Dozo Yoroshiku – Ohai, Okanmuri Primary School Visit!

Hari ini kami dijadualkan melawat Okanmuri Primary School. Kami diminta memakai pakaian tradisional atau pakaian yang melambangkan budaya. Ketika masih di Malaysia, rata-rata peserta perempuan mengatakan mereka akan memakai baju kurung atau kebaya. Ada yang kata nak pakai baju pengantin pun ada. Itu aku dengar semasa taklimat di pejabat JICA beberapa minggu lalu.

Kerana itu, aku memilih untuk memakai Punjabi suit. Nampaklah meriah sikit. Apapun terima kasih kepada kawan aku, Farah yang membantu proses mencari baju yang memang last minute aku decide untuk pakai.

Sehari sebelum kejadian aku sudah siap gosok baju ini. Seterika ialah satu benda yang menjadi rebutan ramai, sampaikan ada senarai penggunaan yang dicipta khusus untuk mengesan pergerakan seterika. Selesai masalah gosok baju, masalah hendak memakai juga satu hal. Part pakai selendang ni memang aku gagal teruk. Untuk itu kena ada talian hayat yang tolong. Ketuk bilik Aifa, dia tak buka. Tengah sibuk bersiap agaknya. Ketuk bilik Kak Dilla, dia kata lilit-lilit aje. Mula-mula tu aku setuju, tapi nampak macam udang pun ada. Betul dah Ebi (udang) macam tu. Terpaksa mohon bantuan dalam group WA. Mujurlah Leza banyak tolong. Pin kiri, kanan dan atas siap juga aku akhirnya…

Kami bergerak ke sekolah dengan menaiki bas. Okanmuri Primary School terletak di bandar Takatsuki, Osaka. Perjalanan mengambil masa kira-kira 40 minit. Kami diminta membawa pek makan tengah hari sendiri dan makan bersama pelajar pada waktu rehat nanti.

Ketibaan kami disambut oleh guru-guru sekolah ini. Usai sesi bergambar ringkas di depan pintu sekolah, kami dibawa ke bilik tetamu dan diberikan taklimat perjalanan acara pada hari ini.

Seterusnya kami dibawa ke gimnasium sekolah. Semua pelajar telahpun berada di sini. Acara bermula dengan guru besar mengalu-alukan kehadiran kami disusuli dengan nyanyian beramai-ramai lagu ‘Let’s Be Friend’ oleh semua pelajar dan guru. Ohai, perasaan aku..sangat terharu. Delegasi kami membalas kembali lagu itu dengan lagu Kalau Rasa Gembira. Semua orang nampak gembira 🙂

Semua peserta kemudiannya diminta memperkenalkan diri. Mujur juga giliran aku dihujung-hujung sekali. Jadi aku sempat merancang nak cakap apa. Harapnya tidak keras kejung seperti apa yang berlaku masa kelas semalam.

Ok la…tidak tersangkut sangat.

Aktiviti seterusnya ialah kuiz tentang Malaysia. Soalan akan ditayang di projektor dan pelajar diminta meneka jawapan berdasarkan soalan yang diberikan. Gamat juga dewan gimnasium itu dengan jerit pekik pelajar-pelajar yang teruja ini. Pelajar juga diberikan peluang untuk bertanya apa-apa soalan mengenai Malaysia. Wakil peserta bergilir-gilir memberikan jawapan berdasarkan soalan yang ditanya. Adalah satu soalan bertanya tentang makanan di Malaysia. Azwan pun jawab segala jenis nasi yang ada dalam ingatan dia. Paling aku tak boleh tahan gelak, dia cakap nasi lemak USA! Mana boleh tahan, terpecah juga gelak aku tu. Sorry, Azwan 🙂

Kami semua kemudiannya kembali ke bilik tetamu dan dipecahkan kepada 6 kumpulan kecil. Aku ditempatkan dalam kelas Gred 1 bersama Yusli dan Aifa.

Let’s play Japanese Origami! Nama permainan yang kami dapat ialah Poku-Poku. Kami diajar cara membentuk mainan ini dengan kertas warna. Rasanya aku pernah main benda ni dulu masa kecik-kecik. Macam puppet, masukkan tangan dan minta orang pilih nombor. Bezanya di Malaysia kita pilih warna, di Jepun mereka gunakan haiwan. Tetapi boleh sahaja kalau mahu tukar benda lain.

Ramainya pelajar beratur untuk bermain dengan kami bertiga. Ada juga yang datang mengulang 4-5 kali! Aku sangat gembira berada di sini. Gred 1 terdiri dalam kalangan pelajar yang berusia 7 tahun. Mereka semua sangat comel.

Selesai aktiviti tadi, kami balik semua ke bilik tetamu. Tidak lama kemudian, wakil pelajar menjemput kami untuk acara makan tengah hari bersama-sama. Kami makan bersama pelajar Gred 1, tapi kelas yang lain.. Bekalan yang aku bawa memang ringkas. Nasi dengan sambal ikan bilis, kentang dan kacang. Pelajar-pelajar mengambil kesempatan untuk bertanya tentang baju yang aku pakai. Kenapa ada pin? Apa yang aku makan? dan lain-lain soalan yang ringkas-ringkas.

Selesai makan tengah hari, kami kemudiannya berehat seketika di bilik tetamu. Selepas rehat, aku dijadualkan untuk masuk ke kelas Kaligrafi Jepun (Gred 4). Aktiviti dimulakan dengan semua kumpulan memberitahu makna kaligrafi kumpulan masing-masing. Antara yang sempat aku ingat ialah Friendship, Peace, Japanese Spirit, Kindness dan Current. Aku sendiri tak ingat ada berapa banyak kumpulan sebenarnya. Setiap kumpulan bersorak-sorak memanggil kami duduk dalam kumpulan mereka dan meminta kami menulis kaligrafi berdasarkan tajuk kumpulan mereka. Ohai, riuh! Memang aku terasa famous hari ini. Ebi san, Ebi san memanjang 🙂 Sebelum aktiviti berakhir, kami dihadiahkan kompilasi kaligrafi yang sempat kami buat. Kumpulan kaligrafi pertama yang aku duduk ialah kumpulan Friendship. Mereka siap buat satu lagi tulisan Friendship dan berikan pada aku. Ohai, sweet sangat…

Itulah antara aktiviti sepanjang kami berada di Okanmuri Primary School. Sebelum balik semula ke Hyogo, kami memberikan cenderamata kepada guru besar dan mereka sangat terharu dengan pemberian itu. Terasa berbaloi sangat usaha aku dan Kak Dilla mencari frame gambar.

Kami kemudiannya balik ke Hyogo. Ramai yang tidur dalam bas. Akupun sama…cuaca agak panas dan aku sebenarnya sudah tidak sabar untuk balik bilik dan salin baju yang lebih ringan.

Pada pukul 5.30 petang, kami semua berkumpul di lobi hotel dan berjalan beramai-ramai ke restoran untuk makan malam. Koordinator kami iaitu dari JICA, Katayama san dan Kitamura san turut bersama-sama kami selain wakil dari PREX iaitu Musha san dan Nakatani san.

Nakatani san duduk semeja dengan aku selain Kak Su, Leza dan AJ. Boleh dikatakan meja-meja lain berborak macam serius aje. Meja kami ini borak santai-santai aje. Nakatani san pernah duduk di Malaysia selama 5 tahun. Kami pun tanyalah, apa perkataan bahasa Malaysia yang dia ingat. Banyaknya makanan…tapi satu yang buat kami ketawa ialah “kopi o kosong”.

Tidak lama kemudian, Prof. Nakaya sampai dan menyertai kami. Kami semua akan membuat plan tindakan dengan beliau pada akhir kursus nanti.

Setakat itu dahulu…mengantuk sangat rasanya ni. Sebelum tidur aku kena mengulangkaji nota semalam.

Apapun…

KAMPAI!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *