Gotham S2 EO5 : Scarification

gotham

Setakat ini, episod 5 adalah episod yang terbaik. Memang puas hati aku menontonnya semalam. Seperti yang sempat aku baca dalam komen-komen penonton lain ‘hefty revelations about Theo Galavan’.

  • Kita tahu, kalau jahat itu mesti ada sebab-musabab disebalik kejahatan yang ditunjukkan. Dalam episod ini baharulah dikisahkan salasilah Theo Galavan. Rupanya nama baharu untuk keluarga Duma ialah Galavan. Keluarga Duma dan Keluarga Waynes yang mempunyai sejarah silam yang menyebabkan mengapa Bruce Wayne dan aset-asetnya menjadi sasaran.
  • Ibu Penguin telah diculik oleh Theo Galavan dan itu memaksa dia untuk melakukan beberapa perkara seperti yang dikehendaki Theo supaya ibunya dibebaskan. Tapi apabila dia mengetahui kisah silam Keluarga Duma, dia menggunakan Butch untuk mencapai hasrat itu. Oh, apa yang dia buat memang tidak dijangkakan. Kesian Butch.. Aku harap sangat plot ini berubah bila Fish kembali dan membalas apa yg Penguin buat pada Butch.
  • Perkembangan watak lain biasa-biasa sahaja. Aku lebih tertarik dengan pengkisahan keluarga Duma vs Wayne ini melalui penceritaan makcik penjual barang-barang purba tu.

Tak sabar tunggu episod 6.

Masaklah!

image

Selasa akan bermula dengan The Big Bang Theory Season 9 dan Gotham Season 2.

Rabu – bermula semalam Flash.

Khamis dengan Empire.

Selepas ini menyusul Arrow…

The Voice yang aku minat sangat dulu itupun aku sudah surrender. Tak terkejar.

 

Bertabahlah nak…

Gotham S2 01 – Damned If You Do!

gotham-season-2

Aku tak pasti berapa ramai dalam kalangan pembaca catatan aku yang mengikuti drama bersiri Gotham.  Gotham baharu masuk Musim 2. Sempat lagi kalau rasa-rasa nak terjebak. Tapi aku warning awal-awal. Ceritanya sangat best dan mengikat. Maka bertabahlah…

  • Detective Jim Gordon diturunkan kuasa menjadi polis trafik. Commissioner Loeb masih tak puas hati dengan Jim. Disebabkan satu insiden, dia berjaya juga memberhentikan Jim walaupun bos Jim tidak berpuashati dengan keputusan Commissioner Loeb.
  • Edward Nygma tak habis-habis konflik dalaman. Lantakkan aje sebab watak dia akan mula berkembang musim baharu ini.
  • Barbara – hoy, pergi matilah! Semak aku dengan dia ni.
  • Prison break versi Arkham Asylum ni dah jadi macam Sucide Squad dalam Arrow pulak. Still Barbara ada dalam ni. Semak,dowh!
  • Penguin – Waaah, naik pangkat. Jadi bos besar walaupun belum dapat sokongan abang-abang kawasan yang lain.
  • Bruce Wayne – cubaan buka pintu rahsia di dalam rumah agam gagal. Alfred pun sengal juga bila dia bagi bayangan seolah-olah itu sex dungeon bapa Bruce. Akhirnya pintu itu diletupkan dengan bom buatan sendiri. Bruce terjumpa satu nota di atas papan kekunci dan membaca isi kandungannya. Rupa-rupanya nombor pin untuk akses masuk ialah namanya sendiri BRUCE. #jilake
  • Ini paling best. Jim jumpa Penguin untuk minta  bantuan supaya dia dapat balik jadi detektif. Penguin bawa Zsasz untuk ‘heart to heart talk’ dengan Commissioner Loeb. Commissioner Loeb akhirnya bersara dan digantikan dengan Commissioner Essen, bos Jim. Oh, sweet 🙂 Don’t mess with Victor Zsasz.

gotham-107-gcpdbullpen-9725-109847

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...