Selamat Hari Raya!!!

Tentu tahun ni tak sawan sebab tiada soalan pelik-pelik dari pacik dan macik nan kepoci. Maklum aje raya pertama hari tu aje boleh rentas daerah untuk sesi kunjung-mengunjung. Pacik dan macik kepoci yang nak beraya tentu kita bagitahu tak payahlah datang rumah musim-musim Covid ni.?

Hari ini baru terasa seperti raya setelah 4 hari tak spend time sehari suntuk dengan tuan tabib, sebab dia kerja. Lepas sesi terapi Judin pukul 11.30 pagi nanti baharulah boleh betul-betul bersama keluarga. Hmmm…pergi Jasin la kot, antara tempat paling bahagia dalam Malaysia.

Kejap lagi juga bolehlah aku menuntut hadiah enibersari aku pulak. Aku dah bayangkan yang kuning-kuning macam mambang kuning untuk membahagiakan aku jap lagi.

Jaga Kak Benny kau bukannya susah sangat…
#apabilakakbennymenulis
#selamathariraya
#belummakanwaimapotonglemang

CATATAN 2 SYAWAL…

Malam tadi aku bawa Eskandar balik rumah di BSP. Memang sengaja mahu spend time dengan dia sebelum masuk kerja hari Rabu nanti. Aku sudah membayangkan macam-macam aktiviti nak buat dengan dia. Nak belikan dia pensel warna, buku warna, mainan dan belikan apa juga makanan yang dia mahu.

Tetapi ia tidak menjadi kenyataan. Bermula Ahad lepas pergelangan kaki kiri terasa sakit. Nak kata terseliuh, takde pulak tersembam di mana-mana. Nak kata gout, tak bengkak sembab macam yang selalu aku tengok orang kena. Mungkin sebab hiking shoe yang selalu aku pakai terasa seolah-olah ada besi terkeluar yang menyucuk setiap kali aku berjalan. Aku pakai juga sebab kasut tu mahal satu hal, itu aje kasut aku ada. Adalah 2 hari aku stop pakai barulah kaki aku mula membengkak.

Terdengkut-dengkutlah aku pada 1 Syawal nan indah. Dah jalan macam lepas bersalin pun ada. Segala ubat sapu, yoko-yoko dan minyak urut aku sapu di kawasan yang sakit tu. Alhamdulillah menyusut. Tapi bila aku cuba jalan macam biasa, terasa sakit balik. Terpaksalah aku jalan perlahan-lahan. Hari ni ok dah…bengkak takde tapi macam sakit di dalam. Harap-harap esok ok la…

Disebabkan itu, pergerakan aku jadi perlahan. Nak masak pagi tadi pun rasa payahnya nak ke dapur. Mujur ada seller keropok lekor Terengganu up iklan dia kat FB kawasan perumahan aku. Eskandar pun sudah beberapa hari mengulang nak makan keropok. Itulah sarapan pagi kami berdua dan seterusnya aku melayan dia memasang video keluarga yang disimpan dalam hard disk. Dia akan ulang banyak kali mana-mana video yang ada Hadi dan Ezzudin, terutama masa Hadi tunjukkan mainan Super Wings dan masa dia dan Ezzudin bermain di Playland. Kesian Eskandar…dia rindu sangat dengan Ezzudin.

So tengah hari itu, misi pertama adalah carikan dia selipar. Masa aku bawa dia balik sebulan lepas, memang tak sempat ambil selipar. Misi ini berjalan lancar. Lepas tu nak belikan dia spageti kat Pizza Hut. Tak boleh walk in pulak…sama ada guna Food Panda atau telefon nombor delivery. Bila bukak apps Food Panda, tak terima pesanan pulak. Haih, memang aku give-up.

Terus ke kedai Eco. Budak pulak tak boleh masuk. Nak tinggalkan dia dalam kereta, yang beratur nak membayar aje dah panjang. Eskandar dan sedih-sedih sebab aku cakap tak boleh masuk. Dah la spageti pun dia tak dapat. Aku pujuk, cakap nak masak nasi dengan telur kicap.

Segala kedai Aceh semua pakat tutup. 7E pun dan-dan telur habis. Nasib baik ada kedai kat BSP 21 yang bukak. Dapatlah top up sikit barang-barang dapur dan mujurlah ada spageti instant jual dalam tu. Terus balik rumah dan uruskan makan tengah hari dia.

Hari ini, aku start makan oat secara berjadual. Kalau dah lama hidup tak rasa hampa dan tawar, kau makanlah oat. Memang terasa nikmat tuhan yang mana yang telah engkau dustakan. Patutlah Hadi pesan nak makan tu potonglah buah atau racik kurma sambil makan. Rasa dia, kesedihan abadi…menitik-nitik air mata aku makan oat tu. Yang menangis tu sebab kebetulan tengok video yang En. ST share pasal macik bertemu pacik di sempadan disebabkan PKP ni. Alang-alang oat tu pun buat aku sedih, sekali toyak aje senang. Oh, spageti instant tu memang sedap dan murah. Pasti aku borong kalau jumpa lagi.

Jadi aku dan Eskandar kemudiannya pasang video klip lagu dan kami nyanyilah sama-sama rangkaian lagu Didi and Friends, Everybody Knows (soundtrack Justice of League), Zou Bisou Bisou, Country Road Take Me Home, Hurt Johnny Cash dan lagu wajib Eskandar, Those Were The Days. Selera lagu dia memang macam tu, memang mengikut aku. Pandai dia…bila part aku dia akan cakap “mama pulak” dan bila dia nak nyanyi dia akan cue part dia.

Kemudian, dia akan menyelongkar syiling dan kami sama-sama masukkan syiling tu dalam tabung. Aktiviti tu elok untuk exercise jari dan latih dia untuk bersabar. Lepas tu aku pun tak boleh sabar. Dia punya hiper tu tak terkejar. Mainan tak payah cakaplah habis bersepah. Pujuk tidur tak mahu. Sudahnya aku uruskan dapur dan biarkan dia buat apa yang dia nak. Bila tiba-tiba aku termarah, pandai dia pujuk mintak nak hug. Haih sangat dia ni…

So Eskandar dah tidur. Sekejap aje lena lepas aku bagi makan, mandikan dan siapkan air coklat. Tangan masih pegang aku, takut aku hilang agaknya. Lama aku tak rasa moment macam ni.

Disebabkan gambar raya kami berdua tahun ni takde, aku belanja gambar tahun lepas. Memang beza dengan gambar kami yang terkini. Eskandar rambut dah macam Bieber sekarang ni. Aku? Well masih cute macam selalu…

Selamat Hari Raya guys…
#apabilakakbennymenulis
#myADHDson
#forevermeansforever
#supermomyangcengeng

Sungkai Terakhir di Pejabat

Iftar terakhir di pejabat. Terima kasih anak-anakΒ  yang komited. Udah macam kilang kita proses bahan kali ini. Terima kasih banyak-banyak semoga diberi balasan sebaik-baiknya oleh yang kuasa.

Mohon ampun dan maaf sekiranya ada tersalah dan silap sepanjang kita semua berurusan. Maklum sahaja dengan limitasi yang ada, tak terkayuh nak buat semua.

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin…
#unitpromodankreatif
#myAteam

Kebenaran Rentas Negeri Ditarik Balik:Kak Benny Tak Balik Raya!

Me:B…I tak balik raya tahun ni πŸ™
Hadi: πŸ™ πŸ™ πŸ™ takpelah nak buat macam mana… B, hari ni I buat pavlova…
Me: Apa? πŸ™ πŸ™ πŸ™ susah tak?
Hadi: Buat meringue tu yang tricky…
Me: Sedihnya…I tak dapat rasa pavlova tu πŸ™
Hadi: Jangan sedih, please…nanti I buat bila you balik. You nak apa?
Me: I nak pergi Russia πŸ™ πŸ™ πŸ™Β 

Langit Runtuh

Such a lonely day
And it’s mine
The most loneliest day of my life
Such a lonely day
Should be banned
It’s day that I can’t stand
The most loneliest day of my life…

Lagu raya tahun ni πŸ™

Aku tahu kita tak boleh dapat semua dalam hidup ini. Banyak pengorbanan yang kita kena buat dan kebanyakannya tidak memihak pada diri sendiri.

Malam tadi aku down…walaupun ada sedikit rasa yakin untuk balik berjumpa keluar pagi Sabtu nanti.

Aku dah call IPD Banting pagi tadi, bertanya mana-mana sumber yang credible dan sumbu cahaya seolah ada, walaupun tak benderang.

Lepas sidang media tadi, ia malap…dan kemudian hilang. Dunia aku gelap. Sama ada meredah dengan kepercayaan budi bicara yang ada pada pihak berkuasa atau berpatah balik dengan kompuan – walaupun kebenaran rentas negeri sudah aku peroleh sejak Isnin lepas.

Tanpa suami
Tanpa anak-anak
Tanpa abah
Tanpa menziarah pusara anak syurga yang teramat dirindui…

Raya tahun ni amat pahit. Mujur masih dapat berjumpa Mama dan Eskandar.

Mungkin aku salah dan mungkin aku lambat. Aku patut tinggalkan kerja, ambil cuti awal dan balik dengan girangnya. Tapi aku bukan macam tu dan tak boleh macam tu. Anak buah aku masih bertungkus lumus dipejabat dan kebanyakannya tak dapat balik ke kampung halaman masing-masing. Dah 3 kali raya, aku pastikan bahan-bahan penting semua sudah proses dan masuk sistem baru aku terhegeh-hegeh balik rumah dan bersiap balik Melaka. Aku tak berseorangan. Ada abang-abang aku di radio dan berita yang masih belum balik dan sawan kerana kerja belum menampakkan surut sibuknya. Orang media aje faham malapetaka bidang kita macam mana.

Dalam pada aku mencuba untuk jadi kuat, akhirnya aku koyak juga πŸ™

Sabarlah Benny…insya Allah ada balasan yang manis.

Tuan Tabib Masak Ayam Panggang dan Biskut Raya!

Orang kalau dah start henjen buat kuih, memang susah nak tarik hand brake. So aku sajalah tanya tuan tabib kot-kot ada buat kuih ke hari ini.

Ha, mendapat…”I buat biskut nestum”. Entah macam mana rupa parasnya tak pernah aku tahu. Aku mintaklah gambar…
Me: Tak jatuh ke nestum atas tu?
Him: Tak…i sapu telur…

Kak Benny kau sapu ayor mata ajelah. Bukan sebab bisekut tu. Tapi gambar yang menyusul menjelang petang.
“B…I buat ayam panggang maduuuu….” text beliau dengan penuh mesreee.

Dah la dia maklum aku ni sejenis bini yang suka makan ayam macam tu. Merenung skrin ajelah hari ini.

Tak sabar nak balik. Tahulah aku nak bikin sos super lazat untuk dimakan dengan ayam panggang yang tak ubah macam ayam golek Jebat yang sedap giler kat Paya Luboh.

Sabar ya, seminggu aje lagi. Habis semua kerja menjelang Syawal nanti I akan balik. Please buatkan I kek vanilla. Kita belum sambut lagi ulang tahun hubungan kita yang ke-20 tahun ini.
P/s: Surat makluman dah terima, takde rezeki. Insya Allah ada rezeki lain menyusul. Tenang-tenang aje…

#hadicancook
#haditakdefb
#abbyhadi
#forevermeansforever

Kau Roadblock Jalanku Nak Pergi Koje…

Pagi tadi roadblock yang hampir 2 minggu takde dah mula pacak balik. Pukul 6:00 pagi aku lalu dah kena tahan. Laluan frontliners belum ada papan tanda. Ini mungkin pegawai yang sama. Tingkap pun aku turunkan:
Me: @^$^^
Polis: &*^$$
Me: #$@%^
Polis:%@$@$
Me: @$&&%

Itu adalah perbualan 2 manusia yang memakai pelitup muka.
Now, see translation.

Me: Assalammualaikum…lama tak nampak!
Polis: Wsalam..ada aje. Sihat pagi ni?
Me: Sihat..nanti raya kat sini ke?
Polis: Iya..nak buat macam mana dah kerja.
Me: Ok babai awak. Kita pergi keja dulu. Jaga diri baik-baik. Esok kita lalu sini lagi. Selamat berpuasa ya…

So, ada soalan?

Tuan Tabib Buat Butter Cookies!

Pemirsa semua, butter cookies yang biadap adalah butter cookies yang masih lembab-lembab berminyak, belum dibakar dan buat kita rasa nak makan walaupun belum azan maghrib. Begitulah logline gambarajah yang akan Kak Benny kongsikan. Betapa seorang lelaki berbaju T Nightwish begitu teruja membuat kukis mentega untuk dimakan oleh anaknya.

Haih, memang aku terasa kagum juga dengan tuan tabib. Aku yang tak berapa nak feminin ini pun tak kuasa nak duduk mengacu kuih. Dia boleh buat…! Please korang jangan rasa macam “ha, laki kau ajelah perfect 10,Β terbaikΒ dari ladang.” Adore laki sendiri kot. Aku puji laki orang karang ada yang merentan…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...