Game of Thrones Musim 7 – The Dragon & The Wolf

Game of Thrones Musim 7 ini adalah musim paling tak konsisten aku tengok. Episod 1-4 aku layan serentak sebab masa siri ini bersiaran aku berada di Jepun. Memang tidaklah aku streaming tak tentu hala apatah lagi illegal download yang terang-terang tidak dibenarkan di sana. Perasaan aku selepas menonton – Subarashi! Magnificent giler penceritaan kali ini. Again, aku tak baca buku untuk mengekalkan misteri itu pada tahap tertinggi.

Aku mengekalkan bullet point untuk menzahirkan apa yang aku rasa semalam. Nasiblah hari ini kerja..kalau tidak memang aku mengulang tengok sambil membuat catatan ini. Jadi, aku tulis apa yang aku rasa aku mahu ingat.

There is one war that matters..and it is here – Jon Snow

  • Tentera Tanpa Punai – The Unsullied – Bronn dan Jaime memikirkan logik untuk apa The Unsullied berperang. Untuk emas? Untuk keluarga? What’s left to fight for? Apa yang mereka berdua tak faham sebenarnya ialah The Unsullied berperang sebagai hamba yang merdeka.

    The Unsullied
  • The Dothrakis – bila tentera berkuda mereka maju mengelilingi tentera The Unsullied dengan penuh perkasa, aku rasa aku mahu hidupkan Khal Drogo 🙂
  • King’s Landing Rendezvous

a) Brienne + Clegane = Eh, Hidup lagi? Ingat dah mati….By the way Arya hidup lagi. We should catch up…. Macam itulah kesimpulan yang aku rasa. Clegane smirk tu yang mahal hahaha

b) Clegane + Mountain = Padan muka kau…sekarang kau lagi hodoh dari aku. Jangan buat-buat tak kenal. Karma itu perempuan pelacur 🙂

c) Euron + Theon Greyjoys = Hey, lelaki penakut tanpa punai. Kakak kau ada dengan aku. Watcha gonna do about that?

d) Daenerys + Cersei = I am the Queen…no, I am the Queen. I will rule…no, I will rule. Itulah monolog dalaman kakak berdua ini.

e) Brienne + Jaime = Fuck loyalty! Talk to the queen…sebenarnya hati akak Brienne tu dah bergetar-getar nengok Jaime. Jangan nak menipu 🙂

f) Cersei + Tyrion = Kau bunuh bapak aku – Bapak kau gile – semua jadi sebab kau bunuh bapak aku – bapak kau gile! Kalau bapak hidup takde siapa berani kacau hidup kita. Kau dengan bapak kau sama aje gile! Eh, kau pregnant anak lagi anak si Jaime? Tapi Tyrion tak cakap macam tu sebab sembang logik dengan orang giler memang tak ke mana…

Apapun, kesudahannya (tentatively) Cersei setuju untuk bersatu dan melawan Army of The Dead.

  • The End for Littlefinger – Sayonara Lord Baelish

Ini adalah antara karektor yang aku suka dalam Game of Thrones. Strategist and opportunist – walaupun memakan diri. Watak ini berleluasa dalam kehidupan seharian. Aku faham kenapa dia jadi macam itu. Dendam salah satu motivasi diri. Nampaknya aku kena cari watak lain untuk membuat jiwa raga aku bahagia menonton siri ini musim 8 nanti.

  • You know nothing, Jon Snow – Jon menunek dengan Daenerys. Itu makcik dia….ok, loya! Bontot Kit Harrington helok? Bolehlah…
  • We Are Family Moment – Arya, Sansa and Bran Stark = tadi aku ada cakap, aku mahu hidupkan Khal Drogo. Tetapi lepas apa yang berlaku, Ned Stark yang patut hidup balik. Semua benda mengarut ini tak akan jadi kalau Ned Stark masih hidup. Tragedi sebenarnya mampu menguatkan kita, dengan syarat bersama-sama.

Sebenarnya, banyak lagi yang menarik. Secara peribadi episod Hardhome dan The Red Wedding lebih meninggalkan kesan sebab cerita memang tengah develop masa itu. Tapi finale ini kepuasannya lain macam. Ada puas hati, gembira, sedih, misteri, sayu dan perisa-perisa lain. Cerita ini sangat kuat. Tiada siapa dijanjikan akan selamat. Tapi survival story itu yang akan mengikat aku sampai bila-bila.

RIP Ned Stark

Mohon bersabar, Kak Beni….kita jumpa 2018!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Published by

akusangpenerbit

I’m a TV producer and full-time dreamer..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *