RSS
 

Archive for the ‘Macam-Macam Hal’ Category

Ada Apa-Apa Nak Pesan?

24 Jul


jujur

Sedikit hampir dengan Restoran Aryan kereta Alza putih keluaran 2013 itu diparkir di sisi jalan. Enjin dimatikan dan dia mahu membeli nasi untuk bekal sahur subuh nanti. Aku tidak berkata apa, kusyuk bermain Farmville Country Escape dengan ASUS yang sedikit retak kepalanya.

“Nak pesan apa-apa ke?’ dia bertanya sebelum membuka pintu kereta.

Aku berhenti bermain seketika. Dia aku pandang aku aku berkata…

“Takde nak pesan apa-apa abang…Cuma kejujuran dalam perhubungan aje” kataku dengan berhemah.

Tengok tu…tengok tu. Alangkan lelaki kental macam KJ boleh lembut hati inikan pula Hadi Hamzah.

kj

Sekian :)

 

Rezeki…

03 Jul

dd

Rezeki datang dalam pelbagai bentuk. Rezeki kewangan, rezeki berumahtangga, rezeki belajar dan lain-lain rezeki termasuk rezeki mak dan bapak. Jadi pengertian rezeki pada aku sangat luas.

Kelmarin Kak Leha bawakan hampir 3 kilogram buku tentang penjagaan semasa hamil dan lain-lain yang berkaitan isu tersebut. Ya, dia bertanya dahulu sama ada aku mahu atau tidak. Eh, memang tidaklah menolak! Beri buku pada aku macam beri duit juga. Sebab kalau ada duit lebih aku beli buku juga. Bila nak baca tu jadi persoalan ke lapan belas. Yang penting ada dahulu. Lagipun memang ada niat untuk membuat satu perpustakaan mini di kediaman aku nanti, kemungkinan besar di Melaka.

Tadi dia bertanya, sekali lagi. Kali ini buku cerita katanya. Aku kalau baca novel Inggeris nie memang tak berapa laju sebenarnya. Yang akhir aku baca dan ingat sesungguhnya pun hanya buku 50 Shades of Grey. Itu kerana mahu tahu apa yang dasyat sangat sampai menjadi bahan bualan satu masa dahulu. Oh, okay….next!

dd2

Aku heret Kak Ayu sekali. Aku tahu dia memang gila membaca novel. Maka membeleklah kami berdua macam makcik memilih ikan di lobi RTM.  10 buah buku aku rebut dahulu, kebanyakannya karya John Grisham. Novel romantik geli-geli aku tak berapa gemar. Aku suka buku penyiasatan, misteri dan kalau dapat kisah benar, itu bonus.

Terima kasih kepada yang memberi buku itu dan kepada Kak Leha yang membawakan buku itu kepada aku. (Haaaaaaa…**insert music choir)

 

Cerminan

25 Jun

3mirrors

Dalam satu kursus yang aku hadiri, peserta diminta menyenaraikan ciri-ciri Supervisor yang mereka mahu. Makanya dengan penuh keazaman iltizam dan jati diri yang tinggi semuanya mengatakan mereka mahu SV yang sekian sekian. Yang ada masa untuk mereka, yang memberi kerjasama, yang boleh beri sokongan perhubungan dan lain-lain. Kalau boleh yang beri bantuan kewangan semasa menjalankan kajian pun ada. Hebat gitu..

Hah, sekarang servis bertukar tangan. Katalah diri kita ini SV, apa pula ciri-ciri pelajar yang mahu kita. Aku sendiri mahukan pelajar yang tak banyak songeh, boleh berdikari dan punya pendapat sendiri instead of SV sahaja yang berikan idea dan pendapatnya. Jadi, adakah diri aku itu seperti yang aku harapkan dalam keadaan aku kini seorang pelajar?

Latihan ini membuatkan aku sedar yang setiap perkara yang aku buat perlu ada cerminan. Kita kena adil pada orang dan adil pada diri sendiri. Akhir-akhir ini memang menjadi sedikit pantang dengan post-post perasan motivasi dan islamik tapi yang mengepost sendiri tak seperti yang digambarkan pada masyarakat.

Nasib takde butang dislike.

facebook-really-dislike-button-500

 

Semuanya Sebab Nak Bermadu…

29 Apr

madu

CERITA 1

Dalam perjalanan pulang ke rumah, seorang ayah bertanya kepada anak lelakinya yang berusia 7 tahun…

Ayah : “Adik faham tak kuliah yang ustaz sampaikan di masjid tadi?”. Anak : “Faham..ayah..”
Ayah : “Apa yang adik faham?”
Anak : ” Ustaz tadi kata.. seorang anak wajib lebih mengutamakan ibunya daripada ayahnya”.
Ayah : ” Selepas tu? “
Anak : ” Ibunya “
Ayah : ” Selepas tu? “
Anak : ” Ibunya “
Ayah : ” Selepas tu? “
Anak : ” Selepas tu barulah bapanya “

Ayah : ” Jadi berapa ibunya? “
Anak : ” Tiga “
Ayah : ” …dan berapa bapanya? “
Anak : ” Satu “

Ayah : ” Adik ada berapa ibu? “
Anak : ” Satu “
Ayah : ” jadi adik kurang berapa lagi ibu? “
Anak : ” Kurang lagi dua “
Ayah : ” Haa… Kalau macam tu, sampai rumah nanti cakap dengan ibu macam tu ye…”

 

CERITA 2

Ini jawaban ibunya: 

Seorang anak menghampiri ibunya yg sedang memasak di dapur.

Anak: Ibu, tadi kata ayah, seharusnya aku punya tiga ibu, karena sekarang baru satu, jadi masih kurang dua.

Ibu: Nak, kamu tau ini sayur apa?

Anak: Terung, Bu.

Ibu: Bagaimana caranya agar satu terung ini bisa dinikmati oleh tiga orang?

Anak: Dipotong tiga Bu.

Ibu: Anak pintar. Nanti kamu bagitau ayahmu ya…

 

CERITA 3

Jawapan bapa:-

Bapa : terung memang la perlu dikerat kerat.. Cuba kamu fikir kepala paip di kamar mandi ada berapa?
Anak : satu ayah.
Bapa: berapa orang yang boleh gunakkan?
Anak: ramai orang ayah..
Bapa : haa nanti kau shakap kat ibumu..
Anak : kadang2 kakak kat sebelah pun suka tumpang paip kat rumah kite ayah.. Dia tumpang kumur2..

CERITA 4

Anak: bapak…ibu bilang harus dipotong terungnya kalu mau dinikmati oleh 4org bapak…agar semua dpt nikmati…gimana bapak?
Bapak: kamu makan apa itu?
Anak: aiskrim pak…
Bapak: kalu aiskrim kamu dipotong 4…kamu suka nggak?
Anak: wahhh…rugi saya pak…
Bapak: makanya…aiskrim kamu jd pendek bukan? Sedap pendek atau sedap yg panjang?
Anak: yaaa benarrrr…yg panjang lagi enak pak…
Bapak: makanya….harus dikongsi…bukan dipotong dehhh..benar ngaakkkk….??
Anak: benar pakk…saya kasitau ibu skrg pak….
(Berlari menuju ke ibu)
Bapak: …..senyum…..
Ada sambngan lg ni…
Anak: pak…mak…mari sini jup
Bapa ngan berlari bjumpa si anak…¬†
Bapa&ibu: napa nak?
Anak: pak & mak blh cakap sendiri dh… Sy dh penat berlari jd org tgh….

 

Gorgon di Pejabat

14 Mar

dennys-white-lemon-chill

(sluuurp..sluuurp) aaaaaaaaak…

(sluuurp..sluuurp)¬†AAAAAaaaaaaaaaappp …

Reaksi berulang. Muka berkerut, kening bercantum.

Minum lemon blended yg dibeli di jualan Puspanita, walaupun ada whipped cream bunyi gorgon tetap jelas.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...