Empire S2E11 : Death Will Have His Day

empire-season-2-episode-11-death-will-have-his-day

Selepas 3 bulan tidak bersiaran, Empire kembali dengan sambungan episod 11, Death Will Have His Day. Aku memang menantikan episod ini selepas Et Tu, Brute yang bersiaran Disember 2015 yang lalu.

Wow…! Itulah reaksi selepas aku menghadam episod ini. Walaupun masa download belum ada subtitle, tetapi sebab dah tak sabar sangat aku tengok jugak dengan volume yang agak kuat. Maklumlah bahasa inggeris ni kategori benak sikit.

  • Cookie & Lucious Lyon – Sejarah memang membuktikan walau apa pun berlaku, Cookie akan sentiasa berada bersama-sama Luscious. Aku memang adore relationship diorang. Kalau gaduh tu macam dah takde masa depan, tapi kalau baik, sweet la sangat.
  • Cookie & Hakeem – Scene yang paling aku suka ialah masa Hakeem kena bantai dengan penyapu. Itu memang lawak. Ini kali kedua Hakeem kena pukul macam tu.
  • Cookie & Andre – Scene Cookie bagitahu Andre, anak dalam kandungan Rhonda tidak dapat diselamatkan adalah babak yang sangat menyentuh hati aku dalam episod ini. Mungkin sebab sehari dua ini, entah kenapa aku sering teringatkan memori mengandungkan arwah Cahaya Balqis. Juga ketika Andre menangis sambil peluk bantal bayi juga sangat dekat dengan aku. Pendek kata, part hilang baby ni memang bergenang juga kelopak mata. Apabila Cookie beritahu Andre dan Jamal dia pernah keguguran baby girl, pun akak syahdu juga. Alahai akak tak kuwwad 🙁

So, berserilah April ini dengan kemunculan Terrence Howard dikaca TV 🙂

maxresdefault

Empire S2E10 : Et Tu, Brute?

empire-s2

Ini adalah posting pertama aku tentang drama Empire. Ia telah memasuki musim 2 dan dapat aku simpulkan drama ini memang best, mind blowing dan menghiburkan. Aku tidak berhasrat untuk menceritakan drama ini tentang apa sebab anda semua boleh dapatkan info itu dengan carian sendiri.

So, apa yang best sangat tentang Empire? Jawapan aku satu – Terrence Howard!

maxresdefault

Serba-serbi tentang dia menyebabkan aku hook-up dengan Empire. Lagu nyanyian, lakonan dan dia sendiri adalah pelengkap. Kalau takde Lucious Lyon, jangan haraplah aku nak tengok drama ni.

Untuk catatan ini, aku akan menulis berdasarkan episod terakhir Et Tu Brute? Et tu Brute adalah daripada bahasa latin yang membawa maksud “and you too, Brutus?” yang diucapkan oleh Julius Ceaser kepada Marcus Brutus sewaktu dia ditikam secara berjemaah – Marcus Brutus adalah yang terakhir. Dalam pemahaman mudah, Et tu Brute melambangkan pengkhianatan daripada orang yang terdekat.

Antara pengkhianatan yang jelas :-

empire

  • Mimi Whiteman menjatuhkan Lucious Lyon setelah dia bergolok-gadai mencairkan aset dalam mendapatkan hak penuh Swiftstream. ‘Twist’ plot apabila Mimi mendedahkan isterinya ialah Camilla Marks Whiteman, bekas kekasih Hakeem yang berpuluh tahun berusia daripadanya yang muda belia. Reaksi sentap Lucious Lyon memang win!

post62

  • Sewaktu undian tidak percaya ke atas Lucious, Cookie mewakilkan Hakeem untuk mengundi bagi pihak dirinya. Oh, ini memang champion! Sebelum Hakeem memutuskan undi, ‘flasback’ apa yang Lucious lakukan padanya termasuk menumbuk muka Hakeem, mencuri penyanyi Menage A Trois untuk dijadikan penyanyi solo Empire, memutuskan hubungannya dengan Camilla dan juga memperkecilkan bakat Hakeem berbanding Freda Gatz. Undi Hakeem adalah undi penentu dan dia memutuskan Lucious tidak layak menjadi CEO Empire. Ok yang ini best sebab shot Lucious daripada high angle. Memang super win dan super sentap!

MTI4ODczNDcyODEzMjEwMDc4

  • #WhoPushedRhonda trending semasa siri ini berlangsung. Seperti yang diketahui, Rhonda sedang mengandung waris kepada Lyon dan dia telah ditolak daripada tangga terguling-guling ke bawah. Secara logik, dia sepatutnya keguguran ekoran insiden ini. Tapi dalam hati aku rasa dia sebenarnya tidak mengandung pun. Entahlah..kalau betul ia boleh jadi satu plot yang menarik untuk dikembangkan. Rentetan #WhoPushedRhonda ini juga, beberapa nama turut dipetik oleh penonton berhubung siapakah suspek yang menolak Rhonda. Ramai yang mengatakan Boo Boo Kitty ataupun Anika yang berbuat demikian berdasarkan beberapa siri kunjungan Anika bertemu Rhonda dirumah agam milik mereka, 6 bilik di Long Island yang dihadiahkan oleh Lucious kepada Andre dan Rhonda kerana gembira mereka bakal mendapat anak. Umum mengetahui Anika juga sedang hamil anak Hakeem, tetapi belum didedahkan lagi kepada umum. Jadi dia memang punya motif yang kuat untuk menganiaya Rhonda sebab Rhonda pun asyik mencanangkan betapa Lucious sangat gembira dengan kehamilannya itu.Tapi apa yang menarik, ada juga yang meneka yang menolak Rhonda ialah Mimi Whiteman. Ini aku agak tak setuju sebab Mimi tu sakit dan sibuk kot. Boleh aje dia upah orang untuk buat macam tu. Cuma aku agak bersetuju dengan Hadi. Dia cakap, mungkin Camilla pelakunya. Oh, ini menarik untuk dikembangkan.

Apapun, aku suka second last scene  apabila Lucious hilang kawalan dan menembak semua piring hitam di biliknya dengan senapang patah sebelum ditenangkan oleh Cookie. Hugging scene itu yang menyentuh hati. Sebab walau apapun terjadi, they have each other’s back.

Juga last scene apabila lagu Lucious dan Freda Gatz dicalonkan untuk Song of The Year dalam ASA. Muka Lucious nampak puas hati giler, Jamal Lyon pulak macam sentap sebab kena bersaing dengan bapa dia untuk kategori yang sama.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...