Hai, Daijobu Desu – Ekonomi Jepun dan Perubahannya

Hari ini kami berkumpul di lobi pada pukul 8.30 pagi. Kalau ikutkan call time pukul 8.40 pagi. Sengaja kami semua berkumpul awal agar koordinator kami tidak lama menunggu. Misi ini berjaya.

Perjalanan hari ini agak rumit sebab turun-naik tren. Aku ikut aje sebab memang aku gagal nak memahamkan sistem tren ini macam mana. Yang aku ingat, dari stesen Sannomiya kami bertolak dan kemudian 2x tukar tren. Maaf, tak rajin nak siasat stesen apa dari mana dan ke mana. Yang penting – sampai.

Hari ini kami semua dijadualkan melawat Muzium Konosuke Matsushita yang terletak di bandar Kadoma, Osaka. Cuaca memang panas membahang. Cuma ketika hampir sampai di Muzium Konosuke Matsushita, hari mulai gelap. Dalam hati aku rasa macam bakal nak hujan ni. Aku sempat cakap supaya kita semua ambil gambar dulu sebab langit macam nak gelap. Tapi semuanya terus masuk ke dalam muzium. Mungkin sebab pihak muzium sudah bersedia menanti ketibaan kami.

Kami kemudiannya  menonton 2 tayangan video mengenai Konosuke Matsushita. Boleh dikatakan beliau memainkan peranan penting dalam memajukan ekonomi Jepun. Tengok sahaja peralatan elektrik di rumah kita, pasti ada jenama Panasonic yang kita gunakan.

Sebenarnya, ada banyak perkara yang boleh aku tulis mengenai beliau. Tetapi elok rasanya aku buat dalam satu catatan yang lain, khusus mengenai sejarah hidup dan turun naik Matsushita Electric.

Kami kemudiannya melawat seluruh kawasan muzium ini. Aku banyak ambil gambar seterika lama, radio lama dan peralatan elektrik yang lain tapi aku gunakan kamera biasa. Entah kenapa semalam charger handphone ini seakan bermasalah. Tak charging! Terpaksa aku bertabah setengah hari cas menggunakan power bank. Justeru aku banyak pinjam gambar-gambar yang dikongsi oleh peserta lain menerusi WA.

Every person has a path to follow. It widens, narrows, climbs and descends. There are times of desperate wanderings. But with courageous perseverance and personal conviction, the right road will be found. This is what brings real joy – Konosuke Matsushita

Apapun, sebelum itu aku AJ in the house dan Azwan awal-awal lagi keluar muzium untuk mengambil gambar monumen Konosuke Matsushita. Itupun kami buat dalam keadaan terkejar-kejar kerana hujan sudah mula rintik-rintik membasahi bumi. Tetapi ketika kami mengambil gambar berkumpulan, cuaca sudahpun bertukar menjadi panas terik. Atsui desu ka!

Usai lawatan ke Muzium Matsushita Konosuke ini, kami kemudiannya ke Osaka Universiti Nakashima Center. Turun naik tren juga ceritanya dan maaf, aku tak kuasa nak ingat. Sebelum kelas bermula, kami makan dahulu dan sempatlah aku merasa sambal ikan bilis yang Kak Dilla buat. Puas hati dapat makan sambal pedas setelah hampir 5 hari sambal manja-manja aje yang aku rasa.

Penceramah kami untuk sesi Ekonomi Jepun dan Perubahannya ialah Profesor Emeritus Sumimaru Odano. Beliau mengajar di Universiti Shiga. Boleh dikatakan sejarah, geografi, ekonomi asas, makro ekonomi semuanya terangkum dalam sesi ini. Kelas beliau bermula dari pukul 1.30 tengah hari – 5.30 petang. Tetapi tidaklah sepanjang masa beliau sahaja bercakap. Kami menggunakan peluang itu untuk bertanya apa juga soalan antaranya kadar kelahiran, perbezaan pendapat antara generasi muda dan tua, bagaimana Jepun bangkit daripada krisis ekonomi dan banyak lagi. Sangat interaktif dan sangat padat.

Sebelum sesi ini berakhir, aku memberikan ucapan penutup merangkap rumusan dan kemudiannya mempersilakan ketua kami untuk menyampaikan cenderamata kepada Prof. Odano. Mujurlah aku sempat buat teks ringkas nak cakap apa. Aku rasa macam kelam-kabut sikit ucapan tu, tapi masa Musha-san jumpa aku dia cakap very good speech maka aku rasa mereka puas hati la tu 🙂

Usai kelas, kami kemudiannya menaiki tren dan berjalan-jalan sekitar Osaka. Kami ditemani oleh bapa angkat aku (hoi,memandai-mandai!) Nakatani-san. Dia sangat tabah melayan ragam kami yang pelbagai ini. Dia dah tahu dah, kalau nak kumpulkan kami semua hanya keluarkan kamera. Maka dengan cargas kami berkumpul. Aku antara yang rajin inter frame. Ada sekali tu dia nak candid gambar aku dan aku sedar terus terbeku kejap. “Oh, shy….” katanya sengih-sengih. Tapi kemudian tu aku posing juga 🙂 Konsepnya di sini siapa tadah kamera, hulur aje muka. Kan dah kabo tadi handphone tak boleh charging. Aku selalu seloroh ‘kopi o kosong’ dengan dia. Dengan Nakatani-san la kami makan semeja masa makan malam beberapa hari dulu.

Aduh, maaflah gagal lagi mana tempat yang kami pergi sebab aku tak boleh ingat. Secara peribadi aku rasa agak complicated nak ingat nama-nama tempat di sini.

Aku berpeluang makan di KENNY Asia. Kedai ini menjual masakan Malaysia. Jadi aku pesan Nasi Putih, dan Sambal Udang. Wow, sedap! Puas hati makan..harganya tak sampai 600 yen. Shaq pesan teh tarik, dan di sinilah uniknya teh tarik itu kerana dia tarik depan mata kita. Siapa alas lantai dengan suratkhabar!

Kami kemudiannya naik tren lagi untuk ke Hard Rock Cafe. Tapi aku takde beli apa-apa. Puaslah hati semua sebab hajat untuk check-in di sini tercapai.

Ok, itu sahaja dulu. Aku nak study barang sejam dua lagi. Esok ada kelas bahasa. Punca-punca panik juga tu sebab cikgu tu suka petik-petik nama orang.

P/s: hari ini aku sudah mula berbelanja sebab aku perlukan syiling untuk beli tiket tren dan air dari mesin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *