Kesihatan Mental : Tiber Trigger dan Kau Koyak?

FOTO DARI NSTP/KHAIRUL AZHAR AHMAD

‘Mental health is a real issue, it can affect anyone of any age’ – Harith

 

Berbakul-bakul bagi pendapat pasal kakak yang mengamuk dan ludah penguatkuasa tu. Betullah salah dia. Parking tempat tak betul. Perangai serupa musibat. Pastu kena clamp, mengamuk.
Bukan macam kau…pandai handle situasi. Parking macam cilanat bila kena saman dengan penguatkuasa siap berterima kasih sebab tegur kesilapan yang kau buat. Giler jiwa besar terima kesilapan yang kau buat sebab kau waras, rasional dan berpendidikan.

Walaupun kau ada masalah…elok aje handle situasi. “Orang lain pun ada masalah jugak” ceh common sense tahap Amareka.

Tahniahlah…tak semua boleh handle masalah macam kau. Memang mental kakak tu koyak, nak buat macam mana. Anak meninggal, laki blah kena rembat dengan pompuan 19 lain.

Pastu kau boleh cakap sebab tu laki dia tinggalkan dia?

Aje tonyok kau ni. Kalau laki dia perangai mcm hanat yang menyebabkan dia depression mcm mana? Ikut sodok tekak kau aje nak hambur dia. Kau pun 20x musibat macam cara dia parking jugak.

Be kind…be considerate. Yang bercakap mengarut tu pun punca mental illness pada orang lain. Kau mana tahu. Kau aje serba betul.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Author: akusangpenerbit

I'm a TV producer and full-time dreamer..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *