Aku Nak Cerek-Bukan Cawan, Hawau…

Seperti dijanjikan, catatan ini adalah tentang Aku Nak Cerek-Bukan Cawan, Hawau…Saja aje tajuknya panjang macam itu dgn tujuan korang kena bacalah sebab aku dh masukkan unsur-unsur curiga di situ.

Dia gini kisahnya…

Hotel, lokasi hotel, reka letak bilik, keluasan dan permandangan memang dah 8/10 markahnya. Nak dijadikan cerita, cerek pulak takde. Cerek..tahu cerek? Kettle la cakap Mat Salleh.

Kami daftar masuk lebih kurang pukul 7 waktu Thailand. Terus aku mandi untuk sejukkan badan. Penyaman udara pun sudah disetkan dengan suhu yang sepatutnya untuk menyejukkan bilik. Alang-alang tu, nak juga mengada berkopi atau teh panas sambil menonton tv.

Cawan, sudu, pinggan dan garfu ada disediakan, tapi satu aku pelik takde pulak teh atau kopi percuma yang diberi. Mungkin mahal agaknya…tetamu hotel hanya dibekalkan 2 botol air minuman sahaja. Takpelah, sebab kebetulan tuan tabib ada bawa 6 paket Milo 3 dalam 1 dan 2 cawan mi segera. Terus aku telefon receptionist, nak minta cerek.

Me : We don’t have kettle in our room. Can you send one?
Receptionist : Cater aa..no cater aa..no have.
Me : Kettle…kettle..i wanna make coffee. I need kettle to make hot water.
Receptionist : Coffee aaa…no have.
Me : Never mind, thank you.

“Dia x paham u mintak apa..takpelah karang kita turun mintak kettle,” kata tuan tabib.

Kami kemudian turun ke lobi. Aku pun bagitahu receptionist tu yang dalam bilik aku takde cerek. Dia macam tak percaya tapi sebab orang house keeping pun dah balik maka esok baharu dia boleh bagi cerek. Ok, fine. Kami kemudiannya pergi makan malam.

Lepas balik makan, sekali lagi aku peringatkan receptionist tu agar jangan lupa hantar cerek. Okay, okay will tell…konfiden dia yakinkan aku dalam keadaan soksek soksek selsema. Maka malam itu kami terpaksa minum air yang dibeli dari kedai 24 jam, disebabkan bilik ni takde cerek elektrik.

Kami tidur dengan penuh lena…

Keesokan paginya, hujan turun tanpa henti. Tidaklah lebat anjing dan kucing, tapi kalau berjalan 3 minit tu konfem basah baju. Terpisat-pisat aku bangun dan memberikan Arahan 20 kepada tuan tabib..”B, gi telefon mintak cerek,” begitulah arahan yang diberi.

Sebenarnya, aku tak tahu apa benda yang dia sembang dengan budak receptionist tu. Tadi aku tanyalah, dan transcript perbualan lebih kurang macam ini.

Hadi : hi, can you send kettle to our room?
Receptionist : Cater aaa? Aaa..aaa…
Hadi : Hot water, we need cattle to make coffee..
Receptionist : Oh, two hot water. You want coffee…
Hadi : Ha,iyalah. Never mind, thank you.
(Kata Hadi dia dah membayangkan receptionist tu menggaru kepala, berpeluh-peluh dan anxiety attack yang lain sebab tak tahu kettle tu apa.)

Hari dah la hujan…sejuk. Nak minum air panas, cerek takde. Aku bingkas bangun dengan rasa baran terus turun lobi sambil bawa cawan dan paket Milo.

“Agamemnon, i need kettle now. I wanna make hot drink. It’s so cold..need hot drink…please send us kettle” begitulah dialog yang aku lafazkan. Elok-elok aku tahu nama dia, disebabkan epik sangat terus kau dinamakan Agamemnon.

Agamemnon : Ya, ya take hot water..(dia suruh aku amik air panas dekat thermopot belakang dia). Will tell housekeeping..will send.

Aku naik bilik dengan perasaan lega. Satu, lega sebab dapat milo panas. Dua, sebab dia dah maklum bilik aku memang takde cerek. Lepas minum milo dan bersiap, kami turun kembali ke lobi untuk mendapatkan capaian internet. Kebetulan pekerja house keeping ada di level bilik. Jadi aku pun cakaplah, “we need kettle“. Sekali lagi aku dapat reaksi tak faham, tapi kali ini secara live. “Kettle, kettle..boil water, make hot drinks” aku mengexplainkan balik.

Kedua-dua pekerja memandang sama sendiri, dan menghulurkan aku cawan!

Ah, sudah…memang tak jumpa air panaslah aku kalau mcm ini gayanya. Sampai aje di lobi, aku terus google gambar kettle, siap print screen. Kot benak lagi aku kena tunjuk juga gambar tu. Kebetulan ada tetamu lain di lobi, terus aku tanya, ada cerek tak kat bilik dia. Dia cakap ada…Akak mulalah muka Hotlink ekspresi dirimu. Aku memang nekad, kalau tak dapat juga cerek memang aku nk emel pada CEO hotel, Datuk Bandar, Tourism Board dan lain-lain lagi (drama gile).

Me : Agamemnon, where is our kettle?
Agamemnon : House keeping will send…moment
Me : They donno kettle..they give me cup. I dont want cup..i want kettle…
Agamemnon : yes yes they call. Already know (lepas aku jumpa staf house keeping tu diorang call receptionist tanya aku nak apa sebenarnya…)

You come back, kettle in room alreadi.

Kami pun keluar. Sepanjang jalan tu kitorang sembang pasal cerek. Rasanya takdelah tu, takpelah…Sebenarnya catatan ini penuh dengan gelak ketawa dan emosi. Nada bacaan aje macam marah, sebenarnya tak pun. Penuh pujukan dan rayuan untuk dapatkan cerek.

Balik aje ke bilik, cerek dah ada dalam bilik. Siapa pernah tengok iklan Cheer Beer, begitulah reaksi aku dan Hadi. Baik selak mi jumpa udang atau jumpa parking di shopping mall yang penuh, dapat cerek itu satu kejayaan.

P/s: tadi masa lepak lobi pekerja tu sembang-sembang Siam sambil sebut “hot water hot water…” ngumpat aku lettew 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Author: akusangpenerbit

I'm a TV producer and full-time dreamer..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *