Yeay! Dapat Kunci…

house

“A house is made of walls and beams
A home is made of love and dreams”

Akhirnya setelah 3 tahun menunggu siap juga rumah idaman ini. Aku ingat lagi. Aku beli rumah ini semasa aku mengandungkan arwah Cahaya Balqis. Ketika itu, aku mulai membuat beberapa keputusan terbesar dalam hidup. Membeli rumah yang jauh dari keluarga, pejabat dan rakan-rakan ini adalah satu daripadanya.

3 minggu lalu, urusan pemberian kunci selesai. Alhamdulillah tiada kecelaan pada rumah itu. Semuanya ok dan baik-baik sahaja. Kalau ada yang pelik pun hanya sinki dan paip di bilik mandi tidak dipasang lagi. Juga di luar rumah tidak disediakan paip. Itu sedikit ridiculous pada aku.

Disebabkan ini rumah baharu, tentunya ia memakan kos yang agak besar untuk menyediakan rumah ini untuk diduduki. Aku mengharapkan paling tidak sebelum puasa sudah selesai semuanya. Tidaklah beriya-iya sangat. Yang paling penting mesti pasang grill dan ada letrik dan air. Cerita pasang grill aje boleh menitik-nitik airmata dibuatnya. Nak tak nak, aku terpaksa dahulukan yang penting dahulu kerana kekangan kewangan. Agak ralat sikit sebab peruntukan itu ada, tapi sebab janji manusia semuanya tertangguh.

Aku kemudiannya diminta menguruskan permohonan letrik dan air sendiri kerana pemaju tidak melakukannya. Ketika mengambil kunci, mereka sertakan sekali beberapa dokumen penting untuk dibawa semasa memohon letrik dan air. “Semuanya complete kak…bawa aje dan bayar pada mereka” kata adik yang menyelaraskan pemberian kunci itu. Disebabkan proses permohonan perlu dibuat pada hari berkerja, maka aku terpaksa mengambil cuti untuk menguruskan hal itu.

Ingatkan boleh selesailah satu hari. Tak maunya…permohonan air berjalan lancar. Tapi bila nak uruskan letrik tak boleh. Pemaju rupanya tidak memberikan apa ke benda entah pada TNB. Jadi proses tersangkut di situ. Bila aku telefon pemaju tanya kenapa tak hantar apa ke benda yang TNB nak tu, minah yang tak berapa mesra tu cakap ‘kenapa akak tak maklumkan kami akak nak apply api’? I was like kepala hotak kau…hari tu cakap ambil aje kunci dah boleh terus apply. Kata pakcik di situ, hari yg aku uruskan permohonan letrik sebenarnya ada 4 orang dari kawasan yang sama terpaksa balik atas masalah yang sama. Mereka takpelah juga orang Melaka. Aku ni dari KL kot…

Makanya seminggu selepas itu aku ke sana lagi. Kali ini dengan misi menguruskan hal letrik pula. Kebetulan sehari sebelum itu pemaju ada telefon memberitahu proses pemasangan air di rumah aku sudah selesai. Terpaksalah aku bercuti sehari lagi. Memang agak rushing sebenarnya. Ambil dokumen rumah mertua dan terus ke UTC. Memang aku tawakalillah aje. Dokumen pun aku tak semak sebab dalam hati tu yakin sangat ‘semua dokumen sudah disediakan’. Tak maunya….

Salinan SNP pulak takde! Tapi abang yang jaga kaunter tu very helping. Dia minta aku call pemaju suruh fax apa yang tiada. Rasanya tak sampai 15 minit semuanya selesai. Selesai urusan di UTC, singgah dahulu ke pejabat pemaju untuk tinggalkan kunci. Mereka sudah minta kontraktor yang bertanggungjawab untuk pasang sinki dan paip di bilik air.

Insyaallah esok aku balik ke Melaka lagi. Tak sabar rasanya nak pasang lampu dan kipas. Cuma rumah itu belum cuci lagi. Nantilah…grill dah pasang baharulah cuci berjemaah. Aku terpaksa minta bantuan? Siapakah yang sudi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Author: akusangpenerbit

I'm a TV producer and full-time dreamer..

2 thoughts on “Yeay! Dapat Kunci…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *