Liku Hidup

Mempertahankan sesuatu bukan mudah. Usaha dan tawakalillah. Itu yang aku lalu tadi dan aku rasa sangat lega.

Apapun keputusan, bukan di bawah kawalan aku. Aku tak mahu beratkan fikiran dengan perkara yang aku tak boleh catur.

Seminggu memikir apa yang perlu aku buat, apa yang perlu aku cakap. Kalau orang dah set minda tak mahu dengar, macam mana nak bagi mereka dengar apatah lagi terima penjelasan? Banyak matematik yang aku telaah dan syukur yang sesungguhnya. Setidak-tidaknya aku diberi peluang untuk bercakap. Dan Benny kalau bercakap, memang korang akan dengar ayat-ayat cinta level tertinggi untuk pastikan kau dengar jugak point hakak tu ? Tiada edisi memandang kuku, merenung jauh atau ignoring. Yup, kejayaan Winter Olimpik dirasakan.

Yang penting, selfless act – bukan untuk aku. Perasaannya…lega yang teramat. Semoga laluan kehidupan semua manusia khususnya yang aku pertahankan direstui yang esa dan dipanjangkan lorong rezeki masing-masing.

Sekarang aku perlukan makanan, dan makanan itu kena sedap dan jizzing ?

Empire S2E10 : Et Tu, Brute?

empire-s2

Ini adalah posting pertama aku tentang drama Empire. Ia telah memasuki musim 2 dan dapat aku simpulkan drama ini memang best, mind blowing dan menghiburkan. Aku tidak berhasrat untuk menceritakan drama ini tentang apa sebab anda semua boleh dapatkan info itu dengan carian sendiri.

So, apa yang best sangat tentang Empire? Jawapan aku satu – Terrence Howard!

maxresdefault

Serba-serbi tentang dia menyebabkan aku hook-up dengan Empire. Lagu nyanyian, lakonan dan dia sendiri adalah pelengkap. Kalau takde Lucious Lyon, jangan haraplah aku nak tengok drama ni.

Untuk catatan ini, aku akan menulis berdasarkan episod terakhir Et Tu Brute? Et tu Brute adalah daripada bahasa latin yang membawa maksud “and you too, Brutus?” yang diucapkan oleh Julius Ceaser kepada Marcus Brutus sewaktu dia ditikam secara berjemaah – Marcus Brutus adalah yang terakhir. Dalam pemahaman mudah, Et tu Brute melambangkan pengkhianatan daripada orang yang terdekat.

Antara pengkhianatan yang jelas :-

empire

  • Mimi Whiteman menjatuhkan Lucious Lyon setelah dia bergolok-gadai mencairkan aset dalam mendapatkan hak penuh Swiftstream. ‘Twist’ plot apabila Mimi mendedahkan isterinya ialah Camilla Marks Whiteman, bekas kekasih Hakeem yang berpuluh tahun berusia daripadanya yang muda belia. Reaksi sentap Lucious Lyon memang win!

post62

  • Sewaktu undian tidak percaya ke atas Lucious, Cookie mewakilkan Hakeem untuk mengundi bagi pihak dirinya. Oh, ini memang champion! Sebelum Hakeem memutuskan undi, ‘flasback’ apa yang Lucious lakukan padanya termasuk menumbuk muka Hakeem, mencuri penyanyi Menage A Trois untuk dijadikan penyanyi solo Empire, memutuskan hubungannya dengan Camilla dan juga memperkecilkan bakat Hakeem berbanding Freda Gatz. Undi Hakeem adalah undi penentu dan dia memutuskan Lucious tidak layak menjadi CEO Empire. Ok yang ini best sebab shot Lucious daripada high angle. Memang super win dan super sentap!

MTI4ODczNDcyODEzMjEwMDc4

  • #WhoPushedRhonda trending semasa siri ini berlangsung. Seperti yang diketahui, Rhonda sedang mengandung waris kepada Lyon dan dia telah ditolak daripada tangga terguling-guling ke bawah. Secara logik, dia sepatutnya keguguran ekoran insiden ini. Tapi dalam hati aku rasa dia sebenarnya tidak mengandung pun. Entahlah..kalau betul ia boleh jadi satu plot yang menarik untuk dikembangkan. Rentetan #WhoPushedRhonda ini juga, beberapa nama turut dipetik oleh penonton berhubung siapakah suspek yang menolak Rhonda. Ramai yang mengatakan Boo Boo Kitty ataupun Anika yang berbuat demikian berdasarkan beberapa siri kunjungan Anika bertemu Rhonda dirumah agam milik mereka, 6 bilik di Long Island yang dihadiahkan oleh Lucious kepada Andre dan Rhonda kerana gembira mereka bakal mendapat anak. Umum mengetahui Anika juga sedang hamil anak Hakeem, tetapi belum didedahkan lagi kepada umum. Jadi dia memang punya motif yang kuat untuk menganiaya Rhonda sebab Rhonda pun asyik mencanangkan betapa Lucious sangat gembira dengan kehamilannya itu.Tapi apa yang menarik, ada juga yang meneka yang menolak Rhonda ialah Mimi Whiteman. Ini aku agak tak setuju sebab Mimi tu sakit dan sibuk kot. Boleh aje dia upah orang untuk buat macam tu. Cuma aku agak bersetuju dengan Hadi. Dia cakap, mungkin Camilla pelakunya. Oh, ini menarik untuk dikembangkan.

Apapun, aku suka second last scene  apabila Lucious hilang kawalan dan menembak semua piring hitam di biliknya dengan senapang patah sebelum ditenangkan oleh Cookie. Hugging scene itu yang menyentuh hati. Sebab walau apapun terjadi, they have each other’s back.

Juga last scene apabila lagu Lucious dan Freda Gatz dicalonkan untuk Song of The Year dalam ASA. Muka Lucious nampak puas hati giler, Jamal Lyon pulak macam sentap sebab kena bersaing dengan bapa dia untuk kategori yang sama.

Gotham S2 EO5 : Scarification

gotham

Setakat ini, episod 5 adalah episod yang terbaik. Memang puas hati aku menontonnya semalam. Seperti yang sempat aku baca dalam komen-komen penonton lain ‘hefty revelations about Theo Galavan’.

  • Kita tahu, kalau jahat itu mesti ada sebab-musabab disebalik kejahatan yang ditunjukkan. Dalam episod ini baharulah dikisahkan salasilah Theo Galavan. Rupanya nama baharu untuk keluarga Duma ialah Galavan. Keluarga Duma dan Keluarga Waynes yang mempunyai sejarah silam yang menyebabkan mengapa Bruce Wayne dan aset-asetnya menjadi sasaran.
  • Ibu Penguin telah diculik oleh Theo Galavan dan itu memaksa dia untuk melakukan beberapa perkara seperti yang dikehendaki Theo supaya ibunya dibebaskan. Tapi apabila dia mengetahui kisah silam Keluarga Duma, dia menggunakan Butch untuk mencapai hasrat itu. Oh, apa yang dia buat memang tidak dijangkakan. Kesian Butch.. Aku harap sangat plot ini berubah bila Fish kembali dan membalas apa yg Penguin buat pada Butch.
  • Perkembangan watak lain biasa-biasa sahaja. Aku lebih tertarik dengan pengkisahan keluarga Duma vs Wayne ini melalui penceritaan makcik penjual barang-barang purba tu.

Tak sabar tunggu episod 6.

The Flash Season 2 – Episod 1- The Man Who Saved Central City

The Flash -- Image Number: FLA02_FIRST_LOOK.jpg -- Pictured: Grant Gustin as Barry Allen/The Flash -- Photo: -- Jordon Nuttall/The CW -- © 2015 The CW Network, LLC. All rights reserved.
The Flash — Image Number: FLA02_FIRST_LOOK.jpg — Pictured: Grant Gustin as Barry Allen/The Flash — Photo: — Jordon Nuttall/The CW — © 2015 The CW Network, LLC. All rights reserved.

Sebelum menulis sambil nak ingat balik apa jadi musim lepas, aku terpanggil membaca The Flash – Season 1. Oh, ok..adalah refresh sikit memori tentang apa yang berlaku musim lepas. Memanglah sebelum episod 1 mula dia ada tunjuk ‘previously on The Flash’ tapi kejap sangat..

  • Cerita bermula dengan Flash berjaya menyelamatkan Central City daripada ancaman Snart aka Captain Cold (alahai berapa second aje dia muncul) dengan bantuan Firestorm. Mereka mentahniahbadakkan sesama sendiri dan semuanya indah seperti merekalah penyelamat dunia. Spoiler alert – itu hanyalah khayalan Barry. Kena tengok juga Musim 1 episod finale. Masa Firestorm membantu The Flash ketika serangan Singularity, Ronnie tak balik bumi. Dalam hati aku kuat rasa dia tak mati sebenarnya..mesti stuck dekat quantum mana-mana. Scene ini tak ubah seperti scene dalam The Big Bang Theory bila Sheldon tiba-tiba cium Penny. Itukan mimpi si Leonard.
  • Barry akhirnya terima hakikat dia perlukan bantuan rakan-rakannya untuk menyelamatkan Central City. Episod 1 lebih pada ‘warm-up’ watak Barry pasca serangan Singularity.
  • Dr. Harrison Wells membuat pengakuan video dia sebenarnya membunuh ibu Barry Allen. Justeru bapa Barry yang dituduh akhirnya dibebaskan daripada penjara. In a way aku respect juga penceritaan sebegitu sebab akhir-akhir ini aku nampak trend penceritaan dalam drama luar negara yang watak jahat sebenarnya ada satu sisi baik yang akan dikeluarkan juga.
  • Sebelum berakhir, Jay Garrick muncul. Dia adalah The Flash dizamannya.the_flash_2

Itulahnya…letih ni.

Masaklah!

image

Selasa akan bermula dengan The Big Bang Theory Season 9 dan Gotham Season 2.

Rabu – bermula semalam Flash.

Khamis dengan Empire.

Selepas ini menyusul Arrow…

The Voice yang aku minat sangat dulu itupun aku sudah surrender. Tak terkejar.

 

Bertabahlah nak…

The Big Bang Theory S9 01 – The Matrimonial Momentum

the-big-bang-theory-season-8

  • Penny dan Leonard akhirnya berkahwin di Vegas. Bapak lama…bayangkan musim 9 baru nak kawin. Memang setia betul aku tengok korang berdua ni. Masa dalam kereta ke Vegas, Leonard mengaku dia pernah bersama orang lain. Walaupun hari itu mereka jadi berkahwin, tapi ia adalah permulaan yang tidak memberansangkan. Jadi hari pertama itu macam jadi hari pemula nak putus pula. Balik Vegas, dia balik rumah dia, Leonard balik rumah Sheldon.
  • Amy putus dengan Sheldon. Sheldon memang vongok azali jadi aku tak kisah sangat dia nak  jadi hantu atau buaya.
  • Stewart – Ok dia ni memang lawak sekali-sekala. Kalau buka mulut aje mesti aku gelak kecil.

Aku sebenarnya faham juga apa yang Penny rasa. Yang dah jadi tu memanglah sudahlah cukup sudah. Tapi tang still jumpa tu memang akak tak berapa berkenan sikit. Macam okwerd sikit. Jadi aku rasakan musim ini lebih banyak kes-kes sentap antara Penny – Leonard, Amy – Sheldon dan Bernadette dan Howard.

Gotham S2 01 – Damned If You Do!

gotham-season-2

Aku tak pasti berapa ramai dalam kalangan pembaca catatan aku yang mengikuti drama bersiri Gotham.  Gotham baharu masuk Musim 2. Sempat lagi kalau rasa-rasa nak terjebak. Tapi aku warning awal-awal. Ceritanya sangat best dan mengikat. Maka bertabahlah…

  • Detective Jim Gordon diturunkan kuasa menjadi polis trafik. Commissioner Loeb masih tak puas hati dengan Jim. Disebabkan satu insiden, dia berjaya juga memberhentikan Jim walaupun bos Jim tidak berpuashati dengan keputusan Commissioner Loeb.
  • Edward Nygma tak habis-habis konflik dalaman. Lantakkan aje sebab watak dia akan mula berkembang musim baharu ini.
  • Barbara – hoy, pergi matilah! Semak aku dengan dia ni.
  • Prison break versi Arkham Asylum ni dah jadi macam Sucide Squad dalam Arrow pulak. Still Barbara ada dalam ni. Semak,dowh!
  • Penguin – Waaah, naik pangkat. Jadi bos besar walaupun belum dapat sokongan abang-abang kawasan yang lain.
  • Bruce Wayne – cubaan buka pintu rahsia di dalam rumah agam gagal. Alfred pun sengal juga bila dia bagi bayangan seolah-olah itu sex dungeon bapa Bruce. Akhirnya pintu itu diletupkan dengan bom buatan sendiri. Bruce terjumpa satu nota di atas papan kekunci dan membaca isi kandungannya. Rupa-rupanya nombor pin untuk akses masuk ialah namanya sendiri BRUCE. #jilake
  • Ini paling best. Jim jumpa Penguin untuk minta  bantuan supaya dia dapat balik jadi detektif. Penguin bawa Zsasz untuk ‘heart to heart talk’ dengan Commissioner Loeb. Commissioner Loeb akhirnya bersara dan digantikan dengan Commissioner Essen, bos Jim. Oh, sweet 🙂 Don’t mess with Victor Zsasz.

gotham-107-gcpdbullpen-9725-109847

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...