1 Ramadan

Ramadan_Kareem

1 Ramadan menjelma kembali. Terasa cepat betul masa berjalan tahun ini. Rasanya macam baharu sebulan lepas aku ke Pattaya, padahal Januari sudah berbulan meninggalkan aku.

Agak awal, tetapi baju raya untuk kami sekeluarga sudahpun aku sediakan. Sebelum puasa lagi sudah selamat dibeli sebelum harga menjadi mengarut. Jadi tahun ini temanya color block – black and orange. Itu warna pilihan suami dan aku relakan sahaja. Oren kot, mana mungkin aku bangkang 🙂

bmw-i8-c102814072015184556_1

Apapun, aku juga mahu mengucapkan Selamat Berpuasa kepada semua kawan-kawan sekalian. Terima kasih atas kiriman niat berpuasa, terima kasih atas kata-kata hikmah dan video jenaka. Semoga kita semua dapat beribadat dengan tenang tanpa mencanang.

Jadi subuh semalam aku bersahur dengan menu yang sangat simple, nasi putih, telur goreng dadar dan lebihan sambal nasi lemak kelmarin. Itupun sudah sedap sangat rasanya. Aku cuba menjamah kurma yang kami beli di Tesco tapi tekak seakan susah untuk menerima. Kurma salut coklat, ditabur kelapa…eh, ada badam pula di dalamnya. Hipster sangat! Aku mahukan kurma lembut gebu bersari dan kurang manis. Tengoklah hujung minggu ini kalau rajin aku mencari kurma pula.

Lepas sahur, aku terus menyiapkan anak-anak untuk dihantar ke taska. Oh, anak-anak sudah sebulan duduk dengan kami. Justeru rutin kami sangat padat dan aku tak cukup tidur! Badan Ezzudin panas. Aku selit termometer. Ah, sudah…38.6! Suhu macam ini memang tak sesuai hantar taska. Kesian kat dia dan kesian juga pada kawan-kawan dia yang lain. Kot berjangkit nanti semua kena.

IMG_20160606_170116

Seharian kerja aku menuam badan dia dan memastikan dia selesa. Makan langsung tak mahu. Tekak tak sedap agaknya. Mungkin kerana hanya kami berdua sahaja di rumah, Ezzudin tidak meragam berat. Tetap mahu berkepit dengan aku, tapi pasrah bila aku letak dalam crib.

Hari pertama berpuasa ini, aku tidak masak. Sudah ada jemputan berbuka yang menanti. Terima kasih kepada tuan-tuan yang sudi menjemput. Sebaik Hadi sampai rumah, terus kami ke Palace of The Golden Horses. Mujur trafik lancar. Sebaik memasuki premis POGH, si Eskandar tak habis-habis waaaah sini, waaaah sana. Suka sangat dia tengok kuda.

IMG_20160606_174847

Ini adalah kali pertama kami berbuka puasa di luar dan membawa dua anak kecil. Sangat mencabar dan menguji kesabaran. Makan terpaksa bergilir, take 5 juga begitu. Tapi mungkin semalam sebab seorang tak sihat dan seorang pula pula hyper, agak terkejar-kejar juga kami makan. Sayangnya aku tidak dapat tunggu lama untuk rakaman program Teh Tarik Che Ta. Sebelum aku sendiri kena sawan tarik dengan anak-anak yang sudah mula meragam, maka terpaksalah kami beransur dahulu.

IMG_20160606_203630

Sebelum balik, sempat juga aku bergambar dengan Che Ta dan anak perempuannya yang super cute! Terima kasih Kak Noriah Letuar untuk kredit foto aku bersama Aaisyah.

13406734_1274303809264301_5311782465268552089_n

13346714_1274303795930969_7283699183587892514_n

IMG_20160606_204125

Anak-anak masih segar dan bertenaga sepanjang perjalanan balik ke rumah. Cuma Ezzudin tidak bertahan lama dan terlelap sementara Eskandar setia menonton konsert Metallica. Aku dan Hadi agak penat. Tapi Game of Thrones episod 7 belum kami tengok. Cadangan asalnya, Hadi terus naik bilik atas  dan tidurkan Eskandar. Aku pula di bawah akan tidurkan Ezzudin sambil menuam badannya. Bila Eskandar tidur, dia akan turun dan kami akan menonton GoT. 11.00 malam, tak turun. 11.30 malam tak turun. 12.00 malam pun tak turun-turun.

Sudahnya 12.30 malam aku mendukung Ezzudin dan naik bilik. Dua-dua telah selamat berlayar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *