Game of Thrones Musim 7 – The Dragon & The Wolf

Game of Thrones Musim 7 ini adalah musim paling tak konsisten aku tengok. Episod 1-4 aku layan serentak sebab masa siri ini bersiaran aku berada di Jepun. Memang tidaklah aku streaming tak tentu hala apatah lagi illegal download yang terang-terang tidak dibenarkan di sana. Perasaan aku selepas menonton – Subarashi! Magnificent giler penceritaan kali ini. Again, aku tak baca buku untuk mengekalkan misteri itu pada tahap tertinggi.

Aku mengekalkan bullet point untuk menzahirkan apa yang aku rasa semalam. Nasiblah hari ini kerja..kalau tidak memang aku mengulang tengok sambil membuat catatan ini. Jadi, aku tulis apa yang aku rasa aku mahu ingat.

There is one war that matters..and it is here – Jon Snow

  • Tentera Tanpa Punai – The Unsullied – Bronn dan Jaime memikirkan logik untuk apa The Unsullied berperang. Untuk emas? Untuk keluarga? What’s left to fight for? Apa yang mereka berdua tak faham sebenarnya ialah The Unsullied berperang sebagai hamba yang merdeka.

    The Unsullied
  • The Dothrakis – bila tentera berkuda mereka maju mengelilingi tentera The Unsullied dengan penuh perkasa, aku rasa aku mahu hidupkan Khal Drogo 🙂
  • King’s Landing Rendezvous

a) Brienne + Clegane = Eh, Hidup lagi? Ingat dah mati….By the way Arya hidup lagi. We should catch up…. Macam itulah kesimpulan yang aku rasa. Clegane smirk tu yang mahal hahaha

b) Clegane + Mountain = Padan muka kau…sekarang kau lagi hodoh dari aku. Jangan buat-buat tak kenal. Karma itu perempuan pelacur 🙂

c) Euron + Theon Greyjoys = Hey, lelaki penakut tanpa punai. Kakak kau ada dengan aku. Watcha gonna do about that?

d) Daenerys + Cersei = I am the Queen…no, I am the Queen. I will rule…no, I will rule. Itulah monolog dalaman kakak berdua ini.

e) Brienne + Jaime = Fuck loyalty! Talk to the queen…sebenarnya hati akak Brienne tu dah bergetar-getar nengok Jaime. Jangan nak menipu 🙂

f) Cersei + Tyrion = Kau bunuh bapak aku – Bapak kau gile – semua jadi sebab kau bunuh bapak aku – bapak kau gile! Kalau bapak hidup takde siapa berani kacau hidup kita. Kau dengan bapak kau sama aje gile! Eh, kau pregnant anak lagi anak si Jaime? Tapi Tyrion tak cakap macam tu sebab sembang logik dengan orang giler memang tak ke mana…

Apapun, kesudahannya (tentatively) Cersei setuju untuk bersatu dan melawan Army of The Dead.

  • The End for Littlefinger – Sayonara Lord Baelish

Ini adalah antara karektor yang aku suka dalam Game of Thrones. Strategist and opportunist – walaupun memakan diri. Watak ini berleluasa dalam kehidupan seharian. Aku faham kenapa dia jadi macam itu. Dendam salah satu motivasi diri. Nampaknya aku kena cari watak lain untuk membuat jiwa raga aku bahagia menonton siri ini musim 8 nanti.

  • You know nothing, Jon Snow – Jon menunek dengan Daenerys. Itu makcik dia….ok, loya! Bontot Kit Harrington helok? Bolehlah…
  • We Are Family Moment – Arya, Sansa and Bran Stark = tadi aku ada cakap, aku mahu hidupkan Khal Drogo. Tetapi lepas apa yang berlaku, Ned Stark yang patut hidup balik. Semua benda mengarut ini tak akan jadi kalau Ned Stark masih hidup. Tragedi sebenarnya mampu menguatkan kita, dengan syarat bersama-sama.

Sebenarnya, banyak lagi yang menarik. Secara peribadi episod Hardhome dan The Red Wedding lebih meninggalkan kesan sebab cerita memang tengah develop masa itu. Tapi finale ini kepuasannya lain macam. Ada puas hati, gembira, sedih, misteri, sayu dan perisa-perisa lain. Cerita ini sangat kuat. Tiada siapa dijanjikan akan selamat. Tapi survival story itu yang akan mengikat aku sampai bila-bila.

RIP Ned Stark

Mohon bersabar, Kak Beni….kita jumpa 2018!

The Great Wall

Lama juga aku tidak ke panggung wayang. Cerita terakhir yang aku tonton kalau tak silap ialah Dr. Strange. Rasanya minggu awal pembukaan aku sudah mencuri masa untuk menontonnya.

Semalam, aku berpeluang menonton The Great Wall. Macam mana nak cerita pun aku serabut lagi, tapi beginilah..What’s not to like? Matt Damon – Check! Pedro Pascal – Check! Check! Andy Lau – Gazillions Check! Check! Check! Boifren lama akak kot…Pendek kata casting memang sudah menarik untuk menonton walaupun belum tahu ceritanya macam mana.

Jujurnya, memang langsung tidak menghampakan. Punyalah best, sampai aku tak sabar nak dapatkan satu salinan untuk simpanan peribadi. Sinopsis cerita yang semenggah, bacalah sendiri di sini.

Kalau nak diikutkan, aku tepuk dahi juga dengan jalan cerita filem ini. Tapi memang pelakon yang ada menyelamatkan cerita. Secara ringkas, The Great Wall mengisahkan tentang William (Matt Damon), Tovar (Pedro Pascal) dan beberapa lelaki lain dari barat sedang dalam pelarian dikejar oleh Puak Khitan. Mereka di China untuk mencari serbuk hitam / belerang untuk dibawa balik ke tempat mereka. Mereka kemudiannya bersembunyi di dalam gua sebelum diserang oleh seekor “raksasa” misteri. William berjaya membunuh raksasa itu dan menyimpan tangan itu kerana dia ingin tahu jenis raksasa apakah yang berjaya dibunuhnya. Raksasa tak raksasalah sangat..aku rasa macam mengkarung kena magnify beribu kali.

Dalam perjalanan mencari serbuk hitam, sekali lagi mereka dikejar Puak Khitan. Dalam usaha melarikan diri, mereka ditawan oleh askar China dan sampai di Tembok China yang penuh misteri. Mereka kemudiannya dibawa berjumpa General Shao, General Lin dan Strategist Wang (Andy Lau). (Nampak aje Strategist Wang, akak dah senyum-senyum tanpa putus dah. Tapi Andy Lau nampak kurus sangat.)

William kemudian mengeluarkan tangan raksasa yang dibunuhnya semasa di dalam gua. Raksasa itu, Tao Tei – akan menyerang Tembok Besar setiap 60 tahun. Ok aku tak kuasa nak cerita kenapa 60 tahun, kenapa Tao Tei bagai-bagai sebab ini antara sebab kedua akak tepuk dahi. Dipendekkan cerita, William dan Tovar ditawan. Malam itu, Tao Tei berjemaah datang menyerang. William dan Tovar menunjukkan kehebatan mereka berperang dan semua orang mengucapkan terima kasih atas bantuan mereka berdua. Rupa-rupanya, bukan mereka berdua sahaja orang Barat di situ. Ballard (William Dafoe) telah ditawan oleh askar China selama 25 tahun di situ. Dia mengajar bahasa Inggeris dan Latin di situ dan kerana itulah General Lin boleh berbahasa Inggeris dengan baik – ini tepuk dahi jugak kaedahnya.

Seperti William dan Tovar, Ballard juga dalam misi untuk mencari serbuk hitam. Mereka bertiga berpakat untuk melarikan diri dan mencuri serbuk hitam yang ada dalam bilik senjata dalam kawasan itu. Namun William seakan berbelah bahagi kerana mahu membantu General Lin memusnahkan raksasa yang telah mengganggu gugat keamanan di situ. Strategist Wang percaya Tao Tei yang dibunuh oleh William dahulu menjadi lemah kerana William mempunyai sebiji magnet yang diyakini merosakkan deria Tao Tei. Dengan bantuan William, mereka berusaha menangkap seekor Tao Tei untuk membuktikan teori Strategist Wang.

Saat ini, Tovar dan Ballard telah selamat melarikan diri dan mencuri stok serbuk hitam yang ada. Mana ada kejujuran pada penyamun, Tovar akhirnya disailang oleh Ballard dan kemudian dia ditangkap kembali oleh askar China. William membantu General Lin untuk membunuh ratu Tao Tei dan yang lain-lain itu korang dah boleh agak apa jadi.

Apa yang menarik dalam filem ini ialah pakaian askar mereka dibuat dengan penuh teliti, elegan dan eksklusif – lengkap dengan color coding untuk membezakan tugas masing-masing. Bila mana semua unit sedang sibuk dengan pergerakan masing-masing, aku rasa macam tengok persembahan kemerdekaan pun ada juga.

Info menarik tentang filem ini :-

  • Ini merupakan filem Hollywood pertama lakonan Andy Lau.
  • The Great Wall merupakan filem China termahal yang pernah dihasilkan – setakat ini.
  • Watak Ballard asalnya ditawarkan kepada Bryan Cranston. Kalau tak bolehlah kita tengok Walter White dalam filem ini.
  • Pedro Pascal terkenal dengan watak sebagai Oberyn Martell dalam drama popular Game of Thrones. Itu juga punca akak senyum-senyum tak berhenti apabila menonton filem ini. Oh, sekali imbas ingatkan Tavor ini Jeremy Renner. Macam nak tersama pulak muka kedua-duanya.

Kesimpulannya, cerita ini ok la..tak rugi pun tengok. Selamat menonton! 🙂

UKK Box Office Nite 2016

15230681_1216416625109322_3064889702547011829_n

Kalau nak diikutkan, aku memanglah tak gemar majlis bertema-tema kecuali tema makan sampai kenyang atau tema bebas. Itu lebih memudahkan aku nak datang tanpa memikirkan elemen tatabusana, elemen pemasaran dan elemen bedak setong. Jangan salah sangka, aku tidak anti aktiviti sosial untuk acara-acara seperti ini. Aku cuma tak reti…Tapi kalau ada majlis yang memerlukan tema-tema, aku join sahaja tanda sokongan kepada penganjur majlis.

Bila rakan-rakan pejabat mencadangkan majlis makan malam unit, aku asalnya memang tak dapat ikut. Tarikh asal yang dipilih iaitu 18 November, aku sudah ada rencana lain iaitu bercuti dan menyambut ulang tahun perkahwinan yang ke-10. Disebabkan tarikh itu dianjak seminggu selepas itu semata-mata kerana aku tidak lapang (eceh-ceh perasan) maka aku menyatakan kehadiranmu, sesudah gerimis memberi erti dalam percintaanku…. Setuju la maksudnya 🙂

Tema yang dicadangkan ialah watak daripada filem. Ah, sudah…sangkut juga otak aku memikirkan nak pakai apa. Aku pernah fikir pakai aje kain batik, baju lusuh dan duduk berteleku macam Mak Perani, filem Bujang Lapok. “Dua-dua mak tak nak, Perani…” Tapi semua gelakkan aku sebab diorang ingat aku main-main. Ini seriuslah…Yang paling puaka, sibuk mencadangkan aku jadi Princess Fiona. Nampak tak? nampak tak? Semua cubaan untuk mengurangkan pesaing kategori Pakaian Terbaik la tu…

Jenuh fikir…mujurlah Groupon menjadi penyelesai masalah. Aku beli kostum Stitch (Lilo & Stitch) dengan harga RM55 sahaja. Tak payah sewa, tak payah deposit dan tak payah pulangkan balik. Yang utama, tak payah make-up! Bila penghantaran sampai, Abang Mie orang paling kaget. “Abang tak pernah nampak bungkusan besar macam tu hantar kat ofis”, katanya…Bungkusan terus aku buka dan waaaaah, memang menepati saiz, piawaian dan imaginasi. Beberapa orang di pejabat sudahpun tahu pakaian apa yang aku pakai. Tiada niat nak rahsia-rahsia pun.. 🙂

15241858_1216394281778223_8935709963917290697_n

Kostum itu aku bawa balik rumah. Malamnya, aku cuba pakai dan peragakan depan anak-anak. Kedua-duanya – tiada perasaaan! Diorang pandang aku sekali dalam 2 seken, pastu tengok Barney balik. Sedih kejap..takpelah diorang pun bukan kenal watak ini. Masa Hadi pula balik, aku sembunyi balik recliner, tapi telinga Stitch tu boleh nampaklah. Hadi masuk dan reaksi dia cuma “eh, apa ni?” Bila aku lompat-lompat bunny kejap baharulah dia cakap, “oklah…kenalah dengan tema tu…”. Terus aku tanggal kostum itu dan sangkut balik dinding. Agaknya aku patut jadi Barney baharulah semua orang dalam rumah ni eksaited. Masalahnya, kalau aku jadi Barney, orang-orang kat ofis tu semua nak jadi & Friends aje. Nampak tak, nampak tak? Akal semua orang tu…

Disebabkan majlis dibuat pada hari Jumaat malam, aku cadangkan kepada Hadi agar kita bermalam terus di hotel itu. Hadi yang uruskan tempahan hotel dengan menggunakan kelayakan pakej percutian yang kami langgan. Dapatlah merasa duduk Junior Suite. Harga satu malam bilik itu ialah RM290.

Akhirnya, hari yang dinanti tiba juga. Sebenarnya aku diamanahkan untuk  menguruskan games pada hari kejadian. Aku boleh aje buat game, tapi kang executionnya hambar tak best la pulak. Ada dekat seminggu aku memujuk boss Aie untuk bersetuju handle game tu. Nak suruh Rizal, dia dah sibuk jadi pengacara. Pulak tu asyik membetulkan kain aje kojenya. Game yang nak buat pun Jumaat pagi nan indah sebelum majlis jugalah yang kami fikir nak buat apa. Tq bos 🙂

Aku daftar masuk hotel pukul 3.30 petang. AJK yang menguruskan dewan sibuk dengan persiapan mereka. Disebabkan aku dapat  baucar minum selamat datang, maka aku dengan bos pun menggunakan baucar itu dengan penuh sopan. Lepas minum, aku terus masuk bilik yang fullamak weh…cantiknya bilik itu. Tapi aku takdelah ambil gambar. Tak lama kemudian, datanglah beberapa rakan ofis yang lain tumpang berdandan dan mandi-manda.

15193651_1216400435110941_5427095704955947898_n

Majlis bermula agak lambat sebab menunggu kapal bos besar berlabuh dari China. Kehadiran bos kami sambut dengan barisan panjang pelbagai karakter dan acara bergambar dengan hebatnya bermula. Warga UKK ni memang hebat bab bergambar. Aku tidak banyak menempel untuk bergambar sebab hehehe..aku ni pemalu sebenarnya. Satu lagi, aku sibuk dukung Ezzudin. Oh, kami satu keluarga Hadi ya kebetulan dengan tema. Hadi sebagai Cikgu Shaari manakala  Eskandar dan Ezzudin pakai t-shirt Superman. Memang tak rancang…kebetulan aje tu. Selepas makan, Hadi bawa anak-anak naik bilik dan baharulah aku boleh bersosial dengan masyarakat lain.

15241902_1216402108444107_8352051935394435695_n

Semuanya berjalan dengan lancar dan meriah. Majlis seperti ini, tiada paksaan konsepnya. Nak join, silakan. Tak join, tak apa kami faham. Itu sebab aku rasa happy ada juga rakan-rakan  dari unit lain sudi join majlis kami itu. Kalau tak silap, hampir 4 bulan kutipan dibuat untuk sesiapa yang mahu membuat bayaran secara ansuran.

15134754_1214772608607057_6128572009168529452_n

15253429_1215744165176568_2288751134882539109_n

Rezeki dalam majlis, merasalah akak dapat hamper. Ok la daripada dapat pemukul telur hahahaha…hahahaha…gelak lagi siapa yang dapat tu. Aku aim luggage bag sebenarnya..tapi bukan rezeki 🙂 Tahniah kepada yang dapat ya..

15171176_1214915451926106_1987066616950973435_n

15192741_1216390068445311_5681784556232326461_n

15171012_1216398618444456_8424024907720587239_n

15230543_1215743998509918_1572711008520098939_n

15220254_1215744131843238_7652035976778835202_n

Habis aje majlis, aku naik bilik dengan rakan-rakan yang tumpang barang dalam bilik. Diorang ambil barang masing-masing dan aku terus tanggal baju. Dewan dan luar dewan perlu dikemaskan. Ramai yang membantu..Justeru kerja mengemas cepat siap. Aku naik bilik balik dalam pukul 12.00 tengah malam.

Punyalah penat..dan lapar! Aku tak puas makan sebab sibuk uruskan anak-anak. Tapi itu tak penting sangat..Yang penting larut malam itu aku bersembang dengan Hadi sampai pukul 2.30 pagi! Betul-betul punya heart to heart talk. Masa di Langkawi seminggu lepas, kami tiada peluang untuk bersembang lama macam ini. Macam-macam yang kami bualkan, termasuk perancangan masa depan. Apa nak jadi, apa nak buat semua ada…

Mungkin sebab hotel ini best sangat, anak-anak yang selalunya bangkit awal, bangun pukul 7.30 pagi.  Kami kemudiannya bersarapan dan kemudian teman anak-anak mandi dalam bath tub. Nak bagi diorang letih aje sebenarnya. Lepas daftar keluar, kami akan terus balik Melaka.

Takde maknanya…anak-anak steady aje sampai Melaka.

Untuk menutup cerita, Malam Box Office UKK 2016 memang sangat manis…Ramai yang bertukar menjadi cantik dan muda. Eh, cantiknya..eh, lainnya semua lengkap. Yang penting, semua sporting…tahun depan aku nak cadangkan tema alam haiwan – sebab aku dah ada pakaian. Ok bye…

15220140_10207264572802126_616471751140102762_n

p/s: Gambar ehsan Liz Liz Liz dan Eja…tq badak!

Jonathan Pryce

download

JP1

 

 

 

 

Filem musikal Evita diterbitkan pada tahun 1996. Ia dibintangi oleh Madonna (Eva Durte/Eva Peron), Jonathan Pryce (Juan Peron), Antonio Banderas (Che) dan penampilan khas Andrea Corr daripada kumpulan The Corrs (Juan’s Mistress). Filem yang menelan belanja sebanyak $55juta ini berjaya mengutip $141juta seluruh dunia.

Ini adalah filem pertama yang aku tengok sebanyak 2 kali di pawagam. Aku memang peminat Madonna, tapi tidaklah minat yang melampau. Rasanya faktor pendorong aku kembali ke pawagam ialah lagu I’d Be Surprisingly Good For You yang dinyanyikan oleh Madonna dan Jonathan Pryce sendiri. Selain daripada itu, lagu Another Suitcase in Another Hall juga tak berhenti bermain di kepala sejak pertama kali aku menonton Evita.

Madonna..siapa tak kenal. Tidak perlu dikisahkan siapa dan apa dirinya. Tapi bagaimana pula dengan Jonathan Pryce?

JP

Dia dominan dalam ingatan aku menerusi filem Pirates of the Caribbean sebagai Governor Swann, ayah kepada Elizebeth Swann lakonan Keira Knightley. Selain itu,  Jonathan Pryce turut berlakon sebagai High Sparrow dalam drama terbitan HBO, Game of Thrones. Sayangnya watak itu telah selamat dimatikan dalam finale episode baru-baru ini.

Untuk info lanjut tentang Jonathan Pryce, boleh baca di sini.

Sebenarnya, Jonathan Pryce banyak mengingatkan aku pada Alan Rickman. Kedua-dua pelakon ini berkarisma selain boleh menyanyi dengan baik. Kedua-duanya mempunyai stail percakapan yang unik selain masih berlakon walaupun makin dimakan usia.

414712-alan-rickman
Alan Rickman

Terbaharu, Jonathan Pryce akan berlakon dalam drama The Merchant of Venice, yang akan mula bersiaran pada 14 Ogos ini. USA Today sendiri meletakkan taraf beliau sebagai man in demand. Dahsyat juga untuk pelakon berusia bernama Jonathan Pryce ini..

jonathanphoebepryce-xlarge

Ohai, Selena Gomez!

Selena-Gomez-2016-21

Kalau kita membaca kisah Selena Gomez, memahami dan cuba mengerti kisah hidup dia maka kita akan lebih menghormati dia. Mengenai kehidupannya yang dikecam liar, seksi dan dibenci kerana berjaya berpacaran dengan Justin Bieber, itu lantakkan ajelah. Boleh kita kaitkan faktor budaya dan bergaulannya dalam cuba menjalani hidup seperti manusia normal kadangkala dia tersasar juga. Lahai, kita pun sama..cuma skala tidak sama dan kita tidak sepopular dia!

Juga membezakan dia dengan Britney Spears menangani meltdown, Selena lebih tabah, matang dan tidak tersasar jauh.

WK-AQ949_SELENA_G_20090827155218

Dia menambat hati kami sekeluarga menerusi Barney & Friends. Umum rakan-rakan aku tahu, itu adalah siri kegemaran Eskandar dan Ezzudin sebelum munculnya seorang lagi gadis comel bersama beruang besar bernama Masha & Bear. Dulu, pagi petang siang malam memang hidup kami menonton telatah Selena Gomez dan juga Demi Lovato. Barney, Baby Bop, BJ dan sepupu Riff sentiasa menerapkan elemen pembelajaran dalam hiburan dengan menggunakan bakat cilik ini sebagai daya penarik.

30FFF57C00000578-0-image-a-35_1454957845146

Kerana itu, kesudian Selena Gomez mengadakan konsert di Malaysia sangat aku restui 🙂

Membandingkan kehadiran dia dengan Ustaz Zakir Naik memang geleng kepala aku dibuatnya. Jangan menghentam semberono, mengaitkan isu akhlak dan agama kerana dunia ini lebih luas daripada ruang tempurung. Kalau pendapat kita berbeza, hormati ruang ini dan pergi menggentel pendapat peribadi itu di blog engkau sendiri.

Ok berbalik kisah adik Selena nan manis ini…

Yup, i love you like a love song baby…and i keep hitting repeat-peat-peat. Well, apa nak buat, the heart wants what it wants

Dengan muka comel yang tak dimakan usia lansung (aku masih pandang dia seperti mana dia dalam Barney) dan lagu yang dope, layan ajelah kalau kena dengan selera. Ditambah dengan pemain sitar super hot dalam klip videonya, akak ok ok aja 🙂

Selena-Gomez-Dirty-Hippie

Jadi bila Hadi tanya semalam, nak pergi konsert Selena Gomez tak hari ini, laju aje akak setuju… 🙂 Sebelum itu dia tetap membela dirinya, “ai takde janjikan untuk ke Cameron?” Lupakanlah sayang…sekali sekala nak bergurau kasar tu, biasalah.


Rata-rata yang pergi konsert ini remaja belia yang sopan jua adanya. Takde pulak aku tengok berperangai tak semenggah dan pakaian yang mencolok mata. Nampak sangat students ramai. Selena pun berpakaian sopan tanda menghormati peraturan penganjur, menghormati Syawal dan whatever you want to believe.

Sempat juga Hadi beli 2 pasang t-shirt lengan panjang, lanyard dan button sebagai kenang-kenangan. Agak lambat kami sampai rumah, lebih kurang pukul 12.30 tengah malam rasanya. Tak juga terus tidur. Aku melayan twitter dan terhibur dengan pembacaan aku malam tadi.

13735151_10154017025844335_1394510968303097879_o

Kisah Kambing

kambing

Wow…kenyataan Datuk Seri Mortadza Nazaree sangat #win 🙂


Satu hari ayam beria-ia menghias dirinya dengan menyangkut manik pelbagai warna di setiap helaian bulunya. Tajinya juga diasah sampai berkilau. Kemudian dia berjalan menuju ke kandang kambing. Sampai je di sana, ayam pun menyapa sahabat baiknya…

Ayam        : Apa khabar Pak Janggut?

Kambing  : Baik. Wah, ayam. Kau nak gi mana lawa-lawa nih? Nak masuk pertandingan ratu cantik ke?

Ayam       : Hensem tak aku? Aku saja nak tengok reaksi engkaulah!

Kambing : Aku cakap sikit kau jangan marah. Kau berhias macam manapun, kau tetap jalan kaki ayam.

Ayam      : Ohh…. kau kutuk aku ya! Kau tu la gi teruk lar…

Kambing : Ha, apasal pula?

Ayam       : Yalah, kau tu nampak macam beriman sangat. Bela janggut panjang-panjang. Tapi telur nampak…

Kambing : #%$*###

Dipetik dari sini.

Empire S2E11 : Death Will Have His Day

empire-season-2-episode-11-death-will-have-his-day

Selepas 3 bulan tidak bersiaran, Empire kembali dengan sambungan episod 11, Death Will Have His Day. Aku memang menantikan episod ini selepas Et Tu, Brute yang bersiaran Disember 2015 yang lalu.

Wow…! Itulah reaksi selepas aku menghadam episod ini. Walaupun masa download belum ada subtitle, tetapi sebab dah tak sabar sangat aku tengok jugak dengan volume yang agak kuat. Maklumlah bahasa inggeris ni kategori benak sikit.

  • Cookie & Lucious Lyon – Sejarah memang membuktikan walau apa pun berlaku, Cookie akan sentiasa berada bersama-sama Luscious. Aku memang adore relationship diorang. Kalau gaduh tu macam dah takde masa depan, tapi kalau baik, sweet la sangat.
  • Cookie & Hakeem – Scene yang paling aku suka ialah masa Hakeem kena bantai dengan penyapu. Itu memang lawak. Ini kali kedua Hakeem kena pukul macam tu.
  • Cookie & Andre – Scene Cookie bagitahu Andre, anak dalam kandungan Rhonda tidak dapat diselamatkan adalah babak yang sangat menyentuh hati aku dalam episod ini. Mungkin sebab sehari dua ini, entah kenapa aku sering teringatkan memori mengandungkan arwah Cahaya Balqis. Juga ketika Andre menangis sambil peluk bantal bayi juga sangat dekat dengan aku. Pendek kata, part hilang baby ni memang bergenang juga kelopak mata. Apabila Cookie beritahu Andre dan Jamal dia pernah keguguran baby girl, pun akak syahdu juga. Alahai akak tak kuwwad 🙁

So, berserilah April ini dengan kemunculan Terrence Howard dikaca TV 🙂

maxresdefault

Empire S2E10 : Et Tu, Brute?

empire-s2

Ini adalah posting pertama aku tentang drama Empire. Ia telah memasuki musim 2 dan dapat aku simpulkan drama ini memang best, mind blowing dan menghiburkan. Aku tidak berhasrat untuk menceritakan drama ini tentang apa sebab anda semua boleh dapatkan info itu dengan carian sendiri.

So, apa yang best sangat tentang Empire? Jawapan aku satu – Terrence Howard!

maxresdefault

Serba-serbi tentang dia menyebabkan aku hook-up dengan Empire. Lagu nyanyian, lakonan dan dia sendiri adalah pelengkap. Kalau takde Lucious Lyon, jangan haraplah aku nak tengok drama ni.

Untuk catatan ini, aku akan menulis berdasarkan episod terakhir Et Tu Brute? Et tu Brute adalah daripada bahasa latin yang membawa maksud “and you too, Brutus?” yang diucapkan oleh Julius Ceaser kepada Marcus Brutus sewaktu dia ditikam secara berjemaah – Marcus Brutus adalah yang terakhir. Dalam pemahaman mudah, Et tu Brute melambangkan pengkhianatan daripada orang yang terdekat.

Antara pengkhianatan yang jelas :-

empire

  • Mimi Whiteman menjatuhkan Lucious Lyon setelah dia bergolok-gadai mencairkan aset dalam mendapatkan hak penuh Swiftstream. ‘Twist’ plot apabila Mimi mendedahkan isterinya ialah Camilla Marks Whiteman, bekas kekasih Hakeem yang berpuluh tahun berusia daripadanya yang muda belia. Reaksi sentap Lucious Lyon memang win!

post62

  • Sewaktu undian tidak percaya ke atas Lucious, Cookie mewakilkan Hakeem untuk mengundi bagi pihak dirinya. Oh, ini memang champion! Sebelum Hakeem memutuskan undi, ‘flasback’ apa yang Lucious lakukan padanya termasuk menumbuk muka Hakeem, mencuri penyanyi Menage A Trois untuk dijadikan penyanyi solo Empire, memutuskan hubungannya dengan Camilla dan juga memperkecilkan bakat Hakeem berbanding Freda Gatz. Undi Hakeem adalah undi penentu dan dia memutuskan Lucious tidak layak menjadi CEO Empire. Ok yang ini best sebab shot Lucious daripada high angle. Memang super win dan super sentap!

MTI4ODczNDcyODEzMjEwMDc4

  • #WhoPushedRhonda trending semasa siri ini berlangsung. Seperti yang diketahui, Rhonda sedang mengandung waris kepada Lyon dan dia telah ditolak daripada tangga terguling-guling ke bawah. Secara logik, dia sepatutnya keguguran ekoran insiden ini. Tapi dalam hati aku rasa dia sebenarnya tidak mengandung pun. Entahlah..kalau betul ia boleh jadi satu plot yang menarik untuk dikembangkan. Rentetan #WhoPushedRhonda ini juga, beberapa nama turut dipetik oleh penonton berhubung siapakah suspek yang menolak Rhonda. Ramai yang mengatakan Boo Boo Kitty ataupun Anika yang berbuat demikian berdasarkan beberapa siri kunjungan Anika bertemu Rhonda dirumah agam milik mereka, 6 bilik di Long Island yang dihadiahkan oleh Lucious kepada Andre dan Rhonda kerana gembira mereka bakal mendapat anak. Umum mengetahui Anika juga sedang hamil anak Hakeem, tetapi belum didedahkan lagi kepada umum. Jadi dia memang punya motif yang kuat untuk menganiaya Rhonda sebab Rhonda pun asyik mencanangkan betapa Lucious sangat gembira dengan kehamilannya itu.Tapi apa yang menarik, ada juga yang meneka yang menolak Rhonda ialah Mimi Whiteman. Ini aku agak tak setuju sebab Mimi tu sakit dan sibuk kot. Boleh aje dia upah orang untuk buat macam tu. Cuma aku agak bersetuju dengan Hadi. Dia cakap, mungkin Camilla pelakunya. Oh, ini menarik untuk dikembangkan.

Apapun, aku suka second last scene  apabila Lucious hilang kawalan dan menembak semua piring hitam di biliknya dengan senapang patah sebelum ditenangkan oleh Cookie. Hugging scene itu yang menyentuh hati. Sebab walau apapun terjadi, they have each other’s back.

Juga last scene apabila lagu Lucious dan Freda Gatz dicalonkan untuk Song of The Year dalam ASA. Muka Lucious nampak puas hati giler, Jamal Lyon pulak macam sentap sebab kena bersaing dengan bapa dia untuk kategori yang sama.

Gotham S2 EO5 : Scarification

gotham

Setakat ini, episod 5 adalah episod yang terbaik. Memang puas hati aku menontonnya semalam. Seperti yang sempat aku baca dalam komen-komen penonton lain ‘hefty revelations about Theo Galavan’.

  • Kita tahu, kalau jahat itu mesti ada sebab-musabab disebalik kejahatan yang ditunjukkan. Dalam episod ini baharulah dikisahkan salasilah Theo Galavan. Rupanya nama baharu untuk keluarga Duma ialah Galavan. Keluarga Duma dan Keluarga Waynes yang mempunyai sejarah silam yang menyebabkan mengapa Bruce Wayne dan aset-asetnya menjadi sasaran.
  • Ibu Penguin telah diculik oleh Theo Galavan dan itu memaksa dia untuk melakukan beberapa perkara seperti yang dikehendaki Theo supaya ibunya dibebaskan. Tapi apabila dia mengetahui kisah silam Keluarga Duma, dia menggunakan Butch untuk mencapai hasrat itu. Oh, apa yang dia buat memang tidak dijangkakan. Kesian Butch.. Aku harap sangat plot ini berubah bila Fish kembali dan membalas apa yg Penguin buat pada Butch.
  • Perkembangan watak lain biasa-biasa sahaja. Aku lebih tertarik dengan pengkisahan keluarga Duma vs Wayne ini melalui penceritaan makcik penjual barang-barang purba tu.

Tak sabar tunggu episod 6.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...