Jamuan Raya Bahagian Strategik RTM

Semalam, usailah sudah Majlis Sambutan Hari Raya – Warna-Warni Aidilfitri Syawal 2017 Bahagian Strategik RTM. Unit Kandungan Kreatif baharu sahaja menjadi sebahagian daripada keluarga Bahagian Strategik. Ini menjadikan majlis semalam penglibatan UKK yang pertama secara berjemaah untuk acara sosial, kekeluargaan dan jimba.

Rancangan untuk menganjurkan majlis ini tidaklah terlalu mengejut, tidak juga terlalu awal. Seminggu sebelum Ramadan berakhir, mesyuarat penyelarasan diatur dan pembahagian kerja terus dibuat. UKK diminta menyediakan juadah lemang dan rendang. Agak gelap kejap mata aku masa itu kerana kosnya agak tinggi, kami diminta menyediakan makanan untuk 400 orang tetamu.

Menu itu kemudiannya dipecah-kecilkan mengikut kadar kemampuan unit-unit dibawah UKK supaya audit tidak pick-up (lawak kewangan) dan pembahagian yang adil berjaya dicapai. Unit Pentadbiran, Kewangan dan Dokumentasi akan menyediakan lemang, Unit Kawalan Kualiti dan Unit Syndicated menyediakan rendang daging, Unit Swasta akan menaja rendang ayam manakala unit baharu yang terdiri dalam kalangan staff piecemeal dan Contract of Service iaitu Unit Pematuhan Kontrak akan menyediakan pinggan kertas, sudu-garfu dan tisu. Begitu caranya pembahagian harta Sulaiman Akhlaken ya..bukan suka-suki sahaja 🙂

Lemang ni, kalau beli yg dibakar dalam buluh banyak matematik yang perlu diambil perhatian. Satu, harganya mahal. Dua, lemang tak tentu elok masak dan yang tiga ini masalah besar, kudrat siapa nak dipepah mengusung berbuluh-buluh lemang itu? Serabut sangat, sebagai ketua aku putuskan kita beli lemang segera. Rebus seorang sedikit dan pada hari kejadian bersama-samalah kita merewang menguruskan juadah itu.

Untuk mencari lemang sahaja, tak kurang 7 pasar raya aku keluar masuk. Masa nak, payahnya nak jumpa. Bila tak nak, bersepah-sepah lemang segera aku jumpa. Apapun, misi itu berjaya dengan bantuan Huda dan Mazlina yang top-up paket lemang yang tak cukup. Huda pula volunteer untuk rebuskan semua lemang-lemang itu. Settle satu masalah.

Rasanya aku seorang aje yang pernah masak lemang segera. Ada yang kata kena tambah air santan, ada yang kata tak payah. Mujur Jijat kata dalam peket itu memang dah ada serbuk santan. Tabur aje…kami pun macam sangsi betul ke tidak. ‘Apa susah, gunting peket tu tengok ada ke tak, pastu stapler la balik,’kata Jijat. Kaaaan…benda mudah macam itu pun aku tak boleh fikir. Aku memang serabut sangat dengan urusan logistik untuk ke Jepun.

Sementara itu, urusan hiasan gerai juga perlu diselaraskan. Apa tema, nak bubuh apa, nak set-up bila semua kena fikir. Hal-Hal seperti ini memang Alia Jalani paling layak. Dialah yang menguruskan semuanya. Aku tenyeh aje booking apa yang dia perlukan. Tema kali ini ialah Hijau Kaw-Kaw. 

Persembahan pun kena fikir juga. Yang itu diserahkan kepada Unit Pematuhan Kontrak. Pandailah mereka fikir nak buat apa dalam keadaan staff UKK masih sibuk dengan urusan mesyuarat penerbitan/pitching.

 

Hari yang dinanti pun tiba…

Seawal pagi, kakitangan yang tak berapa nak sibuk dikerah membantu hiasan gerai. Carilah kad raya ke, pasu ke apa juga asalkan nampak meriah. Aku sendiri rembat kapal terbang dan sombrero dari bilik Aie. Eh, mintak izin dulu….harta orang.

Menjelang tengah hari lemang pun sampai. Wanita-wanita nan anggun semuanya berkerjasama memotong lemang itu dengan penuh semangat disusuli gosip-gosip setempat. Bau lemang tu, sumpah menggoda! Sangat mengasyikkan. Rasanya juga sedap, lembut dan mendayu-dayu. Sampai macam itu aku menggambarkan kesedapan lemang segera tu.

Majlis bermula pada pukul 3.00 petang. Terima kasih kepada Eja kerana sudi gosokkan instant shawl yg aku pakai. Aku memang tak retilah nak bergaya beregek-regek ni. Gincu aje 3 kali aku calit. Ruby tak habis-habis ‘tak nampaklah Kak Baini, teranglah lagi’. Berapa skala terang pakai lipstik pun aku tak tahu. Sampaikan aku makan lemang dengan rendang semalam aku konfius, yang sedap sangat tu rendang ke lipstik?? Dua kali aku menambah…

Majlis memang meletup-letup. Semuanya nampak seronok dengan kehadiran tetamu yang memenuhi segenap ruang di Balai Perdana. Terima kasih AJK BKTV yg turut sama hadir. Persembahan UKK seperti biasa happening dan menghiburkan. Semua orang sangat sporting termasuk dengan bosses sekali.  Sebagai staff biasa, ini yang kita nak. Masa kerja, kerjalah sesungguhnya manakala masa berhibur, begitulah juga-tapi berpada. Tapi tengok Dr. Zainal senyum tak hilang, siap sumbangkan suara kira berjaya jugalah matlamat majlis ini dibuat. Selain berhari-raya, kita lebih mengenali dan mesra sesama sendiri.

Secara peribadi, aku memang all out untuk majlis ini. Aku mahu semua orang di bawah UKK turun untuk membantu ataupun setidak-tidaknya hadir makan. Inilah peluang untuk berjumpa dan ramai yang turun kecuali yang berpuasa. Itupun mereka sudah tapau siap-siap untuk bekalan berbuka nanti. Pendek katanya, terima kasih atas komitmen semua. Nak aku namakan semua orang, tak terdaya sebab semua terlibat! Aku tagged aje ya…

Dalam majlis itu, ada beberapa moment kali pertama yang berlaku. Itulah kali pertama aku bergambar dengan Dato Adilah, Puan Noriah Letuar dan Datin Suriani. Nampak sangat aku bukannya kaki foto…terima kasih kerana sudi bergambar dengan saya 🙂 

Buat Liz, terima kasih kerana sudi berkongsi gambar. Seperti biasa, akak mohon izin gunakan gambar itu…

Terima kasih semua, Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin!

P/s: 2x aku ditahniah badakkan semalam. Seakan raya meksiko semakin dekat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Published by

akusangpenerbit

I'm a TV producer and full-time dreamer..

2 thoughts on “Jamuan Raya Bahagian Strategik RTM”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *