Kerana Farmville Country Escape : Send Me Seed

2b9ffd6d144911c4009f6d7597f80bba

Bila kita tak faham, kita tanyalah soalan. Bukannya sebab kita bodoh sangat. Kita hanya nak jawapan sahaja. Kita tidak menggunakan bahasa yang kasar dan ganas pun. Kita minta maaf tatabahasanya tidaklah cemerlang mana. Pokok pangkalnya kita nak tahu sahaja.

Kita nak tahu juga hubungan persahabatan ukhuwwah mukminin yang terjalin sekalian lama ini plain macam roti kosong atau mengisi kesepian teman berbicara kerana diriku tidak mempunyai teman-teman lain yang memahami. Teman tapi mesra ke? Kekasih Gelapku Ungu ke? ataupun Diam-diam jatuh cinta kak melah?

Kita pun suka orang caring farmasi dekat kita. Kitakan wanita lemah muslimah solehah selfie duckface bibir tebal terjeluih macam kena sengat lebah. Kita pun ramai kawan lelaki macam itu. Bujang…laki orang, Dato’..Datuk,Tan Sri, gay, lelaki konfius. Punyalah jujur hubungan persahabatan kita tu, awak. Sekali pun kita tak pernah mish you leviu dan levi’s jeans dengan diorang. Diorang pun sama. Paling cemerlang, take care and be good aje.

Kami pun berkongsi minat yang sama. Main ukelele, berkebun Farmville Country Escape dan menonton Ceria Popstar. Sumpah! Diorang tak pernah bagi sneek peak siapa yang tersingkir walaupun diorang tahu kita tak sempat tengok lagi. Kita memang happy Aniq masuk final. Seronok kak Jac..Siap amik video dengan Chakra Khan upload kat Facebook. Mujur kak Jac tidak berjanji untuk belanja sesiapa kek Zawara atau kopi stabak kalau Aniq memang. Cayalah..Hold The Door!

Hari itu, kita tak sihat, awak. Demam batuk tak berhenti. Mujur tak pengsan masa masak meggi kat dapur masa MC aritu. Tak ada sesiapa pun kawan-kawan kita yang sudi datang nak hantarkan ubat ke…nak masakkan sup ke..atau nak tolong punch in kad dekat mesin TMS. Tak boleh lewat, awak…10 minit aje kena pilih alasan kenapa kau datang lewat. Padahal mentibang tu bukannya tak tahu depan gate RTM tu hiwey Mex jem hanaaat. Mujur suami akak balik tengah hari itu dan hantar akak ke klinik – walaupun sibuk meeting tak abis-abis. Caring farmasi kan..kan…kan…sebab itu akak suka dia sangat-sangat dan akak faham kalau ada ungka lain suka dekat dia jugak.

Oh, berbalik persahabatan biar jujur ikhlas dihati 4U2C tadi…

Maklumlah kita ni bini orang. Kita jaga betul adab perhubungan kita supaya orang tak cakap kita ni miang gatal birah, ain, ha, ho…kang tahu dek partner orang tu terpaksa pulak kita hide atau deactivate Facebook. Di zaman serba IT dan dengan ledakan teknologi pung pung pung ni senang aje orang nak tahu kita kerja kat mana, suka makan apa dan posing selfie macam mana. Mujur mak kita memang dah nasihatkan jangan terjuih sangat bibir tu..dibakar neraka karang.

Kalau kita nak terpengsan, terkadiaq arrest pun kita tak bagitahu dekat kawan-kawan kita tu. Tak payahlah…kecuali kita bagitahu kita nak wasiatkan harta kita pada dia, maka kita tak kisah sangatlah.

Kita jangan risau…kita bukannya tak sekolah. Kita tak sekolah kat negeri mat salleh itu kita mengakulah, kita rendah sikit pengalaman. Ada ilmu jangan ujub. Dosa..Skool kita biasa-biasa aje tapi dia ajar jugalah perang saraf, Civil War dan public diplomacy. Tq Prof Munis! Aristotle pun ada berkata ‘tepuk sebelah tangan tak berbunyi, tapi kalau tepuk di muka lazat bersari’. Kita adil dan saksama. Kalau salahkan nyamuk jangan kelambu dibakar. Kita Mortein nyamuk tu dan kita nila-nilakan kelambu itu juga.

Jadi jawablah soalan kita. Kita nothing to hide. Kita tak menyahaktif mana-mana medium media sosial sebab kita sayangkan stalker yang dahagakan bahan penulisan kita yang ilmiah ini.

Kelambu itu pun kita dah tak nak. Kita rasa nak sedekah aje dekat awak. Sebab setiap kali kita nampak kelambu tu kita rasa marah kenapalah kita duduk dikejiranan yang banyak nyamuk yang bakal mengundang aedes dan kadiaq arrest.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Author: akusangpenerbit

I'm a TV producer and full-time dreamer..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *