Cambodia:Muzium Tuol Sleng aka Penjara S-21

Pengalaman di The Killing Field pagi itu seolah-olah memberi bayangan tentang apa yang bakal aku rasa di muzium ini. Penjara S-21, dahulunya merupakan sekolah 4 bangunan yang digunakan sebagai penjara oleh rejim Pol Pot. Bangunan ini kemas terpelihara, namun ribuan kisah derita terpahat didalamnya.

Di sini, semua tawanan diseksa, dipasung dan dipaksa mengaku atas semua pertuduhan yang dihadapkan –  walaupun tuduhan itu tidak benar. Mudah cerita, seiapa yang di tahan di sini penghujungnya adalah mati. Jujur cerita, aku hanya masuk di 2 blok sahaja. Yang lagi dua, aku masuk sekejap dan keluar balik. Minta maaf…aku sangat depressed di sini. Aku tak dapat bayangkan betapa seksanya mangsa diperlakukan begitu oleh kader rejim Pol Pot. Setiap kali aku pandang gambar mangsa-mangsa yang penuh disetiap blok, setiap kali itu jugalah aku harap ini semua hanya cerita palsu tetapi hakikat sisa temulang dan tengkorak yang bersusun di sini menidakkan semua harapan itu.

***

Ini adalah “The Gallows”.. Tiang ini dahulunya digunakan oleh pelajar sekolah untuk aktiviti senaman. Sekarang, perhatikan 3 tajau besar itu. Dizaman rejim Pol Pot, tiang ini digunakan untuk menyeksa tahanan dengan cara menggantung mereka secara terbalik – kaki di atas dan kepala dibawah. Tahanan akan disebat dan dipaksa mengaku salah. Sekiranya mereka enggan, mereka akan diseksa sehingga pengsan. Ketika itu, kepala tahanan akan dimasukkan ke dalam tajau yang berisi air limbah sehingga mereka sedar. Setelah itu, mereka akan diseksa dengan cara yang sama sampailah pengakuan bersalah dicatatkan. Babi babi babi kejam!

Semalam, Duch – orang kuat Pol Pot dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup oleh Mahkamah Jenayah Perang Kemboja. Berita ini aku ambil dari Utusan.

PHNOM PENH 3 Feb. – Bekas ketua penjara ketika era Khmer Rouge, Kaing Guek Eav (gambar) dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup dalam satu kes rayuan di mahkamah jenayah perang Kemboja, tribunal Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), hari ini.

Mangsa yang terselamat daripada pemerintahan rejim, menyambut baik keputusan mahkamah itu, yang meningkatkan hukuman penjara daripada 30 tahun yang diputuskan pada 2010 kepada penjara seumur hidup atas kesalahan jenayah perang dan kemanusiaan.

Menurut hakim, hukuman sebelum ini terhadap bekas ketua penjara S-21 yang bertanggungjawab di atas kematian 15,000 tahanan di penjara itu tidak ‘berpatutan dengan jenayah yang telah lakukannya pada lewat 1970-an’.

“Jenayah yang dilakukannya jelas merupakan antara rekod kekejaman kemanusiaan terburuk dalam sejarah.

“Dia seharusnya menerima hukuman paling berat,” kata Presiden badan rayuan tertinggi mahkamah itu.

Dengan memakai baju putih dan jaket kuning, Duch, 69, yang duduk di kandang tertuduh kelihatan tidak memberikan sebarang reaksi ketika keputusan dibacakan.

Dia sebelum ini merayu dibebaskan kerana kesalahan yang dilakukannya itu adalah atas arahan pihak atasan, tetapi pendakwa raya turut mengemukakan rayuan dengan menyatakan hukuman sebelum ini tidak memadai.

Keputusan kali ini disambut baik oleh beratus-ratus rakyat Kemboja, termasuk sami-sami dan warga emas yang terselamat daripada kekejaman rejim Khmer Rouge dari 1975-1979, yang berhimpun di galeri awam di mahkamah itu.

Duch adalah kader Khmer Rouge pertama yang dihadapkan ke tribunal PBB itu. – AFP

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *