Badak Semput!

rhino_on_a_treadmill

Aku tak pasti sama ada faktor cuaca yang panas melanda Malaysia kala ini, gaya hidup aku yang kurang sihat, kekerapan minum berunsur ais atau kesemuanya menyebabkan aku tumpang juga awal Januari ini. Tahun baharu tak sampai 2 minggu pun, aku sudah kena amik gas sebab kesemputan yang agak kronik.

Jadi itulah…pembuka 2016 aku sudah kena semput. Padan muka kau, badak!

Hujung minggu ni nak travel tapi dah semput. Aku agak susah hati di situ. Tak seronoklah kalau nak berjalan tapi stamina tak kuat. Selepas edisi mengambil gas, aku tidur secukupnya. Rehat yang total, bak kata bekas bibik Mak Ngah aku dulu.

Semput ini mengajar aku 3 perkara penting iaitu jangan berkira sangat sebab nak murah, diet melampau akan membinasakan diri dan kos perubatan sebab semput mahal, setan. Jadi silalah jaga diri baik-baik agar tragedi ini tidak berulang lagi.

Fridge Magnet & Cokelat

image

Setiap kali ada kawan-kawan yang aku kenal mengkhabarkan yang dia akan keluar negara, setiap kali itu jugalah aku akan meminta jasa baik untuk belikan fridge magnet. Lebih indah, daripada belikan itu menjadi hadiahkan. Indahnya dunia dengan ingatan sebegitu.

Aku pun faham…nak membeli bukannya pakai daun. Sang perantau itu terpaksa mengeluarkan duit sakunya sendiri. Untuk itu aku tidak pernah memilih jenis FM macam mana yang aku hendak. Bulat ke, persegi ke, simetri ke..yang penting boleh lekat. Oh, alang-alang ditopik ini aku sukakan FM yang ada tulis nama negara/daerah/tempat etc. Warna – ada oren satu bonus. Kalau FM tu getah lagilah aku suka. Ini kerana banyak FM yang terkorban jatuh daripada peti sejuk tanpa aku sedari. Kalau getah jatuh ia tidak cedera.

Kalau nasib baik, dapat t-shirt ataupun pen. Syukurlah…Nasib juga baik, dapat cokelat. Tapi ini satu hadiah yang banyak beri komplikasi di masa hadapan. 1-Cokelat itu sedap tapi tak jual di Malaysia. 2-Cokelat tu sedap, tp masa makan ada yang nampak so terpaksa kerat kasi dia sikit. 3-Cokelat tu sumpah sedap, tapi kau hati-hati nak makan takut cepat abis kemudian ada org lain makan cokelat tu sebab ala, cokelat aje pun dan kau rasa menyesal kenapa tak abiskan.

image

Jadi tadi aku tunjukkan gambar FM dan cokelat yang aku dapat pada Hadi. Kak Wan Wizana berikan tanda kenangan. Member kursus kat sana beberapa minggu. Terima kasih banyak kerana sudi belikan dan hadiahkan FM ini kepada aku. Sudah beberapa tahun aku tidak keluar negara. Koleksi yang ada tidak kunjung bertambah.

Berbalik kes cokelat tadi…”B,inilah FM yang ai dapat…yang ini pula cokelat almond..Sedap tau,” kataku sambil menunjukkan gambar menerusi Lenovo baharu ini.

“Oh, maksud yu cokelat sedap yang tak tinggalkan untuk ai ke, yang yu makan sorang tu ke,” katanya sambil senyum-senyum.

Aku senyum jugak. Satu, sebab aku dapat FM dan dua sebab aku dah makan cokelat tu semua. Maniacal laugh..maniacal laugh..
image

Posted from WordPress for Android

Tahniah, Ekin!

Gambar ramai-ramai
Gambar ramai-ramai. Kalau dibiarkan lebih lama si Ezzudin tu mahu tarik tudung pengantin..

Sebelum catatan ini meluncur jauh, aku ingin mengucapkan tahniah badak dan Selamat Pengantin Baharu buat Ekin dan suaminya, Aul. Semoga ikatan yang dibina ini terpelihara selamanya dan kalian berdua selamat melayari alam rumah tangga siling kitchen kabinet dan objek-objek lain bersama.

Aku dan keluarga datang awal ke majlis itu. Memang kami ni kalau majlis beramai-ramai cenderung datang awal. Satu sebab mudah nak park kereta. Duanya sebab cepat sampai, makanya cepatlah balik. Bawak budak berdua tu mana mampu nak berlama-lama. Sebelum mereka mula berorkestra dengan simfoni yang mensyahdukan pendengaran, baiklah kami beredar dahulu.

Tapi wedding Ekin lain. Satu exception bukan sahaja pada diri aku, malah pada kawan-kawan lain yang mengendong ‘beg tangan’ yang lain (aku rasa pelik juga istilah beg tangan ni). Walaupun masing-masing cuba menahan sabar dengan kerenah yang ada, tapi demi kawan seorang ni semuanya bertabahlah nak…

Budak baju kuning tu dah mula nak bertukar jadi Power Rangers sebenarnya
Budak baju kuning tu dah mula nak bertukar jadi Power Rangers sebenarnya

 

Kalau tak silap semua ni 1 Bestari bersama hehehe...
Kalau tak silap semua ni 1 Bestari bersama hehehe…

 

Meriah..
Meriah..

Agak sedih juga sebab aku tak sempat bergambar berempat bersama dengan Ekin, Bjan dan Nana. Itu sebenarnya peluang untuk kami memperbaharui gambar kami berempat. Tapi apa nak buat..Group shot pun ok. Apapun buat Maslina, maafkan aku menculik gambar-gambar dalam posting ini sebab aku takde masa nak pegang handphone *nangis 12 km

Juga kepada kawan-kawan lain yang bertahun-tahun tak jumpa. Ada tu sejak habis SPM tak pernah jumpa! Bapak lama. Kita ni kalau tak majlis reunion atau raya berjumpa mesti selisih di mana-mana majlis perkahwinan.

Congrats Ekin and Aul…!

Gotham S2 – Episod 2 – 3

gotham-jerome-joker

Ini memanglah catatan orang super busy. Sepatutnya Episod 2 minggu lepas aku tulis tapi macam aku cakaplah, aku busy. Banyak sangat benda berlaku minggu lepas, mostly pasal kerja jadi aku agak slow down sikit untuk update apa-apa cerita – apatah lagi cerita peribadi.

Ok…kita mula dengan episod 2 – Knock! Knock!

  • Episod ini cuba mula memperkenalkan siapakah Maniax, Theo Galavan, adiknya yang lesbian lain warna kulit dan seperti biasa mengukuhkan watak Barbara – ok semak!
  • Love hate – love hate relationship antara Bruce dengan Alfred ni sebenarnya aku dah boleh predict akan jadi dan sentiasa jadi. Come on Bruce
  • Ok ginilah…aku memang slow sikit sebab episod 2 masa scene ada Barbara aku tido! Actually aku tertido! Mungkin gas beracun tu aku terhidu sama kot..itu yang aku terus lelap. Sedar-sedar aje Jim dah kena beduk lapan tiang.
  • Commissioner Essen mati ditembak oleh Jerome.
  • Harvey return to Gotham! Finally…berapa lama kau nak jadi bartender?

 

Episod 3 – The Last Laugh

  • Setakat ini, episod 3 adalah episod yang paling win! Aku mengharapkan penceritaan seperti ini mengisi episod-episod dalam Gotham. Barulah thrill!
  • Ramai membicarakan betapa Jerome ini berpotensi menjadi ‘the new joker’. Ok, aku setuju..budak ni gile psiko! Dia muncul dalam 2 episod aje tapi aku yakin kewujudannya itu dominan. Watak dia ni macam Khal Drogo dalam Game Of Thrones. Walaupun kojol awal tetapi akan dikenang..
  • Masih lagi pasal Jerome. Dalam episod ini penonton nampak jelas dari mana datangnya manusia mental psikotik bernama Jerome. Kisah hidupnya, mak abahnya siapa dan apa yg menyebabkan dia jadi sebegitu semuanya dijelaskan – bukan secara flashback tapi guna dialog aje. Tak payah bergantang-gantang sangat penjelasan. Kita faham kot..
  • Juga plot Theo Galavan feeling-feeling nak jadi hero aku seakan boleh teka. Bila dia bunuh Jerome pun aku boleh predict. Tolonglah Barbara next – semak dowh!
  • Part Harvey jumpa Penguin dan confront something – seolah-olah Penguin ada something untuk jatuhkan Jim yang itu aku agak lost. Aku tak faham sebenarnya..tapi aku ajelah..Orang lain faham kot.
  • Scene Alfred nak mengorat Dr. Lee tu memang sengal. Aduhai bujang tua seorang tu, agak-agaklah. Part Jim jealous itu pun kategori win. Siap merayu nak cium untuk tunjuk territoty hehehe…
  • Secara keseluruhan, i love it! Barulah betul ada benda yang dinantikan dalam episod ini. Feel yang aku mahu dengan penantian seminggu itu berbaloi.

Corat-Coret 19 September 2015

funny-audinces-in-concert-pee-problem

Setelah dua post penulisan panjang berjela tentang Konsert Bon Jovi di Kuala Lumpur pada 19 September 2015 yang lalu, kali ini aku ingin menambah satu lagi posting berkenaan tarikh itu – tapi secara ringkas aje buat ingatan aku sendiri. Sebenarnya setiap point itu layak mendapat cerita penuhnya sendiri. Tapi nak buat macam mana, tuan tanah tak selalu ada masa nak membajak berelung-relung catatan :)

SEBELUM KONSERT

  • Eskandar Dzulkarnain & Sushi – Anak seorang ni kalau kami berdua ada memang susah betul makan nasi. Tapi dengan Tok Mama dia laju aje makan semua benda. Jadi sebelum kami berdua berjimba-jimbaan di Konsert Bon Jovi petang itu, kami belikan dia sebekas sushi dahulu.
  • Di Starbucks Aeon AU2, kami singgah di Starbucks. Aku minta Ice Caramel Machiato Tripple Shot. Adik tu tanya, “akak tak mahu 4 shots ke?” Eh, boleh ke? Saya dah bayar? “Boleh aje sebab memang sekali keluar dua.” Mendapat 4 shots…
  • Playlist lagu untuk konsert – Set lagu kami dapat sehari awal. Tapi aku sangat sibuk lain-lain hal. Lagu yang ada bukannya tak tahu, tapi tak hafal. Aku minat JBJ, tapi bukan ‘die hard’ fans dia. Rasanya lagu Blake Shelton lebih banyak aku tahu daripada lagu JBJ.
  • Kalau dah tahu minggu tu nak pergi konsert dan pastinya tak selesa dengan jamban awam, sila jangan mengada-ngada nak minum air detox – true story. Entah berapa kali aku kena ‘take five’ sebelum konsert berlangsung. Maka dengan itu kapasiti air yang masuk sebelum konsert pun terpaksa dicatu. Tapi dengan faktor cuaca kita, terpaksalah juga aku togok sebotol sebelum konsert bermula. Mujur sistem perkumbuhan memberikan kerjasama.
  • Tak payahlah beli t-shirt atau memoribilia ¬†sebelum konsert. Satu harganya agak mahal. Tapi harga itu subjektif. Yang sombong tu aku sakit hati sangat.

Masa Konsert

  • Masa konsert tu ada seekor tapir betina dengan dress putih tali 3cm mengepam rokok Semporna. Sangat tak kool sis sebab walaupun kita open air aku tak perlukan smoke machine kau, dowh!
  • Perempuan ajet-ajet moden baru belajar hisap vape memang bangang – true story. Dalam stadium tu ramai aje yang lelaki hisap vape, tapi takdelah sepanjang masa. Dik kalau kau nak menyedut sangat akak advise kau amik gas aje kat PPUM.
  • Terima kasih sikit-sikit sebab asap vape point di atas tu berperisa mangga dan selang-seli strawberi, jadi bau pembakaran kretek tapir betina itu dapat dikurangkan.

funny-pictures-auto-775673

  • Set konsert aku dah bagitau semalam – macam set dalam gua. PA system menyedihkan setakat dengar bunyi aje. Camera shot lagilah rasa nak turun buat sendiri. Kamera macam pacak – lock – pastu sapkoklu.
  • Oh, kalau nak mempropose proposal propoganda masa konsert ni sangatlah attention seeker. Kot bercerai nanti nak announce masa konsert jugak ke?
  • Dalam satu konsert, mesti ada beberapa ekor banshee yang terpekik-pekik tak tentu hala. Bila suasana mula kool sikit lepas satu-satu lagu, tiba-tiba banshee ni menjerit lagi – suara dia aje. Itu belum jenis mengkuda tak tentu tujuaan – “neighing” dengan desibel yang menyesakkan telinga.
  • Air mineral botol kecil tu dijual RM5 sebotol. Giler mahal…memang aku tak beli. Air pulak tak boleh bawak masuk stadium. Meh…!

Selepas Konsert

  • Lepas konsert ada satu kumpulan bergambar dengan bendera Sarawak terentang megah. Terus aku tunjuk pada Kimi dan Wendy. ‘Eh, korang tak nak join diorang ke?’ Mereka terus ke tempat itu dan ¬†kemudiannya bergambar bersama-sama, kumpulan tu siap tolong lagi member aku panjat pagar nak naik atas. Aku tengok aje keliling. Bendera Selangor takde..Melaka jauh la. Jadi aku dengan Hadi duduk menunggu di tempat kami sambil memerhati orang keluar stadium.
  • Konsert seronok pergi beramai-ramai. Hari itu kami pergi 6 orang. Harapnya masa konsert Wings nanti boleh pergi lebih ramai supaya lebih meriah bersama.
  • T-shirt yang langsung tak boleh ditawar-tawar tu turun harga. Ada yang jadi RM30, RM20 dan RM10. Pilih aje yang mana mempunyai tawaran yang menarik poket anda sesuai dengan vokal mereka memanggil pelanggan.
  • Masa nak bergerak balik ke hotel, aku lihat banyak gelandangan mengisi pinggir-pinggir bangunan, tangga dan lorong. Sangat sedih dan mengharukan. Aku kasihankan anak-anak yang kecil menangis mungkin kesejukan..atau mungkin kepanasan ditambah kelaparan.
  • Disebabkan Ice Caramel Machiato 4 shots tu pukul 4 pagi baru mata terhegeh-hegeh nak tido – Mendapat mata panda!

concert

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...