, UKK bukan lagi dibawah Program TV. Kami telah diserahkan kepada Bahagian Strategik. Bagaimanapun, penglibatan kami akan datang setakat sebagai ahli bersekutu sahaja. Selamat maju jaya kepada BKTV.. Selamat menerima pengerusi dan naib pengerusi baharu.

p/s : terima kasih Kak Ner kerana beri keizinan untuk ambil gambar ini semua. Itu sebab banyak muka dia sahaja 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Replies to “Majlis Tahlil dan Syukur Ramadan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *