Happy Father’s Day!

Dalam kemeriahan Syawal (yang tak berapa meriah untuk kami sekeluarga), semalam merupakan Hari Bapa. Selamat Hari Bapa kepada semua yang masih ada bapa, seorang bapa, bapa saudara dan bapa gula yang diingati sekalian.

Sepatutnya catatan ini aku layarkan semalam. Tapi semalam aku melalui satu detik yang mencemaskan. Dengan jalan sesak dari Melaka – Bandar Saujana Putra, anak yang super aktif sebaik menjejak rumah, episod merenjis susu soya dalam rumah dan Hadi tiba-tiba jatuh sakit. Sumpah….dalam banyak-banyak serabut lain, masa Hadi mengadu dia sakit semalam aku rasa risau dan takut yang menggila. Badan dia seram sejuk, dahi berpeluh-peluh dan ulu hati rasa pedih. Masa itu pula semua masyarakat doktor mengambil keputusan untuk tidak buka klinik dan menjadikan panik aku naik seganda.

Memang rumah dan anak-anak aku abaikan sekejap. Sebaik balik dari kedai Speedmart dan Hadi terus rehat selepas makan Gaviscon, aku terus siapkan anak-anak untuk tidur dan gelapkan ruang tamu. Mungkin budak-budak keletihan sebab perjalanan jauh tadi, mereka terus layu dan membiarkan Masha and Bear tengok mereka. Aku terus naik bilik. Hadi ok sikit…tapi badan dia sejuk. Perasaan aku masa tu, Allah aje yang tahu. Macam-macam yang pelik-pelik aku rasa semalam. Jadinya malam tadi selang sejam aku turun dan naik rumah untuk memastikan Hadi dan anak-anak okay. Aku memang separuh ranap – tapi masih boleh bertahan.

Nak kata Hadi makan banyak, tak juga. Berkawal-kawal juga sehari dua ini. Aku rasa dia penat. Apapun dia sudah okay, dan aku lega kembali. Please don’t leave me… Ai tak boleh hidup kalau yu takde 🙁

Alhadihamzah, Selamat Hari Bapa…. Terima kasih kerana menjadi bapa yang sangat ohsem untuk anak-anak kita Eskandar Dzulkarnain dan Ezzudin Dzulfikar dan tak pernah kita lupakan, arwah Cahaya Balqis. Sementara anak-anak hendak membesar, kita lalulah bersama turun naik kehidupan ini. It’s not easy but as long as we have each other, we can do this.

Me love you long time….

Remember when we vowed the vows and walked the walk
Gave our hearts, made the start, it was hard
We lived and learned, life threw curves
There was joy, there was hurt
Remember when….

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Published by

akusangpenerbit

I'm a TV producer and full-time dreamer..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *